Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul’a yapılacak 3’üncü havalimanının yer seçimiyle ilgili çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı. Yeni havalimanı, Atatürk Havalimanı’nın kuzeybatısına inşa edilecek. 10 milyon yolcu kapasiteli liman için 500 milyon dolar yatırım öngörülüyor.

Havalimanı, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilecek. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara’da bir grup gazeteciyle sohbet toplantısında bir araya geldi. İstanbul’a yeni bir havalimanı yapmanın zorunlu olduğunu belirten Yıldırım, yeni havalimanı için yer seçimi çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Havalimanının, Avrupa Yakası’nda Atatürk Havalimanı’nın kuzeybatısına inşa edileceğini vurgulayan Yıldırım, “Yer konusunda büyük sıkıntı yaşadık. Çünkü artık İstanbul’da yer kalmadı. 2005’te 2B kapsamında olan yerlerde fiyatlar değişmemiş; ancak, tapulu olan yerlerde fiyatlar yükselmiş. Şu anda etüt çalışmaları yapılıyor. Biraz zaman alacak. Diğer havaalanlarının zarar görmemesi açısından artan uçuş trafiğini şimdilik Sabiha Gökçen, Esenboğa ve Adnan Menderes Havalimanı’na; kargoyu ise Çorlu Havaalanı’na kaydıracağız. Böyle idare edeceğiz” dedi.İnternette vergi indirimi
Yeni havalimanının yolcu kapasitesi açısından Atatürk Havalimanı’ndan büyük olacağını vurgulayan Yıldırım, limanın yap-işlet-devret modeliyle, minimum 500 milyon dolarlık bir yatırımla yapılacağını söyledi. Bakan Yıldırım, internetten başlamak üzere Özel İletişim Vergileri’nde (ÖİV) iyileştirmelerin yapılacağını, Maliye Bakanlığı’nın bu konuya olumlu baktığını söyledi. İnternette, ÖİV oranı yüzde 15 olarak uygulanıyor. Yıldırım, bu ayarlamayla birlikte sektörün cirosunun artacağını, kayıplarının azalacağını söyledi.

Kaynak: Sabah

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir