“Mimarlar, AI’nın henüz işleri için gelmediği için rahatlayabilirler”

Will Wiles, AI sanatını çevreleyen haklı tartışmalara rağmen, mimarların binaların görüntülerini oluşturabilen yazılımlar tarafından gasp edilme konusunda endişelenmelerine gerek olmadığını savunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunlar belirsiz zamanlar, ancak iki şeyden emin olabiliriz. Birincisi, yapay zeka (AI) tarafından yapılan sanatın kalıcı olması. (Çoğu kişi, bu cümledeki “sanat” kelimesinin koruyucu bir şekilde kucaklanması gerektiğini hissedecek; bazıları “yapay zekanın” da aynı şeyi hissedeceğini düşünecek. Tercih ederseniz, lütfen bu işaretleri hayal etmekten çekinmeyin.)

 

 

 

 

 

 

 

İkincisi, AI sanatının tartışmalı olmaya devam edeceği ve haklı olarak öyle. İnsan sanatçılar, oldukça makul bir şekilde, bağlı oldukları ekmek ve tereyağı işinin çoğunu tüketeceğinden korkuyorlar. Yaralanmaya hakaret eklemek için, AI bir intihalcidir.

 

 

 

 

 

 

Yine de burada. Kullanım engelleri düşüyor: Eylül ayında OpenAI, Dall-E görüntü oluşturma platformu için bekleme listesini sonlandırdı, böylece artık kaydolan herkes tarafından hemen kullanılabilir. Aynı ayın başlarında, Jason M Allen tarafından başka bir AI sanat uygulaması olan Midjourney kullanılarak oluşturulan bir görüntü, Colorado Eyalet Fuarı’nın güzel sanatlar yarışmasının dijital sanat kategorisini kazandı.

 

 

 

 

 

 

 

Yapay zeka tarafından yapılan sanat burada kalacak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Midjourney, Dall-E ve Stable Diffusion gibi siteler, metin istemlerinden orijinal görüntüler oluşturmak için AI kullanır. Söz konusu “zeka”, sezgiden çok öğrenme ve hesaplamalı kaba kuvvetle ilgilidir – Daniel Fein’in yazdığı gibi, temelde bilgisayarları gürültüden bir görüntü oluşturmayı “bilenene” kadar görüntüleri karıştırmak ve çözmek için eğitmeye dayanan teknik. bu kullanışlı açıklayıcı.

 

 

 

 

 

 

En iyi hallerinde bile, oluşturulan görüntüler karakteristik bir çamurlu kaliteye sahiptir ve insan eli gibi bazı nesneler onları yener gibi görünür. Yine de, insan kullanıcılar programlara hayran oldukları yaratıcıların eserlerini taklit etmelerini söylerken çalışmalarını kopyalarken, sürekli olarak değer biçilmeyen insan sanatçıları bağlı oldukları ticari işlerin çoğundan mahrum edeceklerine dair yaygın korkuları harekete geçirecek kadar iyiler.

 

 

 

 

 

 

 

AI mimarisi daha uzak bir beklenti gibi geliyor. Ne de olsa mimarlık, görselliğin çok ötesine uzanan bir disiplindir – bir gün tek bir program bir bina tasarlayabilir, onu inşa edilebilir bir çizimler dizisi haline getirebilir, kanallarını ve oluklarını detaylandırabilir ve tüm bunlar boyunca bir müşteri ve bir ürün yelpazesiyle çalışabilir. bir insan mimardan beklediğimiz gibi müteahhitler ve yetkililer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ancak, yazılım tarafından oluşturulan bina görüntülerinin, mimarın değerli mimari fikirler üretme becerisine tecavüz ettiğine dair işaretler şimdiden var mı? İnşa edilmeden kalabilecekleri, yapay zeka tarafından üretilen kavramların etkisiz kalacağı anlamına gelmez – kağıt mimarisi çok önemli olabilir.

 

 

 

 

 

 

Allen’ın yapay zeka tarafından oluşturulan ödüllü görüntüsü Théâtre D’opéra Spatial, büyük dairesel bir açıklığın hakim olduğu mağaramsı, görkemli bir iç mekanda önlüklü sanatçılardan oluşuyor. Ve artan sayıda insan, aynı damarda mimari görüntüler oluşturmak için bu platformları kullanıyor.

 

 

 

 

 

 

Instagram’da #Midjourneyarchitecture hashtag’ini kullanan 32.000’den fazla görsel bulunuyor ve birbirinden ilginç örnekleri bir araya toplayan Midjourney Architecture Instagram hesabının 34.000’den fazla takipçisi bulunuyor. Sergilenen “mimari” çoğunlukla fantastik, ancak bazen ürkütücü bir şekilde gerçektir.

 

 

 

 

Artan sayıda insan bu platformları mimari görüntüler oluşturmak için kullanıyor

 

 

 

 

 

Bazen Midjourney mimarisi, gerçek dünya dalgalanmaları yaratacak kadar ikna edici olabilir. Kaliforniya merkezli Mısırlı sanatçı ve tasarımcı Hassan Ragab, Midjourney’i fikirleri denemek ve aynı zamanda Kahire ve İskenderiye’nin geleneksel İslam mimarisine abartılı övgüler yaratmak için kullanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

“Kahire eskizleri” serisinden görüntülerden biri olan, karmaşık ve mantıksız iç içe geçmiş taş işçiliğiyle birbirine bağlanan ve İslami oymalarla süslenmiş Escher benzeri bir pencere duvarı, 8,5 milyon olağanüstü Instagram kullanıcısı tarafından görüldü. Facebook’ta, bu görüntünün gerçek bir binadan olduğunu iddia eden bir gönderi viral oldu ve gazeteciler Ragab ile temasa geçerek gerçek olup olmadığını doğrulamasını istedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ragab, Instagram’da “Mısır’ın ötesine geçti: İran’daki insanlar bunun bir İran mezarı olduğunu iddia ediyor, diğerleri bunun bir İspanyol binası olduğunu iddia ediyor” diye yazdı. “Ayrıca, gerçekten ironik olan şey, insanların (kendi inançları ve ideolojileriyle desteklenerek) o binanın ne olduğu hakkında nasıl tartıştıklarıydı.” AFP’den de dahil olmak üzere görüntüyle ilgili gerçeği kontrol eden haberler takip edildi.

 

 

 

 

 

 

 

Bir görüntünün AI’dan çıkıp çıkmadığını belirlemek genellikle bir saniyeden fazla sürmez, ancak öyle görünüyor ki çok az internet kullanıcısı, özellikle Facebook olan hakikat mezbahasında bu saniyeyi ayırabilir. Dolayısıyla kafa karışıklığı ve kasıtlı yaramazlık potansiyeli var – ancak yeni bir teknoloji kullanıyor olsa bile yeni türden değil.

 

 

 

 

 

 

 

 

Şimdilik, yapay zeka mimarisi, mimari buhar yazılımının başka bir biçimi: asla gerçekleştirilemeyecek bling-bling kavramlar ve çevrimiçi olarak görsel bir mantar gibi yayılan şüpheli ütopyacılık. Ancak küçük ve iddialı tasarım uygulamaları ve render stüdyoları çalışmalarını tanıtmak ve dikkat çekmek için kullandığından, bu mantarın bile biraz besin değeri vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aynı şey, çevrimiçi topluluk DeviantArt gibi yerlerde bir araya gelen enerjik ve genellikle parlak dijital sanatçılar tarafından sanat olarak yaratılan fantastik mimari için de geçerli. Bazı insanlar yanlışlıkla görüntüleri gerçek binalar veya kısa süre sonra gerçekleşebilecek projeler olarak alıyorlarsa – bazı stüdyolar kopyalarında bu izlenimi sinsice teşvik ediyorlarsa – bu onların kendi vicdanına kalmış bir durumdur.

 

 

 

 

 

 

 

Şimdilik, yapay zeka mimarisi, mimari buhar yazılımının başka bir biçimidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

AI mimarisi, bu alanların yanı sıra daha sallantılı sonuçlar üreterek yuva yapar. Allen’ın mimari arka planı yüzeysel olarak etkileyici, ancak göründüğünden daha azı var. Barok süsleme ve incelikli yapının izlenimi, özgünlüğü olmayan bir yorumdur. Yapay zeka mimarisinde görülebilen tuhaflıklara sahiptir: ayırt edici bir lekelenme; bir çizgiyi takip edememe; simetriye karşı tuhaf bir körlük; ve geçiştirilmiş, imkansız kenarlar, birleştirmeler ve ayrıntılar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve elbette, gerçek değil, kesinlikle görsel alemde kalıyoruz. Makine, pikselleri malzeme ve uzayda değil, iki boyutta kullanıyor. Yapay zekanın henüz işleri için gelmediği konusunda mimarlar içiniz rahat olsun, ancak izin verilirse yapay zeka görüntülerinin bir öğrenciyi veya çizim yarışmasını kazandığını hayal etmek imkansız değil.

 

 

 

 

 

 

Genel olarak mimarlık, avangardında yeni teknolojileri dener ve ardından inşaat bunları kazan dairesinde kullanır. Prefabrikasyon kısaca metabolistlerin sonsuz yeniden yapılandırılabilir esnekliği hayal etmesine izin verdi ve bugün ucuz tekdüzelik sağlıyor. CATIA, Gehry tarafından popüler hale getirildi ve arka planın bir parçası haline geldi.

 

 

 

 

 

 

Parametrik coşku vaat eden 3D baskı, muhtemelen hizmet çekirdekleri veya benzer şekilde gösterişsiz bir şey için kullanılacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

Yapay zekanın, herhangi bir vizyoner yaratıcı uygulamadan çok, daire kat planları oluşturma veya hizmet yerleşimlerini çözme – yani tam olarak bilgisayarların halihazırda en yoğun kullanıldığı alanlar – bir rol bulma olasılığı daha yüksektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yine de vizyoner, doğal olarak göze çarpan şeydir ve #Midjourneyarchitecture’daki görüntülerin çekiciliğini düşünmeye değer. Bu, yukarıda listelenen bazı tuhaflıkları eksiklikler yerine nitelikler olarak görmekle başlayabilir.

 

 

 

 

 

 

Açıkçası, sonuçlar insan kullanıcının girdilerine bağlıdır – ki genellikle bunu bilmiyoruz – ancak çok güçlü bireysel stillere sahip birkaç belirli mimarın çalışmalarında tekrarlayan yankılanmalar olması ilginçtir: Gaudi’nin biyomorfizmi, Eisenman’ın tekinsizliği geometriler, sıvı Hadid.

 

 

 

 

 

 

 

Ancak, en cazip olanı, yapay zekanın ortodoksilere yabancı olmasıdır. Yarattığı hayranlık, katı nesnel güzellik kavramlarına odaklanan ve sapmayı estetik olduğu kadar ahlaki bir başarısızlık olarak gören mimarlığın katı ideologları ve stil partizanları için cesaret kırıcı olmalıdır. Makine aynı fikirde değil. Üretken mimari tamamen yozlaşmıştır ve onun için çok daha ilginçtir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen

One Comment

  1. Yani akıl edilse bile düşünülen üç boyut girintinin yaratılabilmesi belki her tasarımcı için sorun olmuştur. Bir çıkış gösteriyor sanki.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir