SVETLANA KANA RADEVİĆ VENEDİK BİANELİ’NDE… - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
SVETLANA KANA RADEVİĆ VENEDİK BİANELİ’NDE…
Share 21 Nisan 2021

Yugoslav mimar Svetlana Kana Radević, Venedik Mimarlık Bienali’nde selamlandı
Yazan: Matt Hickman

Ünlü kariyeri boyunca Philadelphia, Tokyo ve Karadağ’ın başkenti Podgorica arasında çaba sarfe eden ve onlardan etki alan sosyalist Yugoslav mimar Svetlana Kana Radević, 22 Mayıs’ta Palazzo Palumbo Fossati’de açılan kapsamlı bir serginin konusu ile 17. Venedik Mimarlık Bienali’ndeki 17 yardımcı etkinlikten biri.

 

 

Svetlana Kana Radevic (APSS Enstitüsü’nün izniyle)

 

 

Merkezin Süpürgeliği: Savaş Sonrası Mimarinin Çevresinde Svetlana Kana Radević başlıklı sergi, Karadağ merkezli araştırma ve eğitim odaklı bir şehircilik ve tasarım platformu olan APSS Enstitüsü tarafından düzenleniyor. APSS Enstitüsü’nün kurucusu ve disiplinler arası mimari uygulama DVARP’ın kurucusu Dijana Vučinić ve 2018 Toward a Concrete Ütopya: Yugoslavya’da Mimarlık’ın küratör asistanı olarak görev yapan New York merkezli mimarlık tarihçisi, küratör ve eleştirmen Anna Kats; Modern Sanat Müzesi’nde 1948-1980 sergisi. Srdjan Jovanovic Weiss’in AN için yaptığı incelemede belirttiği gibi, Radević ve diğer sosyalist Yugoslav kadın mimarlar sergide “büyük ölçüde yer aldılar”.

 

 

 

Ljesanska nahija’nın Düşmüş Savaşçıları Anıtı’nın mimari çizimi. (Radević’in kişisel arşivinden / APSS Enstitüsünden)

 

 

Merkezin etrafını çevirmek, “savaş sonrası mimarinin istisnai, ancak gözden kaçan bir figürünü bağlamsallaştırmayı ve tarihselleştirmeyi mümkün kılan” geniş bir çizimler, fotoğraflar ve yeni keşfedilen yazışmalar koleksiyonunu sergileyerek, dikkati yalnızca Karadağlı ilk kadın mimar olan Radević’e çeviriyor.

 

 

 

Radević, Borba Mimarlık Ödülü’nü kabul ediyor, 1967. (APSS Enstitüsü’nün izniyle)

 

 

Sergi, Radević’in otobüs terminalleri, konut blokları, iş merkezleri, Brutalist otel kuleleri ve anti-faşist anıtları içeren yapılı işlerinin ilk büyük araştırmasıdır. Ayrıca Moraca Nehri kıyıları boyunca yemyeşil alana karışan yerli malzemeler ve radikal modernist formların muhteşem bir birleşimi olan Hotel Podgorica da vurgulanmaktadır. Yarışmayı kazanan otel tasarımı, Radević’e 1967’de Federal Borba Mimarlık Ödülü’nü kazandırdı. Ünlü otel tamamlandıktan birkaç yıl sonra Master of Architecture’ın peşinde olan Fulbright bursiyeri, prestijli Borba Ödülü’nü aldığında sadece 29 yaşındaydı. Ödülün en genç ve tek kadın alıcısı olmaya halen devam ediyor.

 

 

 

Radević’in 1968’de Podgorica’da tamamlanan otobüs terminali. (Özel arşiv / APSS Enstitüsü)

 

 

Podgorica (1964-1967), Yugoslav mimar Svetlana Kana Radević’in büyük bir erken çalışması. (Bilinmeyen fotoğrafçı / Pobjeda Arşivi / APSS Enstitüsü’nün izniyle)

 

 

 

 

Podgorica, Barutana’da anti-faşist bir anıt olan Ljesanska nahija’nın Düşmüş Savaşçıları Anıtı. (Luka Boskovic / APSS Enstitüsü’nün izniyle)

 

 

 

“Radević, Karadağ’daki kişisel pratiğini bularak kozmopolit merkezlere illerin çevresinde ayrıcalık tanıyan hiyerarşileri altüst etti. Skirting the Center’ın küratörleri, yine de mimarisi nihayetinde uluslarüstü, aynı zamanda yerel yapı geleneklerini ve küresel çalışma ve iş deneyimini sindiriyor ”diye yazdı. “Uzun zamandır mimarlığın normatif tarihinin periferik sınırlarında bulunan tarihi bir figürün ve jeopolitik bağlamın nasıl yeniden merkezleneceğini varsayan bu sergi, devlet ile vatandaşlık, merkez ile çevre arasındaki mekansal sözleşmenin müzakerecisi olarak kendine özgü rolünü geri kazanıyor. – çağdaş uygulayıcılar için sosyal fikir birliği ve kültürel alışverişi kolaylaştırmada bir örnek olay olarak.

 

 

 

Hotel Podgorica, Karadağ’ın çizimi. (Radevic’in kişisel arşivinden / APSS Enstitüsü’nden)

 

 

Radević, 1937’de bugün Karadağ’ın eski kraliyet başkenti olan Yugoslavya’nın Cetinje şehrinde doğdu. 2000 yılında 62 yaşında öldü. Kahn ile çalışmak için Philadelphia’ya taşınmadan önce aynı zamanda Podgorica’da bağımsız mimarlık pratiğini sürdüren Radević, Belgrad Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Radević, dünyaya yayılan ancak atalarından kalma kariyeri boyunca, aynı zamanda bir mimar olan kız kardeşi Ljiljana Radević ile sık sık işbirliği yaptı.

 

 

Belirtildiği gibi, Merkezde Süpürgelik 22 Mayıs’ta Venedik’te açılıyor. Bienalin tamamı boyunca devam ediyor ve 21 Kasım’da sona eriyor. Koronavirüs salgını nedeniyle iki kez ertelenen bienaldeki birkaç ulusal pavyonun (aralarında Singapur, İsviçre ve Hollanda) organizatörleri, geçtiğimiz günlerde İtalya’daki COVID-19 vakalarındaki artışa tepki olarak yalnızca davetli önizleme döneminde misafirsiz “sessiz açılışlar” düzenlemeye yönelik niyetler.

 

 

 

 

Kaynak: www.archpaper.com

 

 

4 Yorum
  1. Müthiş bir mimarmış Kana ve bizim eğitimimizde niye hiç bahsedilmemiş acaba? Bu kadar modernist çizgiler neden göz ardı edilmiş ki?

    beyza altınbaşak | 22 Nisan 2021

  2. Ne çok bilmediğimiz var diye düşünüyorum. Şu anıtlar bile sadece mimari değil ve toplumsal duyarlılığı dışa vuran sanat yapıları.

    Can Gözükara | 23 Nisan 2021

  3. Karadağ için ne büyük şeref. Kana gibi mimarlarını dünyaya tanıtacaklar. Tabi artık maalesef öyle bir sosyalizm ve mimari anlayış yok.

    Okan Özülke | 23 Nisan 2021

  4. Büyük tasarımcılar mutlaka bir biçimde belli oluyorlar. Görmemiş, duymamış olmak bizim ayıbımızdı, yayınınızla biraz olsun kurtulduk.

    Aysel Karlıdağ | 27 Nisan 2021


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org