TİYATRO VE SET TASARIMI DEDİĞİMİZDE… - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
TİYATRO VE SET TASARIMI DEDİĞİMİZDE…
Share 2 Temmuz 2021

Mimarlık, Tiyatro ve Fantezi, Bibiena ailesinin set tasarımı üzerindeki etkisinin büyüleyici bir araştırmasıdır.

 

Editör: Matthew Marani

 

 

 

Sütunlu ve Büyük Merdivenli Büyük Saray Salonu, Ferdinando Galli Bibieena, 1719. Kalem ve kahverengi mürekkep ve grafit üzerine gri kaplama. (Morgan Kütüphanesi ve Müzesi’nin izniyle, fotoğraf Janny Chiu tarafından)

 

 

 

 

Tiyatro ya da film izleyicisi için başlıca heyecan, inançsızlığın askıya alınması yoluyla dış dünyanın kordon altına alınmasıdır. Hayali alemlere uçuş, genellikle atmosferik daldırmaya bağlıdır; fantazmagorik CGI’dan sinema sarayının abartılı tarihselci süslemesine veya uzaya meydan okuyan setlerin yaratılmasına kadar. Bu sanatsal tarzın gelişiminin merkezinde, Barok döneminde – kabaca 17. yüzyılın başlarından 18. yüzyılın ortalarına kadar uzanan – yeni ayrıntılı makineler, sahne önü kemerinin benimsenmesi ve perspektif liderliğindeki set parçalarında inovasyon içeren ilerlemeler vardı. . Şimdi Morgan Kütüphanesi ve Müzesi, Mimarlık, Tiyatro ve Fantezi’de yeni bir gösteride sergileniyor: Jules Fisher Koleksiyonundan Bibiena Çizimleri, baş kahramanlarından biri olan olağanüstü Bibiena ailesi aracılığıyla bu dönemin sürükleyici bir araştırmasını sunuyor.

 

 

 

Bibiena ailesi üç kuşak boyunca Avrupa’yı Barok tiyatro tasarımı dünyasında bir tür rock yıldızı olarak tuzağa düşürdü. Aile, memleketleri olan Toskana’dan, daha sonra İtalya’yı oluşturacak ve daha uzaktaki Viyana, Prag, Stockholm, Saint Petersburg ve Lizbon kraliyet mahkemelerine kadar uzanan birçok prens devlette zorlu bir varlık kurdu.

 

 

 

Prens bir sarayın avlusu, Giuseppe Galli Bibiena, yaklaşık. 1719. Kalem ve kahverengi mürekkep, gri yıkama ve mavi sulu boya. (Morgan Kütüphanesi ve Müzesi’nin izniyle, fotoğraf Janny Chiu tarafından)

 

 

 

John Marciari, Charles W. Engelhard Küratörü ve Bölüm Başkanı John Marciari, “Kendi günlerinden beri, sahnenin yanlarında iki bakış açısı kullanılarak tasvir edilen mimariye sahip olanlar, scena par angolo setlerinin icadıyla tanındı” dedi. Morgan’da Çizimler ve Baskılar. “Bu, tasarımın oyuncular ve izleyicilerle olan ilişkisini tamamen değiştirdi ve benzeri görülmemiş ihtişam setlerine izin verdi ve bunun kullanımı Bibiena’nın Avrupa çapında ününü getirdi ve kıtanın her köşesindeki tiyatrolarda çalışmaya başladıkça, etkili bir şekilde çalıştılar. sonrasında tiyatro tasarımının tarihini değiştirdi.”

 

 

Sergi, ünlü Broadway aydınlatma tasarımcısı Jules Fisher’ın kişisel koleksiyonundan bir hediye ve genellikle benzer odaklı çizim gösterileri için kullanılan üç duvarlı bir alan olan müzenin samimi Thaw Gallery’sinde yer alan 25 eserden oluşuyor.

 

 

Parçalar aşağı yukarı üç tematik gruplamada organize edilmiştir: sol duvar, Bibienas’ın kareleme sanatçıları olarak başlangıçlarıyla ilgili çizimlere ve kalem ve kahverengi mürekkep ve gri yıkama gibi tasarım süreçlerine kısa bir bakış sağlayan eskizlere ev sahipliği yapmaktadır. Merdivenli Saray İç Mekanı Sağa. Merkezi duvara asılanlar, patronlara veya yapımcılara gösterilen bitmiş eserlerdir ve Korint sütunlu sütunlarının ve kutulu kemerlerin sonsuzluğa yayıldığı Prenslik Sarayının Avlusunda olduğu gibi, zarif ayrıntılarla işlenmiş iki noktalı perspektifin büyüleyici etkisini ortaya çıkarırlar. Sağ duvardaki çizimler benzer şekilde, ailenin deniz sahnesi ve hapishane gibi olağan saray ve avlu sahnelerinin dışındaki ortamlarda uygulanan scena per angolo tekniklerini kullanmasını belgeliyor.

 

 

Sahne Tasarımı: Sağa Merdivenli Saray İçi, Bibiena Atölyesi, yakl. 1700. Kalem ve kahverengi mürekkep ve gri yıkama. (Morgan Kütüphanesi ve Müzesi’nin izniyle, fotoğraf Janny Chiu tarafından)

 

 

 

Bibienas’ın şöhretini, daha övülen Barok emsallerine kıyasla azaltan, belki de birincil ortamları olan set tasarımının süreksizliğidir. Bununla birlikte, mirasları, iyi korunmuş çizimlerinin önemli bir koleksiyonu ve küratörlüğü ile yaşar.

 

 

 

Marciari, “Bibiena bir zamanlar Amerikan müzelerinde nispeten popüler olmasına rağmen, bu 30 yıl içinde onlara adanan ilk sergi, bu yüzden bu serginin onların çalışmalarını yeni nesil müze ziyaretçilerinin dikkatine sunacağını umuyoruz” diye devam etti. “Bu çizimlerin sergilenmesi ve hediye edilmesinin yeni nesil tiyatro öğrencileri ve profesyonelleri için ilgi ve ilham kaynağı olması Jules Fisher’ın (ve bizim) umudunu mimarlardan çok daha fazlasıdır.”

 

 

 

Mimarlık, Tiyatro ve Fantezi: Jules Fisher Koleksiyonundan Bibiena Çizimleri

 

 

 

Morgan Kütüphanesi ve Müzesi

 

 

 

225 Madison Bulvarı

 

 

 

12 Eylül 2021’e kadar

 

 

1 Yorum
  1. Hep sahne dekorunun bir mimarlık meselesi olduğunu düşünmüşümdür. Buradaki vurgu önemli.

    Burhan Gözalan | 4 Temmuz 2021


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org