Termik santral projesine karşı çıkan Amasra Belediye Başkanı’na, Hattat Holding’den 1 milyonluk dava! - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Termik santral projesine karşı çıkan Amasra Belediye Başkanı’na, Hattat Holding’den 1 milyonluk dava!
Share 4 Mayıs 2021

İlçede yapılmak istenen termik santral projesine karşı şirketin muhtemel ortaklarına bir mektup yazan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır hakkında Hattat Holding tarafından 1 milyon liralık tazminat davası açıldı. Davaya tepki gösteren Bartın Platformu bir açıklama yaparak Hattat Holding’e yönelik “Sana Amasra’dan zırnık yok, artık Bartın’da istenmiyorsun, tasınızı tarağınızı toplayın ve gidin” denildi.

 

 

 

 

 

Hattat Holding, Amasra’da yapmayı planladığı termik santral hakkında şirketin muhtemel ortaklarına süreci anlatan bir mektup gönderen Amasra Belediye Başkanı’na 1 milyon liralık manevi tazminat davası açtı. Davanın gerekçesi, “şirketin ticari itibarlarının zedelenmesi” olarak gösterildi.

Hattat Holding tarafından Bartın’ın Amasra ilçesine yapılmak istenen termik santrale karşı halk 16 yıldır mücadele ediyor.

 

 

Kasım 2020’de Hattat Holding’in bazı Çinli şirketlerle termik santral için ortaklığa gideceğinin açıklanması ardından, Bartın Platformu Eş Sözcüsü de olan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Bartın Platformu adına söz konusu Çinli muhtemel ortaklara Termik Santral sürecine ilişkin bir mektup gönderdi. Çakır, söz konusu mektupta Amasra-B sahasının yerli ve milli olarak işletilmesini, istihdamın Amasra ve Bartın’da yaşayan işsiz gençlerin işe alınması suretiyle gerçekleştirilmesini, ülkemiz ve bölgemizin değeri olan taşkömürünün yabancılara teslim edilmemesini ifade etti.

 

 

 

Hattat Holding ise, mektup üzerine Çakır’a, ‘şirketin ticari itibarının zedelendiği’ iddiasıyla 1 milyon TL’lik manevi tazminat davası açtı.

 

 

 

Dava üzerine açıklama yapan Amasra Belediyesi, “HATTAT Holding ve bağlı şirketleri davacı sıfatıyla bu manevi tazminat davasını Amasra Belediye Başkanlığı nezdinde aslında Bartın-Amasra halkına açmışlardır. Açılan davanın bir baskı ve sindirme amacı taşıdığından şüphe yoktur. Ancak bilinmelidir ki ne Amasra Belediye Başkanı Recai ÇAKIR ne Amasra Belediye Başkanlığı ne de Bartın-Amasra halkı dün olduğu gibi bugün de Anayasal bir hak olan ‘Sağlıklı Çevrede Yaşama Hakkı’ kapsamındaki onurlu ‘Termiksiz Yaşam’ mücadelesinden bir adım dahi geri atmayacaklarıdır” denildi.

 

 

 

Amasra Belediye Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

 

 

 

AMASRA-BARTIN HALKINI 1 MİLYON LİRALIK TAZMİNAT TALEBİYLE SİNDİREMEZSİNİZ!

 

 

 

Amasra halkının yaklaşık 16 yıldır ilçemizde HATTAT Holding ve bağlı HEMA Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Termik Santral projesine karşı olan onurlu mücadelesi herkesin malumudur. Bu mücadele kapsamında Bartın Platformunun öncülüğünde Amasra ve Bartın halkı tarafından Termik Santral projesine ilişkin açılan davalar halkımız lehine sonuçlanmış ve Amasra İlçemizde Termik Santral için verilen izinler bir bir mahkemelerce iptal edilmiş; böylece bu projenin gerçekleştirilebilmesi yönündeki idari işlemlerin hukuka aykırılığı Yüce Türk Yargısınca tescillenmiştir.

 

 

 

Gelinen süreçte HATTAT Holding’e bağlı şirketlerce işletilen Türkiye Taşkömürü İşletmelerine ait olan kömür sahalarından olan Amasra-B sahasının kullanımı ile ilgili adı geçen şirket tarafından 2020 Kasım ayında bazı Çinli şirketlerle muhtemel bir ortaklık içerisine gireceği yerel medya kanalıyla duyurulmuş; buna ilişkin haber ve görseller medyaya servis edilmiştir.

 

 

 

HATTAT Holding’in daha önce de bu tarz girişimleri ve olumsuz neticeleri tecrübe ile sabit olduğundan Bartın Platformu ile yapılan istişare neticesinde Bartın Platformunun, Bartın Belediye Başkanı ile birlikte eş sözcüsü olan Amasra Belediye Başkanımız Recai ÇAKIR, Bartın Platformu adına söz konusu Çinli muhtemel ortaklara Termik Santral sürecine ilişkin bir mektup göndermiştir. Bu mektubun gönderilme amacı Amasra-B sahasının yerli ve milli olarak işletilmesini, istihdamın Amasra ve Bartın’da yaşayan işsiz gençlerin işe alınması suretiyle gerçekleştirilmesini, ülkemiz ve bölgemizin değeri olan taşkömürünün yabancılara teslim edilmemesini sağlamaktır. Amasra Belediye Başkanımız Sn. Recai ÇAKIR, Amasra ilçemizin en büyük sivil toplum örgütü olan Amasra Belediye Başkanı olarak Amasra’ya ve Amasra Halkına olan tarihi sorumluluğunun gereği olarak söz konusu mektubun imzacısı olmuştur.

 

 

 

Buna karşılık HATTAT Holding ve bağlı şirketleri bu mektubu bahane ederek hem Belediye Başkanımız Sn. Recai ÇAKIR’ın şahsına hem de Amasra Belediye Başkanlığımıza şirketlerinin bahsi geçen mektup nedeniyle ticari itibarlarının zedelendiğinden bahisle 1.000.000,00-TL’lik manevi tazminat davası açmıştır. Belirtmek gerekir ki HATTAT Holding ve bağlı şirketleri davacı sıfatıyla bu manevi tazminat davasını Amasra Belediye Başkanlığı nezdinde aslında Bartın-Amasra halkına açmışlardır. Açılan davanın bir baskı ve sindirme amacı taşıdığından şüphe yoktur. Ancak bilinmelidir ki ne Amasra Belediye Başkanı Recai ÇAKIR ne Amasra Belediye Başkanlığı ne de Bartın-Amasra halkı dün olduğu gibi bugün de Anayasal bir hak olan “Sağlıklı Çevrede Yaşama Hakkı (md.56)” kapsamındaki onurlu “Termiksiz Yaşam” mücadelesinden bir adım dahi geri atmayacaklarıdır.

 

 

 

Kömürün bölge insanı ile çıkarılmasına evet, Termik Santrale hayır diyerek sürecin tarafı ve takipçisi olmaya devam edeceğiz.

 

 

 

Basına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

 

 

BARTIN PLATFORMU: HATTAT’A ZIRNIK YOK

 

 

 

Konuya ilişkin açıklama yapan Bartın Platformu, “Hattat Holding’in kömür çıkarmak için 2005’te geldiği Amasra’da, 16 yıldır kömür çıkarmadığı halde aynı yerde termik santral yapmak için her türlü hukuksuzluğa başvurması ve halkı aldatmaya devam etmeye çalışmasına ek olarak Bartın Platformu’nu bu şekilde susturmaya çalışması artık bardağı taşırmıştır” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

 

 

 

 

“Çinli şirketlere gönderilen bu mektup, Hattat Holding’in 12 yıldır gerekli izni alamadığı termik santral sürecine son verileceğini anladığı için, Amasra B sahasında kömür çıkarma hakkı olan rödovans sözleşmesini Çinli şirketlere pazarlıyor olduğu öngörüsüyle yazılmıştır” denilen açıklama şöyle:

 

 

 

“Çünkü Çinli şirketler tüm dünyada ve daha önce Amasra’daki kuyuların açılmasında olduğu gibi sahip oldukları işlerde yerel emek gücünü yok saymakta ve işgücü olarak nerede olursa olsun Çinli işçileri kullanmaktadır. Zonguldak-Bartın yöresi onlarca yıldır taşkömürü madenciliğini bir geleneğe dönüştürmüş ve havzada yaşayanların en büyük geliri maden işçiliğinden sağlanmıştır. Bu aşamada madenlerin Çinlilerin eline geçmesi, bu madenlerde Türk işçilerin değil, Çinli işçilerin çalıştırılmasının önünü açacaktır. Zonguldak ve Bartın halkı bu madenlerin yabancılar tarafından çalıştırılmasına karşıdır. Bu madenlerin Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından işletilmesi sayesinde yöre insanımız daha çok sayıda ve daha güvenli şekilde iş sahibi olabilecektir. Amasra B sahasının Çinlilere devredilmesiyle madenlerde Çinli işçiler çalışmaya başlayacak ve yöre halkı daha da işsiz kalacaktır. Bartın ilinde yaşayan bizlerin ve Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’ın görevi yöre halkının emek gücüne sahip çıkmaktır. Bu nedenle Çinli şirketlerin ülkenin “yerli ve milli” bir varlığı olan taşkömürü işletmelerini ele geçirmesini önlemek için, bu mektubu yazmaya gerek görülmüştür. Şimdi bu mektup üzerinden bizi ve Recai Çakır’ı yıpratmaya ve susturmaya çalışan gözü dönmüş sermaye sahibine bu imkanı vermeyeceğiz. Verdiğimiz bunca mücadeleden sonra Amasra’ya termik santralin yapılmasının önünü yıllardır nasıl kesmişsek, ülkenin milli değeri olan taşkömürü ocaklarında, Çinlilerin değil, yöremiz insanının çalışmasını sağlamak için mücadelemizi sürdüreceğiz.

 

 

 

Amasra Belediyesi ve Recai Çakır bizim hassas noktamızdır. Onlar üzerinden Bartın-Amasra halkının sürdürdüğü “Termiksiz Yaşam” ve “Amasra B Taşkömürü Sahası Türkiye Taşkömürü Kurumuna Devredilsin ve daha çok insanımız iş sahibi olsun” mücadelemizi engellemeye çalışanların çabaları boşa düşecektir. Hattat Holding’e; derdiniz rödovans hakkını yabancı firmalara devretmekse bir kez daha; “Sana Amasra’dan zırnık yok, artık Bartın’da istenmiyorsun, tasını tarağını toplayın ve gidin” diyoruz.”

 

 

 

HATTAT HOLDİNG

 

 

 

1996 yılında kurulan ve bünyesinde 21 şirket bulunan Hattat Holding’in yönetim kurulu başkanlığını Mehmet Hattat yürütüyor.

 

 

 

Hattat Holding’in Yönetim Kurulu üyelerinden İpek Hattat ise, bir kuryeyi evinde alıkoyarak işkence ettiği iddialarıyla gündeme gelmişti. İpek Hattat hakkında, bu olay sebebiyle açılan soruşturmada, 5 suçtan toplam 32 yıla kadar hapis cezası istendi.

 

 

 

Birkaç gün önce, Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Hattat’ın hakkındaki ev hapsi şeklindeki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını motokuryeler protesto etti.

 

 

 

 

Kaynak : Birgün


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org