KATLİAMDAN SONRA NİJERYA’DA KÖY… - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
KATLİAMDAN SONRA NİJERYA’DA KÖY…
Share 18 Temmuz 2022

Tasarım: Tosin Oshinowo   

Editör: Tom Ravenscroft

Boko Haram tarafından yerinden edilen topluluk için Nijerya’da köy kuruyor

 

 

 

 

 

Mimar Tosin Oshinowo, Nijerya’nın kuzeybatısındaki Ngarannam köyünü, Boko Haram terörist grubu tarafından tahrip edilen bir yerleşim yerinin yerini alacak şekilde tasarladı.

 

 

Nijerya hükümeti ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından oluşturulan köy, bu yıl içinde tamamlandığında bir pazaryeri, sağlık ocağı, toplum merkezi ve ilkokulun yanı sıra 500 eve sahip olacak.

 

 

Tosin Oshinowo tarafından tasarlanan evler

 

 

 

 

 

Tosin Oshinowo tarafından tasarlanan topluluk 500 ev içeriyor

 

 

 

 

500 ev, köyün merkezinden geçen ortak binalarla bir ızgarada düzenlenmiştir.

 

 

 

Kapalı bir pazar ve topluluk toplanma alanı olarak kullanılacak olan merkezi binaların yanında renkli, uyarlanabilir bir gölgelendirme pavyonu duruyor.

 

 

 

Nijerya köyünde renkli pazar pavyonu

 

 

 

 

 

Köyün merkezine renkli bir pazar pavyonu inşa edildi

 

 

Oshinowo, “Nazım plan konsepti, evleri tesisleri çevreleyen tüm sakinler için kolay erişime sahip merkezdeki okul, klinik ve pazar yeri gibi ortak tesislerle radyal bir yerleşime dayanmaktadır” dedi.

 

 

Dezeen’e, “Binaların tasarımları, yerel kültürün yanı sıra çevre arazisi ve bölgede halihazırda yürütülen mevcut yeniden yerleşim konutlarının anlaşılmasından ilham aldı” dedi.

 

 

 

 

Koko Haman’ın yıktığı köyün yerine köy

 

 

 

Topluluk binaları köyün merkezinde yer almaktadır.

 

 

Topluluk, 2015 yılında Boko Haram terörist grubu tarafından büyük ölçüde tahrip edilen Borno Eyaletindeki orijinal Ngarannam köyünün yerini alacak şekilde geliştirildi. Oshinowo, büyük ölçüde açık alan içinde yeni bir topluluk kurmayı amaçladı.

 

 

“Arazi gerçek bir meydan okumaydı – alıştığımdan daha gerçek bir boş tuvaldi” dedi. “Bölge, çok düz olan ve çoğunlukla seyrek ağaçların bulunduğu otlak olan Sahel. Ancak son yıllarda, isyancıların saklanabileceği yerleri azaltmak için ağaçlar kesildi.”

 

 

“Yanıt verecek bitki örtüsü olmadığında ve zemin durumu çok düzken nasıl ve nereden başlayacağını düşünmek zordu” diye devam etti.

 

 

 

 

 

 

Köy 500 evden oluşuyor

 

 

 

 

Pratik gereksinimlerin yanı sıra köy, insanları bölgeye geri dönmeye teşvik etmek için tasarlandı. Oshinowo, ilçenin ihtiyaçlarını ve estetik tercihlerini belirlemek için topluluk üyeleriyle bir araya geldi.

 

 

“Projeyi başlatmak için toplulukla tanıştığım ilk andan itibaren onlardan gerçekten ilham aldım” dedi.

 

 

Tosin Oshinowo, Sharjah Mimarlık Trienali’nin küratörlüğünü seçti

 

 

“Yaptıkları ve istemedikleri ve yaşamları, kültürel dayanıklılıkları ve toplulukları için hangi mekansal ve estetik seçimlerin anahtar olduğu konusunda çok nettiler” diye devam etti.

 

 

“Yeniden inşa etmek için çok güçlü bir tutku ve istek vardı ve yeni evlerini görselleştirmeye yardımcı olmaktan ve onu onlarla birlikte hayata geçirmenin bir parçası olmaktan onur duydum.”

 

 

 

 

 

 

 

Binanın toprak kahverengi duvarları var

 

 

 

 

Çarşı köşkü parlak yeşil ve sarı ve evlerin çatıları kırmızı iken, tüm binaların duvarları “toprak kahvesi” rengindeydi.

 

 

Oshinowo, “Renk şeması topluluk tarafından dolaylı olarak bilgilendirildi” dedi. “İlk görüşmemizde, topluluk başkanı toprak kahverengisi boyayla tamamlanmış modern bir binayı işaret etti.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Topluluk farkında olmadan, bu konuşma nostalji ve tanıdık hakkındaydı ve bu beni gerçekten etkiledi ve tasarım sürecine rehberlik etti” diye devam etti.

 

 

 

 

Köy prototip olarak inşa edildi

 

 

 

 

Nijerya Hükümeti ve UNDP, yeniden inşa edilen Ngarannam köyünü, ülkenin kuzeybatısında Boko Haram’dan etkilenen çok sayıda toplumu yeniden inşa etmek için bir prototip olarak yarattı.

 

 

 

Oshinowo, “Topluluk, tasarım sürecinin ve inşaatın bir parçasıydı” dedi. “Verilen kararların iyi karşılandığını ve onlara evlerini gururlandıracak, hayatlarını yeniden inşa etmeleri için güven ve itibar kazandıracak evler sağladığımızı umuyorum.”

 

 

 

 

 

 

 

“Yeniden inşa projesi bir prototipti; bu nedenle, bunun bölgedeki projeler için bir model olacağını umuyoruz” diye ekledi.

 

 

Nijeryalı mimar Oshinowo kısa süre önce Lagos yarımadasında minimal bir sahil evi tasarladı. 2023’te gerçekleşecek olan Sharjah Mimarlık Trienali’nin ikinci baskısının küratörlüğünü yapmak üzere atandı.

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org