BİR BAŞKA ANAOKULU … - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
BİR BAŞKA ANAOKULU …
Share 2 Eylül 2023

Rue Royale Architectes’in bir anaokulu hem mimariyi hem de manzarayı kucaklıyor

17 Ağu 2023 • Haberler • Yazar: Gerard McGuickin

 

 

 

 

Fransız mimarlık stüdyosu Rue Royale Architectes, Fransa’nın Puy-de-Dôme kentindeki küçük bir kasaba olan Billom’daki La Croze okulunu tasarladı. 120 çocuk kapasiteli yeni bir anaokulu olan mimarlar, projeyi kendi bağlamına entegre etmek, yerel malzemelerden yararlanmak ve doğa ile doğrudan bağlantı kurmak için çalıştı. Binanın tasarımı hem iç hem de dış mekan eğitimine vurgu yapmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje geliştirme

 

 

 

 

 

 

 

Proje, yeni anaokulu tesisini Billom’un ilkokuluna bir yolla bağlıyor: bir “çocuk yürüyüş yolu”. Rue Royale Architectes, “Aralarındaki rota rue de la Croze’un eteklerinde, halka açık bir parkı geçiyor, okulun çatısının üzerinden yavaşça eğimli ve ardından uzun bir merdivenle ana girişe ulaşıyor” diyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anaokulu, doğal topografyayı takip ederek bir yamaçta yer almaktadır. Zemin kat, sitenin yatay tabanından yükselen iki yarım kattan oluşmaktadır. Üst kat buna diktir, böylece seviye farkını emer ve toprak işlerinin tesviye ihtiyacını en aza indirir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rue Royale Architectes

 

 

 

 

 

 

Çocuk dostu bir ortam

 

 

 

 

 

 

Rue Royale Architectes

 

 

 

 

 

 

Çocuk dostu bir ortam

 

 

 

 

 

 

Anaokulunun altı sınıfı vardır: zemin kattaki üçü alt avluya ve birinci kattaki üçü üst avluya bakmaktadır – iki kat saat yönünde bir merdivenle birbirine bağlanmıştır. Merkezde yer alan okulun girişi, kuzeyde okul sonrası bakım alanı ile güneyde büyük ölçekli bir catering mutfağını birbirinden ayırmaktadır. Projenin bir diğer merkezi bileşeni olan mutfak, hem kreşlere hem de ilkokullara yemek sağlıyor. Batı ucunda, büyük, korunaklı ahşap bir terasa sahip bir kütüphane ve dokümantasyon merkezi, açık hava manzarasına açılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

Rue Royale Architectes

 

 

 

 

 

 

Çocuk dostu bir ortam

 

 

 

 

 

 

Anaokulunun altı sınıfı vardır: zemin kattaki üçü alt avluya ve birinci kattaki üçü üst avluya bakmaktadır – iki kat saat yönünde bir merdivenle birbirine bağlanmıştır. Merkezde yer alan okulun girişi, kuzeyde okul sonrası bakım alanı ile güneyde büyük ölçekli bir catering mutfağını birbirinden ayırmaktadır. Projenin bir diğer merkezi bileşeni olan mutfak, hem kreşlere hem de ilkokullara yemek sağlıyor. Batı ucunda, büyük, korunaklı ahşap bir terasa sahip bir kütüphane ve dokümantasyon merkezi, açık hava manzarasına açılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

Anaokulunun altı sınıfı vardır: zemin kattaki üçü alt avluya ve birinci kattaki üçü üst avluya bakmaktadır – iki kat saat yönünde bir merdivenle birbirine bağlanmıştır. Merkezde yer alan okulun girişi, kuzeyde okul sonrası bakım alanı ile güneyde büyük ölçekli bir catering mutfağını birbirinden ayırmaktadır. Projenin bir diğer merkezi bileşeni olan mutfak, hem kreşlere hem de ilkokullara yemek sağlıyor. Batı ucunda, büyük, korunaklı ahşap bir terasa sahip bir kütüphane ve dokümantasyon merkezi, açık hava manzarasına açılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rue Royale Architectes, “Atmosfer son derece nazik ve huzurlu, işlenmemiş malzemelerin, beton ve ahşabın ve çok miktarda doğal ışığın kullanılmasıyla karakterize ediliyor” diyor. “Güneşe maruz kalma, iç gölgeleme cihazları ve panjurlar tarafından kontrol edilir ve konforlu akustiğe [örneğin, akustik tavan panelleri] özel bir odaklanma vardır.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teknik kanallar görünür kalır ve yükseklik ve alan hissine katkıda bulunur. Okulun renk paleti, beyaz duvarlar ve “şampanya renginde” metal işçiliği ile nötr ve kısıtlıdır. Renk patlamaları, pişmiş toprak renkli merdiven ve eğlenceli bir spor salonu benzeri alandaki mavi zemin gibi çeşitli alanlarda tanıtılmaktadır. Mimar, “Bu kasıtlı tarafsızlığı seçmek, tüm çocukların ‘eşyalarının’ renklerine ve yaşamlarına yer bırakıyor” diyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yerel malzemeler

 

 

 

 

 

 

Anaokulunun yapımında kullanılan iki ana malzeme ham beton ve yerel, sürdürülebilir BTMC sertifikalı ahşaptır: Bois des Territoires du Massif Central (Masif Merkez Topraklarının Ahşabı). Zemin kat, yerel agregalardan kumlanmış beton ile inşa edilmiştir. Üst kat, yapıştırılmış lamine ahşap (Glulam) kirişler, çapraz lamine ahşap (CLT) plakalar ve Douglas köknar kaplaması ile karışık ahşap ve metal direklerden oluşan ahşap çerçeveli bir yapıdır. Rue Royale Architectes, “Kaplama, farklı genişliklerde düz çıtalardan ve dik çıtalardan oluşuyor ve ona ritim ve titreşim hissi veriyor” diyor. Ahşap, proje boyunca görülebilir ve her şeyi kapsayan bir sıcaklık ve dokunsallık hissine katkıda bulunur. Fiziksel sıcaklık, çift yerden havalandırma ve yerden ısıtmalı bir ahşap pelet kazanı ile sağlanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vladimir De Mollerat du Jeu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mimarlık ve peyzaj

 

 

 

 

 

 

Rue Royale Architectes’in Billom’daki La Croze okulu için yaptığı tasarım, binayı doğanın içine çekiyor. Stüdyo, çayır benzeri yeşil teraslar, yeşil çatılar, sebze bahçesi, ağaçlarla ekili bir veranda ve alt ve üst avlularla açık bağlantılar dahil olmak üzere bir dizi peyzajlı özellik içeriyordu. Çocuk dostu bir ortamın teşvik edilmesi, projenin başarısının anahtarıydı. Çatı katındaki geçit (üstteki resimde gösterilmiştir), kumlanmış beton basamak taşlarından oluşan büyük plakaları ile özellikle hoş bir ektir (plakalar bir dizi alanda kullanılmaktadır). Bu çeşitli dış mekan öğeleri, açık havada öğrenmeyi ve oynamayı teşvik etmek için çalışır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v

 

 

Rue Royale Architectes, “La Croze okulu, aşırıya kaçmadan her şeyden önce mimarlık ve peyzaj deneyimi sunan orijinal bir projedir” diyor. “Çizgileri bulanıklaştırıyor, yukarıda ve aşağıda olanlarla oynuyor. Hem aradaki hem de kenarlardan yararlanır.”

 

 

 

 

 

 

 

Toplam taban alanı: 1.989 metrekare (21.409 fit kare).

 

 

 

 

 

 

 

Kullanılabilir taban alanı: 1.900 metrekare (20.451 fit kare).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Archello


Yorum yazmak için


Birleşik Krallık’ın “en sürdürülebilir” mahallesi Phoenix planlama onayı aldı Geliştirme şirketi Human Nature, Lewes’teki eski bir sanayi bölgesini , Birleşik Krallık’ın ahşaptan yapılmış en büyük bölgesi olacak 685 evlik sürdürülebilir bir mahalleye dönüştürmek için planlama onayı aldı .

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org