Yazan: Edward Keegan

12 yıldan fazla bir süre önce, bir MIT profesörü Lexington, Massachusetts’te bir köşe arsada Cape Cod’da mütevazı bir ev satın aldı ve geniş bir bahçe dikmeye başladı. İç ve dış arasındaki ilişkiden memnun olmayan yapıyı genişletmek ve ev ile manzara arasında daha güçlü bir bağlantı oluşturmak için Boston merkezli Merge Architects’i işe aldı. Yinelenen tasarım sürecinin sonucu, manzaralara odaklanan basit bir ekleme değil, birbirine kenetlenen hacimleri bahçe ve evi tek bir varlıkta birleştiren, iki katlı, 1.975 metrekarelik yeni bir banliyö villası oldu.

AIA’dan Merge müdürü Elizabeth Whittaker tarafından Büyüme Kutusu olarak adlandırılan yeni evin dikdörtgen kütlesi, biri hariç tümü öncelikle ikinci kattan deneyimlenen altı gömme bahçe içeriyor. Whittaker, “Kendinizi bir ağaç evdeymiş gibi hissediyorsunuz” diyor. Zemin seviyesine yalnızca tek bir bahçe giriyor ve evin geri kalanı, yosun zeminden çıkan tek bir Japon karaağacının bulunduğu 30 metrekarelik, camla kaplı alanın etrafında açılıyor.

Ana giriş, sokağa bakan boş bir girintinin içine yerleştirilmiştir ve bir fuayeden çift yükseklikte, asma katla aydınlatılmış bir yaşam alanına, bir mutfağa ve bir yemek alanına açılmaktadır; bunların tümü merkezi camla çevrili bahçeye açılmaktadır. Üst katta, bahçeler ikinci katı çeyreklere ayırıyor; burada ana yatak odası, bir ofis, başka bir yatak odası ve yaşam alanının üst kısmı yer alıyor. Bu konfigürasyon, nispeten küçük bir alanda mahremiyet için yeterli mesafeyi sağlarken, bahçenin ev içindeki rolünü vurgulamaktadır.

Evin Cor-Ten çelik yağmur perdesi çeşitli müdahalelerle noktalanıyor. Birinci katta, sığ ekler her kattaki girişleri gösterir. İkinci katta ise çatı bahçeleri metal hacmin içine oyulmuş. Her gömme bahçenin altında, cepheden yatay bir frengi çıkıntı yapıyor ve suyu bitkilerden uzaklaştırıyor. Ve her iki yüzdeki çelik oluklar yağmur suyunu yere aktarıyor.

Kaplamalar, evin mekansal karmaşıklığına tezat oluşturacak şekilde minimal bir palette işleniyor. İç mekan ağırlıklı olarak beyaz: “Temiz ama çok sade değil” diyor Whittaker, beyaz meşe zeminlerin ve doğrama işçiliğinin sıcaklık kattığını belirtiyor. Dolapların çoğu IKEA’dan geliyor ve mimarlar tarafından mütevazı bir şekilde kişiselleştiriliyor. Whittaker, dışarıda Cor-Ten’in ham ve benekli bırakıldığını, bu da ona “güzel bir şekilde öngörülemeyen el yapımı bir kalite” verdiğini söylüyor.

Grow Box, doğal dünyada bulunan dokulara, renklere ve ritimlere dayalı olarak doğayla çok özel bir ilişki olduğunu öne sürüyor. Ancak sitedeki önceki evden farklı olarak, doğanın ve onun içindeki yerinin düşünülmesini teşvik eden, özenle tasarlanmış bir nesnedir.

Proje Bilgileri
Proje: Grow Box, Lexington, Mass.
Müşteri: Gizli
Tasarım Mimar: Merge Architects, Boston . Elizabeth Whittaker, AIA (sorumlu müdür); Amit Oza (proje yöneticisi); Allison Austin (proje tasarımcısı); Jamie Pelletier, Anne-Sophie Divenyi, AIA, Duncan Scovil (proje ekibi)
Yapı Mühendisi: Evan Hankin
Çelik İmalatçı: Ramos Iron Work
Genel Yüklenici: Evergreen Grup
Büyüklük: 1.975 metrekare
Maliyet: 800.000 $

Kaynak: www.architectmagazine.com

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir