Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 100 hektarı envanterden silindi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 100 hektarı envanterden silindi
Share 6 Mayıs 2021

Kuzey Ege’nin önemli sulak alanlarından olan 144,75 hektar büyüklüğündeki Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 100 hektarının envanterden silinerek 41,67 hektara düşürüldüğü ortaya çıktı.

 

 

 

 

 

Balıkesir’in Edremit ilçesinde yer alan Kuzey Ege’nin önemli sulak alanlarından olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı tehlike altında. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ulusal Sulak Alan Envanteri Yönetim Bilgi Sistemi’nde (SAYBİS) yakın bir zamana kadar 144,75 hektar olarak yer alan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 100 hektarı envanterden silinerek 41,67 hektara düşürüldüğünü ortaya çıktı.

 

 

 

Ramsar Sözleşmesi’yle koruma altında olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı, Türkiye’nin toplamında kaydedilmiş olan 489 kuş türünün yüzde 30’una, nesli kritik derecede tehlike altında olan yılan balıklarına (Anguilla anguilla) ve yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

SULAK ALAN MEVZUATINA AYKIRI

 

 

 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılanı açıklamada, uzun bir süredir kaçak yapılaşma ve imar tehdidi altında olan alanın kurutulup doldurularak yapılaşmaya açılacağı belirtildi. Yapılan açıklamada, “İmara açma niyetlerinin yalnız 377 dönüm için değil, tüm sulak alanı kapsadığı ortaya çıkmıştır. Sulak alanın bir kısmı bir süredir Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından hafriyat alanı olarak kullanılmakta ve doldurulmakta iken bu duruma karşı 37 STK bir araya gelerek itiraz etmiş, sulak alana hafriyat dökülmesi ve doldurulmasının hem hukuka hem de Türkiye’nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi’ne aykırı olduğu belirtilerek moloz dökümünün acilen durdurularak alanın rehabilite edilmesi istenilmiştir” denildi.

 

 

 

Son olarak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Alanda hâlihazırda yapılmakta olan bilimsel araştırmalara ve gözlemlere göre Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın tümü hala bir ‘sulak alan’dır ve bu özelliğini kaybetmemiştir. Alanın 100 hektarlık kısmının kayıtlardan silinmesi asla kabul edilemez. Envanterde yer alan söz konusu alanın tescil edilerek koruma statüsünün arttırılması gerekmekte iken küçültülmesi bilimsel yaklaşıma ve sulak alan mevzuatına aykırıdır.”

 

 

 

 

Kaynak : Birgün


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org