Orman yangını ekolojik felaket - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Orman yangını ekolojik felaket
Share 2 Ağustos 2021

Dünyanın dört bir yanında peş peşe orman yangınları yaşanırken milyonları bulan hektarlık alanlar adeta kül oldu. Birçok ülke orman yangınlarıyla mücadele ederken Amazon ve Sibirya ormanları da büyük tehdit altında.

 

 

 

 

 

 

Türkiye’de son dört gündür orman yangınlarının devam ettiği beş kent “Afet Bölgesi” ilan edilirken başta Güney Avrupa olmak üzere birçok bölgede aşırı sıcak havaların da etkisiyle şiddetli orman yangınları yaşanıyor. İtalya, İspanya ve Yunanistan’ın yanı sıra Lübnan’da ve Sibirya ormanlarında son günlerde yaşanan yangınlar sonucu milyonlarca hektarlık alanlar yanarken uzmanlar Amazon Ormanları’nın da tehlikede olduğuna işaret etti.

 

 

 

İtalya’nın Sardinya Adası’nda geçen hafta meydana gelen yangınlarda 20 bin hektarlık alanın yandığı ve yaklaşık bin 500 kişinin yerlerinden olduğu kaydedildi. Sivil Savunma Ajansı bölge temsilciliği, Sardinya’da sıcaklıkların 37 dereceyi aşıp 40 dereceye ulaşabileceğine dikkat çekti. Sardinya’da çıkan orman yangınları nedeniyle zarar gören bin yıllık zeytin ağacını kurtarmak için ise harekete geçildi. İtalya Tarım Bakanlığı’nın Anıtsal Ağaçlar Listesinde bulunan “Patrik” isimli ağacın kurtarılması için köklerinin etrafında gönüllülerden oluşan bir ekibin nöbet tuttuğu belirtildi. Cagliari Üniversitesi’nden botanikçi Gianluigi Bacchetta, “Bu ağacı yaşatmak, insanların umudunu canlı tutmak demektir” dedi.

 

HAVA SICAKLIĞI ETKEN

 

 

Orman yangınlarından etkilenen bir diğer ülke de İspanya oldu. Katalonya bölgesinde bu hafta günlerce süren yangında bin 700 hektarlık bir alan yandı. Albacete vilayetinde de hafta boyunca süren yangınlarda 2 bin 500 hektarlık alan küle döndü. İrili ufaklı yangınların devam ettiği ülkede aşırı sıcaklar dolayısıyla yangın riskine dair bazı belde ve bölgelerde yerel halk uyarıldı. Sıcaklıkların 40 dereceyi aştığı Yunanistan’da da son iki gün içerisinde ülke genelinde 40’tan fazla orman yangını meydana geldi. Başkent Atina ve Patras kentlerinde, birçok ev orman yangınları nedeniyle zarar gördü. Güneydoğu Avrupa’da etkisini gösteren yüksek sıcaklıklar nedeniyle Sırbistan, Bulgaristan, Bosna-Hersek ve Kuzey Makedonya’da da uzmanlar vatandaşları uyarırken bazı bölgelerde yeni tedbirler yürürlüğe girdi.

 

Öte yandan, Lübnan’ın kuzeyindeki Akkar kazasına bağlı ormanlık alanda çıkan ve bir kişinin ölümüne neden olan yangın da devam ediyor. Tarım Bakanı Abbas Mortada, çam ormanlarını tahrip eden yangınların “her yöne yayıldığını” ve Suriye sınırına ulaştığını söyledi. Mortada, yangın söndürme uçaklarının yetersiz olduğunu, Kıbrıs, Yunanistan ve Suriye’den yardım beklediklerini aktardı.

 

 

 

 

Kaynak : Birgün


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org