IMF’yle yapılanması beklenen anlaşma, belediye gelirlerini etkileyecek. IMF’yle bugüne kadar yapılan görüşmeler sonucunda, gelecek yıl ciddi bir pay aktarılması öngörülen belediye gelirlerinde kesintiye gidilmesi büyük ölçüde netleşti.
IMF’yle yürütülen görüşmelerin bu ay içinde belli bir noktaya vararak açıklanması için çalışılıyor. Edinilen bilgilere göre, fonla görüşmelerde mali disiplin konusu şu anda temel öncelik teşkil ediyor. Bu kapsamda 7-8 milyar YTL’ye varacak bir rakamın bütçeden sağlanması için çalışılıyor. Ancak, söz konusu tasarrufun gelir artıcıdan ziyade harcama kısıcı tedbirler alınarak yapılması için çalışılıyor. Hükümet, yatırım harcamalarından da taviz verilmesine sıcak bakmıyor. Ancak IMF’nin her dönemde karşı olduğunu vurguladığı mahalli idarelere bütçeden verilecek kaynakta kısıntıya gidilmesi noktasında büyük ölçüde uzlaşı sağlandı. Bilgi veren bir yetkili de, ellerinde bütçenin harcama kalemleri olduğunu belirterek; bu harcama kalemlerinin hangilerinden ne kadarlık kısıntı yapılabileceğinin şu anda fonla görüşme konusu olduğunu söyledi.
IMF’ye nokta Kızılcahamam’da
Görüşmelerde, yüzde 4’lük büyümenin gerçekçi olmadığı noktasında da büyük ölçüde uzlaşıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre yüzde 4’lük büyüme ekonomi bürokrasisinin yaptığı hesaplamalarda da, fonla olan görüşmelerde de dikkate alınmıyor. Resmi revizyonun yapılıp yapılmayacağı konusu ise tartışılıyor. Gelecek yıl da yüzde 4’lük büyümenin sağlanamayacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), ekonomik kriz ve IMF’yle ilişkileri hafta sonu Kızılcahamam’da masaya yatırıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak toplantılarda, ekonomiyle ilgili tüm bakanlar da hazır bulunacak. IMF’yle ilgili izlenecek yolun da büyük ölçüde bu kampta netleşmesi bekleniyor.
Kaynak: Referans