PHYLLIS LAMBERT - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
PHYLLIS LAMBERT
Share 2 Şubat 2023

1927’de Quebec, Montreal’de doğdu, kızlar için önde gelen bağımsız bir okul olan The Study’de okudu ve liberal sanatlar Vassar College’da (1948’de BA) eğitim gördü. Dokuz yaşında kendini heykel yapmaya adamıştı ve çizim becerilerinin hayatının erken dönemlerinde dikkate değer olduğu yorumlanmıştı. Ve on bir yaşında Royal Academy of Arts ve Société des Sculpteurs du Canada’da yıllık jürili sergilerde sergilemeye başladı. New York’ta mimarlık tarihi okurken, sanat ve mimarlığın ömür boyu sürecek bağlantılarıyla meşgul oldu. Ailesi Yahudi kökenlidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 Mayıs 1949’da Montreal’de Fransız-Alman[5] ekonomi danışmanı ve Elmhurst, Queens, New York’tan Adolphe Lambert’in tek oğlu olan Jean Lambert ile evlendi.[6][7][8][9] Çift 1954’te boşandı.[5] Boşandıktan sonra Paris’te kalmaya ve bir stüdyoda sanat ve heykel üzerine tek başına çalışmaya karar verdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1951’de Lambert’in babası Samuel Bronfman, dört çocuğu için Phyllis’e %22 hissenin verildiği bir holding şirketi olan Cemp Investments’ı kurdu. Ailenin, zamanla likör, emlak, petrol ve gaz ve kimya şirketlerinde milyarlarca doları kontrol eden damıtma imparatorluğu The Seagram Company Ltd.’yi kontrol ediyordu.

 

 

 

 

 

 

 

Çalışmaları

 

 

 

 

 

 

 

 

Lambert, New York’taki Seagram Binasının tasarımıyla yakından ilgilendi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lambert Paris’te yaşarken, Seagram Company Ltd, babasının talimatıyla New York’ta yeni bir genel merkez kurmayı planlıyordu. Paris’te bulunduğu süre boyunca dönemin en yeni sanatsal ve mimari akımlarıyla temas kurmuştu. Pereira ve Luckman Architects tarafından arsa için tasarlanmış olan binaya şiddetle karşıydı. 27 yaşındaki Phyllis, babasına yazdığı sekiz sayfalık bir mektupta (28 Haziran 1954 tarihli), onu ilk projeyi yeniden düşünmeye ikna etmeyi başardı. Kendisine uygun bir alternatif bulma görevi verildi ve altı hafta süren kapsamlı bir araştırmanın ardından yeni aday olarak Mies van der Rohe öne sürüldü. Projeyi aldı ve mimar olma isteğinde onu destekleyen akıl hocası oldu. 1954’ten 1958’e kadar, New York City’deki Park Avenue’daki Seagram Binasını tasarlama ve inşa etme sürecine daldı. 1958’de Yale School of Architecture’a kaydolmasına rağmen, daha sonra öğrenmek istediği şey için daha uygun olduğunu düşündüğü Illinois Institute of Technology’ye geçti.

 

 

 

 

 

 

Lambert daha sonra Seagram Building’in danışmanı oldu ve 2000 yılına kadar tüm sergi ve koleksiyonların denetimi ve küratörlüğü dahil bakımıyla görevlendirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

1963’te yüksek lisans derecesini aldıktan sonra, ailesi onu Montreal’de annesinin onuruna Saidye Bronfman Merkezi olarak bilinen bir sanat merkezi tasarlaması için görevlendirdi. Lambert bir ‘Miesian Yapısı tasarladı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lambert, mahalleyi korumayı ve binayı yıkımdan kurtarmayı savunduktan sonra Shaughnessy Köyü’nde Kanada Mimarlık Merkezi’ni açtı.

 

 

 

 

 

1973’te Sherbrooke Caddesi’ndeki Van Horne Malikanesi’nin yıkılmasından sonra yirmi üç vatandaş grubu Sauvons Montréal’i kurdu. Lambert, zor durumdaki Shaughnessy Köyü bölgesini canlandırma çabalarında savunuculardan biri oldu.

 

 

 

 

 

1975’te mirası koruma grubu Heritage Montreal’i kurdu.[13] (1983’e kadar ilk başkanı olarak görev yaptı.[1]) Héritage Montréal, koruma gruplarının harekete geçebilmesi için fon topladı. Yıkımı durdurmak için kullandıkları araçlar arasında sokaklarda yürümek, reklamlar ve kitapçıklar yayınlamak ve bölge sakinleriyle çalışmak vardı. Kanada’nın en büyük kar amacı gütmeyen kooperatif konut yenilemesi olan Milton-Parc’ı geliştirdiler.

 

 

 

 

 

Lambert ayrıca Shaughnessy House’u satın alarak yıkımdan kurtardı. 1989’da 19. yüzyıldan kalma konak, Kanada Mimarlık Merkezi’nin (CCA) bir parçası oldu.

 

 

 

 

 

 

Düşük ve orta gelirli mahallelerin yenilenmesine yönelik bir yatırımın, anıtların korunması veya yeniden inşa edilmesi kadar önemli olduğunu düşünüyordu. 1997’den beri Montréal Fonds d’investissement (FIM) sahibidir. Hükümet programlarının sınırlarının ötesinde topluluk konutlarına özel sektör yatırımı getirmeyi başardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1979’da, Montreal’in Shaughnessy Köyü semtinde etkili bir müze ve araştırma merkezi olan Kanada Mimarlık Merkezi’ni (CCA) kurdu ve Merkeze fon sağlamak için Seagram’ın 750.000 hissesini bağışladı. Kapsamlı mimari çizimler, kitaplar, fotoğraflar ve arşiv malzemeleri koleksiyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. CCA’nın yol gösterici inancı, “mimarlığın kamusal bir mesele olduğu” ve koleksiyonunun ve faaliyetlerinin “mimarlığın çağdaş yaşamı nasıl şekillendirdiği ve yeniden şekillendirebileceği konusundaki meraktan kaynaklandığı” yönündedir.

 

 

 

 

 

 

Cemp’in yan kuruluşu Cadillac Fairview’in yönetim kurulunda görev yaptı ve daha sonra proje geliştirici ofislerini seçti. Yine Mies ile çalışmayı önerdi ve Toronto-Dominion Centre olarak bilinen şeyi destekledi.

 

 

 

 

 

 

Çalışmaları arasında Los Angeles’taki Millennium Biltmore Oteli’nin mimar Gene Summers tarafından restorasyonunda müteahhit olarak görev yapmak da yer alıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulusal ve Uluslararası Tanınırlığı

 

 

 

 

1990’da Pratt Enstitüsü’nden Mimarlık alanında fahri DFA aldı. 1992’de Ordre des Arts et des Lettres de France Memuru oldu. Kuzey Amerika ve Avrupa’daki yaklaşık 26 üniversiteden fahri derecelere sahiptir.

 

 

 

 

1985’te Kanada Nişanı Üyesi yapıldı, 1990’da Subaylığa terfi etti ve 2001’de Companion’a terfi etti. 1985’te Ulusal Quebec Nişanı Şövalyesi yapıldı ve 2005’te Büyük Subaylığa terfi etti.

 

 

 

 

Lambert, 2006 yılında Ulusal Yapı Müzesi tarafından Vincent Scully Ödülü’ne layık görüldü. İdari direktör Chase Rynd, “Müze, inşa edilmiş çevrenin tasarımında ömür boyu olağanüstü başarılar elde eden Phyllis Lambert’e 2006 Scully Ödülü’nü sunmaktan onur duyar. Seagram Building’den CCA’ya, korumacı ve eğitimci olarak yaptığı işlere kadar Phyllis Lambert, kendimiz için inşa ettiğimiz dünyayı derinden geliştirdi.”

 

 

 

 

2007’de, Lambert hakkında bir belgesel olan Citizen Lambert: Joan of architecture, Teri Wehn-Damisch tarafından yönetildi.

 

 

 

 

Lambert, 14. Venedik Mimarlık Bienali’nde Altın Aslan’ın sahibi oldu. 2016’da Wolf Sanat Ödülü’ne layık görüldü.

 

 

 

 

Blanche Lemco van Ginkel, Cornelia Oberlander ve Denise Scott Brown ile birlikte, 2018 belgesel filmi City Dreamers’da profili çıkarılan dört önde gelen kadın mimardan biridir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Başarılar ve ödüller

 

 

  • Kanada Nişanı Üyesi (1985) 
  • Quebec Ulusal Nişanı Şövalyesi (1985) 
  • Kanada Nişanı Memuru (1990) 
  • Pratt Enstitüsü’nden Mimarlıkta Güzel Sanatlar Fahri Doktorası (1990) 
  • Kanada Kraliyet Mimarlık Enstitüsü’nden Altın Madalya (1991) 
  • Ordre des Arts et des Lettres Memuru (1992) 
  • Dünya Anıtlar Fonu Hadrian Ödülü (1997) 
  • Companion of Order of Canada (2001) 
  • Quebec Ulusal Düzeninin Büyük Görevlisi (2005) 
  • Ulusal Yapı Müzesi’nden Vincent Scully Ödülü (2006) 
  • Venedik Mimarlık Bienali’nden Yaşam Boyu Başarı için Altın Aslan (2014) 
  • Wolf Sanat Ödülü (2016)

 

 

 

Phyllis Lambert, Kanada Mimarlık Merkezi’nin yönetiminden istifa etti

 

 

 

6 OCAK 2014  EDİTÖR: LAURA MARK

 

 

 

 

 

 

 

Philip Johnson, Ludwig Mies van der Rohe ve Phyllis Lambert, Seagram Building, New York, 1955 için modelin bir görüntüsünün önünde

 

 

 

 

 

 

 

 

Phyllis Lambert, Mies van der Rohe’nin ofisindeki çizim masasında, 1959

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phyllis Lambert, 35 yılı aşkın süredir kurduğu ve yönettiği Kanada Mimarlık Merkezi’nin (CCA) başkanı olarak görevinden emekli oldu.

 

 

 

Şu anda 86 yaşında olan Lambert, 1979’da mimarlık ve onun toplumdaki rolü hakkında kamuoyu anlayışını ve tartışmasını desteklemek için müze ve araştırma merkezini kurdu.

 

 

 

Peter Rose tarafından Lambert ile işbirliği içinde tasarlanan CCA binası 1989’da halka açıldı ve şu anda mimarlık ve şehir planlaması üzerine 60.000’den fazla fotoğraf, 100.000 çizim ve 215.000 kitap barındırıyor.

 

 

 

Lambert, merkezde yer almaya devam edeceğini ve mütevelli heyetinde kalacağını söyledi.

 

 

 

 

CCA mütevelli heyeti başkan yardımcısı Pierre-Andre Themens şunları söyledi: “Phyllis Lambert liderliğindeki CCA, yerel ve uluslararası mimarlık camiasına ve genel olarak topluma paha biçilmez bir katkı yaptı. CCA, benzersiz bir uluslararası araştırma merkezi ve müze olarak tanınmaktadır.

 

 

 

Lambert, Mies Van der Rohe’nin Seagram Binasının inşaatını denetledi.

 

 

 

Ayrıca, Heritage Montreal’i kurdu ve şehrin birçok önemli planlama kararında yer aldı.

 

 

 

Yerine Ottawa’daki Kanada Doğa Müzesi’ni tasarlayan Toronto merkezli mimarlar KPMB’nin kurucusu Bruce Kuwabara geçecek.

 

 

 

Kaynak: www.architectsjournal.co.uk

 

 

Phyllis Lambert

 

 

 

BAŞKAN

 

 

 

2016 Büyük Montrealer

 

 

 

 

Phyllis Lambert, Montréal’deki Kanada Mimarlık Merkezi’nin (CCA) Kurucu Direktörü ve Mütevelli Heyeti Başkanıdır; mimarlığın bir kamu sorunu olduğu inancıyla 1979’da kurulmuş uluslararası bir araştırma merkezi ve müzedir. Phyllis Lambert ilk olarak New York City’de Seagram Binasının Planlama Direktörü (1954–58) olarak mimari tarih yazdı. Çağdaş mimarlığın ilerlemesine katkılarından, kentsel korumanın sosyal meselelerine ve kamusal alanda mimarlığın rolüne ve CCA programlarına gösterdiği ilgi nedeniyle uluslararası alanda tanınmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phyllis Lambert, kentsel dokuya müdahale etmeye paralel bir bağlılıkla 1975’te Héritage Montréal’i kurdu ve dört yıl sonra Kanada’daki en büyük kar amacı gütmeyen kooperatif konut yenileme projesi olan Société d’Amélioration de Milton-Parc’ın kurulmasında etkili oldu. 1984’ten 2007’ye kadar, şehrin tarihi bölgesinin endüstriyel kullanımdan toplumsal kullanıma dönüştürülmesiyle tanınan Vieux-Port de Montréal Yönetim Kurulu’nda görev yaptı. 1996’da Lambert, Kanada’da düşük ve orta gelirli mahallelerdeki konutların yeniden canlandırılmasında yer alan tek özel yatırım fonu olan Fonds d’Investissement de Montréal’i (FIM) kurdu. 2005’te başlattığı yuvarlak masa masası olan Table de consertation du center-ville Ouest aracılığıyla Montréal’in şehir merkezinin batı mahallesinin yeniden canlandırılmasının bir katılımcısıdır. Phyllis Lambert’in şehri şekillendirmedeki aktif katılımı Montréal Alternatif Politika Enstitüsü aracılığıyla da devam ediyor (IPAM), Montréal metropolünde uzun vadeli uygulanabilir şehir planlamasına, ekonomik ve sürdürülebilir kalkınmaya ve yerel demokrasiye katkıda bulunan, başkanlığını yaptığı bağımsız bir düşünce kuruluşu.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.ville.montreal.qc.ca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B.A. (1948) Vassar College, Poughkeepsie, New York’ta ve M.S. (1963) Chicago Illinois Institute of Technology’de Mimarlık alanında, Phyllis Lambert Kuzey Amerika ve Avrupa’daki 27 üniversiteden fahri derecelere sahiptir. Burs ve mimarlığa yaptığı büyük katkıların yanı sıra yurttaşlık aktivizmine yorulmak bilmez bağlılığıyla Phyllis Lambert çok sayıda ödül ve unvan aldı. Prix ​​Gérard-Morisset’in sahibidir; Dünya Anıtlar Fonu’nun Hadrian Ödülü; Ville de Montréal ve Héritage Montréal’in Prix d’Excellence de l’Opération patrimoine mimarisi; Preservation League of New York Eyaleti’nin New York Sütunu Ödülü; Kamu Hizmeti için Woodrow Wilson Ödülü; ve Kanada Kent Enstitüsü, Toronto’nun 2008 Jane Jacobs Yaşam Boyu Başarı Ödülü.

 

 

 

 

 

 

Phyllis Lambert, Kanada Nişanı Refakatçisi ve Ordre national du Québec’in Büyük Subayı olarak Kanada’daki en yüksek sivil onur derecesini aldı. Kanada Kraliyet Mimarlık Enstitüsü Üyesi ve ülkenin en yüksek mimari ödülü olan Altın Madalya sahibidir. Fransa onu Ordre des Arts et des Lettres Komutanı olarak atadı ve Assemblée Parlementaire de la Francophonie onu Ordre de la Pléiade Şövalyesi ilan etti. Phyllis Lambert aynı zamanda Royal Institute of British Architects’in Onursal Üyesidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Phyllis Lambert, 1984’te Kültürel kategoride Büyük Montrealliler Akademisi’ne alındı ​​ve 2016’da Ordre de Montréal Komutanı seçildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Yorum
  1. Kanada’dan modern mimarlık tarihine uzanan çok özel bir isim.

    serpil akçora | 2 Şubat 2023

  2. Dönemsel olarak bir kadın mimar ve aldığı rollere bakıldığında tam bir önder.

    Nahit Kaya | 26 Şubat 2023


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org