Şanlıurfa’da, kamulaştırma yapılmadan arazilerinden karayolu geçirilen vatandaşlardan Abdülkadir Çiftçi ve Ömer Usuk, kamulaştırma bedelinin ödenmemesi nedeniyle açtıkları davayı kazanınca, karayolunun arazilerine ait bölümüne `Bu alan özel mülktür’ yazısı yazdırdı.

Yaklaşık 2 yıl önce Karaköprü Beldesi yakınlarında Şanlıurfa-Diyarbakır karayolu genişletilip, duble yol haline getirilerek ulaşıma açıldı. Ancak, çalışma sırasında Karayolları Genel Müdürlüğü, hazine arazisi dışında genişletilen yola, Abdülkadir Çiftçi ve Ömer Usuk’un da 2 bin 220 metrekare tapulu arazisini de dahil etti. Ancak kamulaştırma yapmadı. Karayolları’yla kamulaştırma yapılması ve arazi bedellerinin ödenmesi için yaptıkları girişimlerden, görüşmelerden olumsuz yanıt alan Çiftçi ve Usuk, bunu mahkemeye taşıyarak, geçen yılın ocak ayında Şanlıurfa 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne, `Müdahalenin Meni’ davası açtı.

Davayı görüşen mahkeme heyeti bilirkişi raporu ile 320 bin YTL değerindeki araziyi işgal eden Karayolları Genel Müdürlüğü’nü suçlu bularak, “Dava konusu Şanlıurfa ili merkez Karaköprü köyü 1377 parsel nolu taşınmaza davalı tarafça kamulaştırmasız olarak yol yapma şeklindeki müdahalesinin menine” kararı verdi. Karayolları Genel Müdürlüğü yerel mahkemenin kararını temyiz edince, konu Yargıtay 5’nci Hukuk Dairesi’ne taşındı. Yargıtay da, yerel mahkemenin kararını onayıp, Karayolları’nı haksız buldu.

Yargıtay kararı üzerine arazi sahiplerinin avukatı Ahmet Türkmen, Tapu Kadastro Müdürlüğü görevlileri, beraberindeki bazı kişiler ve bir boyacı ile birlikte Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunun davalı bölümüne geldi. Sürücülerin ve çevreden geçenlerin şaşkın bakışları arasında avukat Türkmen ve beraberindekiler, kroki ile saptanan Çiftçi ve Usuk’a ait bölümü çizgilerle belirleyip, `Bu Alan Özel Mülktür’ diye yazdı.

Karayoluna duvar örecekler
Trafik akışının sağlanması ve kaza yaşanmaması için polisin de önlem aldığı çalışma ile müvekkillerine ait tapulu alanı çizgilerle belirlediklerini belirten avukat Ahmet Türkmen, şunları söyledi:

“Burada sarı boya ile belirlediğimiz alan müvekkillerime ait tapulu alandır. Davalı Karayolları Genel Müdürlüğü, kamulaştırmadan, arsa bedelini ödemeden, yol yaparak araziye tecavüzde bulundu. Biz ısrarla buranın tazminatını talep ettik. Sulhen olayı çözmek istememize rağmen davalı kurum buna yanaşmadı. Biz buna karşılık müdahalenin meni davasını açtık. Mahkeme müdahalenin menine karar verdi. Davalı kurum buradan el çekmek zorunda. Biz kararın ardından uzlaşı için görüşmek istedik, başarılı olamadık. Bugün ihtar şeklinde bu alanı çizgilerle belirledik. Bir an evvel sorun çözülmediği takdirde çizdiğimiz bu alanı bu kez duvarla örerek gayrimenkuldeki müdahaleye son vereceğiz.”

Kaynak: Vatan

One Comment

  1. Totaliter devletin “ben bilirim, ben yaparım”cı davranışlarından biri. Mülk sahipleri duvar örmekle iktifa edebilecekleri gibi, Deli Dumrul misali para da alabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir