56 m2 de DEĞİŞEN KULLANIMLAR - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
56 m2 de DEĞİŞEN KULLANIMLAR
Share 3 Ocak 2021

Deniz Kıyısı Pied-à-mer Apartmanında Daire

 

 

İç Mekan Tasarımı: Michael K Chen Mimarlık

 

 

Denizde Le Corbusier’in modern, 20. yüzyıl ortası buharlı gemi tasarımına olan ilgisinden ve MKCA’nın çağdaş kentsel ortamlarda kompakt, çok işlevli alanlar yaratma konusundaki uzmanlığından yararlanan daire aynı anda uyarlanabilir, verimli ve çarpıcı derecede zariftir.

 

 

 

 

 

 

MKCA tarafından tasarlanan rezidans, bir çift ve onların yetişkin çocukları için bir tatil evi olarak hizmet veriyor ve katlanıp açılan masalar ve yataklar sayesinde geniş bir tek yatak odalı daireden iki yatak odalı bir daireye sorunsuz bir şekilde dönüşüyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje için bir başlangıç noktası olarak MKCA, modernist mimarinin küçük ölçekli yaşam, modüler organizasyon ve verimlilik için optimize edilmiş deniz tasarımına olan hayranlığına baktı. Özellikle Le Corbusier’in bir evin “yaşamak için bir makine” olarak görülmesi gerektiğine olan inancı ve aynı zamanda ünlü 1952 Unite D’Habitation gibi kendi kendine yeten ütopik apartman kompleksleri için yolcu gemilerine olan hayranlığı ilham kaynağı oldu.

 

 

 

Farklı kullanımlara göre plan şemasının değişimi

 

 

Gio Ponti’nin yolcu gemileri ve okyanus gemileri üzerindeki çalışmaları ve Eileen Gray’in güney Fransa’daki villası E-1027’nin, binanın pürüzsüz, düzlemsel yüzeylerine zıt olan topraksı malzemeleri kucaklaması için yaptığı gibi. Dairenin dönüştürülebilir düzeni, Chen’in “işlevsel boyutlarının düzene sokulması ve yumuşatılması” olarak tanımladığı şeyle geliştirilmiş bu konseptlerden yararlanıyor. Hareket ve farklı işlevsel bölgelerin ortaya çıkması ve gizlenmesi dikkatlice koreografiye tabi tutulur.

 

 

 

 

 

 

Dolaşım yolunu uzatarak, kişi hareket ettikçe genişler ve daralır, sonuçta daha geniş görünür ve hissedilir. Daireye girdikten sonra, parlak bir fuayeden okyanusa bakan geniş bir cam duvara doğru hareket edilir ve her biri özel banyo ve depolama alanları içeren iki ayrı nervürlü alüminyum bölme benzeri hacimle çevrilidir. Hacimler, alanı düzenler ve etraflarında dolaşmak ve çevrelerinde dolaşmak için yollar oluşturur; burada yaşam alanlarının sıkıştığı, köşelerin etrafına göz atmanıza izin verir. Küçük ayak izine rağmen, ana banyo ve giyinme odası gibi özel alanlar, giriş ve yaşam alanlarından hala uzak hissediyor ve uzun koridorlarda hareket etme ve köşelere göz atma deneyimi var.

 

 

 

 

 

 

56 metrekarelik alan içinde, MKCA iki yatak odası, iki banyo, bir mutfak, bir giyinme odası, bir oturma alanı, bir bagaj odası ve bir iniş bölgesini içeriyor. İhtiyaç duyulduğunda, yemek masası kolayca ikinci yatak odasına dönüşür ve yemek masası, şık bir katlanır yatağa yol açmak için duvara çöker. İki yatak odalı bir alana dönüştürüldüğünde, sürgülü bir perde daireyi böler ve misafirler için mahremiyet sağlar.

 

 

 

 

 

Tüm özel mimari elemanlar, büyük ölçüde Viyana dışındaki yat yapımcılarının dükkanında prefabrik hale getirildi ve İspanya’da beş haftalık bir kuru havuz döneminde kuruldu. Hareket ve çok işlevlilik kavramları, konutun organizasyonunun ve estetiğinin tüm yönlerini destekler.

 

 

 

 

 

 

MKCA, kaybolan masa ve yataklara ek olarak, cesurca açığa çıkarılabilen veya düzgün bir şekilde saklanabilen gizli aydınlatma ve entegre cihazlar içermektedir. Kromlu boru şeklindeki çelik gibi endüstriyel malzemelerin modernist kucaklaşması, panel bölmelerini, kapıları ve cihazları gizlemeye yardımcı olan ve aynı zamanda nispeten alçak, 8 fit yüksekliğindeki alanda bir yükseklik hissini vurgulayan ekstrüde, sürekli alüminyum çubuklara ilham kaynağı oldu.

 

 

 

Bir mekanda birden fazla eylem alanı

 

 

 

Misafir yatağı diğer tarafta açılabiliyor

 

 

Geminin kendisinin her zaman mevcut olduğu bir geminin aerodinamik biçimlerine ve yüzeylerine atıfta bulunan karadaki modernist bir villadan farklı olarak. Makinenin estetik ve kavramsal varlığı, özel mekanizmaların gerçek mühendisliğinin yanı sıra daha yumuşak yüzeyler ve mobilyaların karşıt noktasına karşı sert endüstriyel malzemeler biçiminde mevcuttur. Dairedeki yüzeyler ya geçirimsizdir ya da zamanla patinaya göre tasarlanmıştır.

 

 

 

Gece düzeninde iki yatak grubu da açık

 

 

 

Bu ikilik, yüzeyleri son derece dokunsal olan, cilalı metal ve taşlardan tiftik, kadife ve süet gibi daha pelüş malzemelere kayan ve mekânda heykelsi unsurlar olarak hizmet veren mobilya seçimine kadar uzanıyor. Çağdaş parçalar, büyük ölçüde doğal malzemelerden ve zengin, sıcak renklerden oluşan, özel üretilmiş öğelerin soğuk mavi ve gri, biraz makine estetiğine bir kontrpuan olarak birkaç eski eşya ile karıştırıldı.

 

 

 

 

 

 

Örneğin, Jaime Hayon’un Avenue Road üzerinden yaptığı Vuelta kanepe, Holland ve Sherry tarafından yüksek performanslı kadife ile özel olarak döşenmiştir ve Hollanda’daki bayilerden temin edilen Pierre Thielen tarafından vintage eyer derisi ve paslanmaz çelik şezlonglarla yan yana getirilmiştir. Geminin mobilyaları, bağımsız tasarımcılardan temin edilmiş, proje için özel olarak görevlendirilmiş veya özelleştirilmiş veya MKCA tarafından özel olarak tasarlanmış olsun, işbirliği ruhu içinde belirlenmiştir.

 

 

 

 

 

Hareket ve ferahlık hissi, ışık ve yansıma yoluyla daha da teşvik edilir.

 

 

Merkezi hacimler boyunca uzanan alüminyum nervür, lake yüzeylerde doğal ve yapay ışığın oynanmasını kolaylaştırırken, nervürlü yüzeylerin üst kısmına yerleştirilmiş LED koy aydınlatması, kapsüllerin yüzdüğü izlenimini verir – kenarları parlaktır.

 

 

Dairenin özel terasa ve ötesine bakan kesintisiz cam duvarı, geniş ufukların denizden karaya ve gündüzden geceye şekillenmesine olanak tanır.

 

 

 

 

 

Proje Bilgisi:
Mimarlar: Michael K Chen Mimarlık
Yer: Amerika Birleşik Devletleri
Alan: 56 m2
Proje Yılı: 2019
Fotoğraflar: Alan Tansey
Üreticiler: Waterworks, Artistic Tile, Weltzer Parkett

 

 

 

 

Kaynak: www.arch2o.com


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org