BUZDAĞI - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
BUZDAĞI
Share 9 Temmuz 2021

Tasarım: ARAMA + CEBRA + JDS + Louis Paillard Architects

CEBRA, JDS, Louis Paillard Architects, SeARCH tarafından tasarlanan The Iceberg, Aarhus’un yeni mahallesi Aarhus Ø’de (Aarhus Doğu) en uzak liman cephesinde birinci sınıf bir konumda yer almaktadır ve 208 daireden oluşmaktadır.

 

 

 

 

 

 

Diğer birçok yıpranmış endüstriyel liman bölgesi gibi, Aarhus’un eski konteyner limanı da canlı ve yeni bir mahalleye dönüşüyor.

 

 

 

 

Iceberg, tamamlandığında 7.000 nüfusa ev sahipliği yapacak ve 12.000 işyeri sağlayacak bir alanda tamamlanacak ilk projeler arasında yer alıyor. Toplam 800.000 m2’lik site alanı, onu Avrupa’nın en büyük liman kenti gelişmelerinden biri haline getiriyor.

 

 

 

 

 

Buzdağı için ilham, öncelikle sitenin Aarhus Körfezi’nin muhteşem manzarasına sahip olağanüstü konumundan kaynaklandı. Bu nedenle, görünüşte basit olan görev, her bir daire için görüş ve güneş ışığı koşullarını en üst düzeye çıkarmak ve aynı zamanda iç kentsel bağlama saygı göstermekti.

 

 

 

 

Zemin Planı

 

 

 

Bodrum Planı

 

 

 

Üst Kat Planlarından

 

 

 

Buzdağı, kapalı yapı bloklarının hakim olduğu master planı takip etmek yerine, aradaki sokak boşluklarının suya doğru açıldığı dört L şeklinde kanat olarak düzenlenmiştir. En uygun gün ışığı koşullarını ve körfez manzarasını elde etmek için bina hacimleri tırtıklı hatlarla kesilmiştir.

 

 

 

Bir Kesit

 

 

 

 

 

Çatılar yükselir ve tepelere ve vadilere düşer, bu da bireysel hacimler arasında görsel geçişler yaratır – kişinin bakışlarını sürekli olarak kıran yüzen buzdağları gibi. Böylece arka kanat sakinleri bile manzaranın tadını çıkarabiliyor. Her binanın tepelere ve vadilere bölünmesi ilkesi, binaların ölçeğinin çevreye ve iç mekanlara uyum sağlamasına katkıda bulunur. Kompleksin içe dönen bir blok olarak görülmek yerine, daha fazla mimari çekicilik yaratan açık bir yapı olarak deneyimlenmesi.

 

 

 

 

 

Seçilen alanlarda, binanın yapısı, liman odaklı bir karakter ve ölçek oluşturmak için sokak seviyesine doğru bastırılmıştır. Diğer alanlarda, daha kentsel bir kalite yaratmak için yapı yukarı doğru çekilir. Şehir ve liman ortak bir deyimde buluşuyor.

 

 

 

 

 

Bu basit algoritmadan türetilen çeşitli ve gösterişli formlar, kompleks içinde çok çeşitli farklı konut tiplerine uymayı mümkün kılar – dış geometri bina boyunca yukarı doğru değiştirilir ve sonuç olarak iki katlıdan başlayarak dairelerde de değişir. Şehir evlerinden ve uygun fiyatlı küçük dairelerden zirvelerdeki seçkin çatı katlarına kadar bir skala planlanmıştır.

 

 

 

 

Farklı balkonlara, şekillere ve yönlere sahip konutların çeşitliliği ve aynı zamanda sahibi tarafından kullanılan ve kiralanan dairelerin birleşimi, canlı bir yerel topluluk oluşturan sosyal açıdan çeşitli kentsel çevreler yaratmayı amaçlar: Konut blokları yapı kompleksi, yalnızca bir dizi yapı yerine bir mahalle haline gelir.

 

 

 

 

 

Proje Bilgileri:

 

 

 

Mimarlar: CEBRA, JDS, Louis Paillard Architects, SEARCH

Yer: Mariane Thomsens Gade, 8000 Aarhus C, Danimarka

Alan: 22000.0 m2

Proje Yılı: 2013

Fotoğraflar: Mikkel Frost, Soeren Kjaer

Üreticiler: Troldtekt

Proje Adı: Buzdağı

 

 

 

 

 

Kaynak: www.arch2o.com

 

2 Yorum
  1. Bence çok değişik bir form ile farklılık yaratılmış. Yaratıcı bir düşünce ile site projelendirilmiş.

    esma tepebaşı | 10 Temmuz 2021

  2. Konsept buz dağı ve yapılar da buz parçaları gibi. İyi buluş, iyi sonuç.

    Nesrin Akar | 19 Temmuz 2021


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org