KADIKÖY MEYDANI KENTSEL TASARIM YARIŞMASINDA 26 Nolu İN SİTU İSİMLİ PROJE / Arif ATILGAN - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
KADIKÖY MEYDANI KENTSEL TASARIM YARIŞMASINDA 26 Nolu İN SİTU İSİMLİ PROJE / Arif ATILGAN
Share 30 Kasım 2020

Yarışma ilan edildiğinde şartnamesi için eleştirel anlamda https://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/kadik%C3%B6y-meydani-kentsel-tasarim-yari%C5%9Fmasi LİNK’inde yazmıştım. Kazanan 3 projeden birinin sahipleri bana projelerini anlatmak istediklerini bildirmişti. Kendilerini tanımam. Beni Mücella Yapıcı ve Prof. Zekiye Yenen aracılığıyla bulmuşlar. Prof. Zekiye Yenen projenin danışmanlarındanmış.

 

 

 

Onları dinledim. Kendimce önerilerde bulundum. Projede Yeldeğirmeni sahilindeki otobüs duraklarının kaldırılmasını, Haydarpaşa Garının korunmasını, Mühürdar’daki İSKİ Alanına spor fonksiyonu getirilmesini, Hal Binasının korunmasını beğendim. Bunları da Kent ve İnsan bloğumda yazdım. Ayrıca diğer projeleri de dinlemeye hazır olduğumu duyurdum. Diğerleri gelmedi.

 

 

 

 

Önerilerim içinde Yarışma Alanı dışında olan Haydarpaşa’yı projelerine katmalarının cesaret işi olduğunu ama detaylı işlenmediğinde bunun yanlış anlaşılabileceğini söyledim.

 

 

 

 

Projelerin sergilenerek oylamaya açıldığı bilgisini öğrenince de kamusal görev olarak duyurusunu yaptım.

 

 

 

 

Yarışma prosedürü şöyleymiş: 3 eşdeğer proje ilan ediliyormuş. İlan tarihinden sonra 1 ay içinde uygun görülen revizyonlar yapılarak projeler kesinleştiriliyormuş. Nitekim İn Situ ekibi, projelerinde revizyon yapmışlar ve Haydarpaşa’yı Proje Alanı dışına çıkarmışlar. Proje kesinleşen haliyle Jürice onaylanmış ve İBB’nin Sitesinde yayınlamış.

 

 

 

Ben 26 nolu İn Situ isimli projeyi beğendim ve oyumu ona kullanacağım.

 

 

 

Görüldüğü gibi isteğim dışında, farkında olmadan ben de kendimi konunun içinde bulmuş oldum.

 

 

 

ARİF ATILGAN arifatilganKENT ve İNSAN KASIM 2020

 

 

 

NOT: Benimle akademisyenler, öğrenciler başta olmak üzere kentle ilgili herkes görüşür.

 

.

.

.

Proje Sahiplerinin 25-26 Kasım 2020 de bana gönderdikleri mailleri altta aynen paylaşıyorum:

 

 

 

Arif Bey,

 

 

 

Yarışmanın sonuçlanmasının ardından, tutanaklarda belirtilen revizyonlara başlamadan önce sizi ziyaret etmiştik. Değerli fikirlerinizle projemizin revizyonlarını güçlendirecek katkılar sağladığınız için ve düşüncelerimizi geliştirdiğiniz için teşekkür ederiz. Sizlerin fikirlerinin yanı sıra değerli jüri üyelerinin de tutanaktaki revizyon talepleri doğrultusunda projemiz nihai halini almıştır.

 

 

 

Haydarpaşa bölgesi, ilan edilen bu proje yarışmasının sınırları dahilinde değildir. Biz kentsel tasarım konusunda tecrübe sahibi meslek insanları olarak Haydarpaşa bölgesinin ve Garının yalnızlaşmasına, ticarileştirilmesine ve Kadıköy sahilinden kopuk düşünülmesine karşı olduğumuz için bu alanı da yarışmadaki tasarımımıza dahil etmiştik. Yarışma projesinde ortaya koyduğumuz, bu alanla ilgili önerilerimizin uygulanacak projede hiçbir bağlayıcılığı olmamakla beraber, kamuyu düşünmeye sevk etmek amaçlıdır.

 

 

 

Bu alan ile ilgili ortak düşüncemiz, Haydarpaşa’nın Gar olarak işlevini sürdürmesi gerektiğidir. Anadolu yakasının simgesi olan bu yapı, bütün koşullar zorlanarak Gar işlevine geri döndürülmelidir. Yapının, arkeolojik buluntulara yapılacak olan müdahaleler ve koruma kararları sonrası, yeniden gar olarak kullanılabilmesi için özgün çözümler geliştirilmelidir. Bu çözümler ile bölgedeki arkeolojik kazılar esnasında kaldırılan tren rayları da yeniden izleri korunarak yerine yerleştirilmelidir. Haydarpaşa Tren Garı’nın gar işlevinin korunmasıyla beraber, alandaki arkeolojik buluntuların yerinde sergilendiği ve gar ile etkileşimli olarak çalışacak bir arkeopark alanı düzenlenmesi, alan için en doğru çözüm olacaktır.

 

 

 

Bu düzenlemeler doğrultusunda sadeleştirdiğimiz, yarışma alanına odaklanan revizyon projesi sunumumuzu sizlerle paylaşıyoruz.

 

 

 

Saygılarımızla

 

 

 

İn situ Kadıköy Ekibi

.

.

.

Arif Bey,

 

 

 

İBB nin ön seçim sonrası revize edilmiş projeleri yayınladığı hesap aşağıdadır.

 

 

 

Sizlerin değerli görüşleri sonrası yaptığımız revizyonları İBB ye ait aşağıdaki siteden görebilirsiniz.

 

 

 

Bu süreçte yanlış anlaşılmaların önünü alarak, bizlerin yanımda projemizi çok nazik bir dille doğru şekilde Kadıköylülere anlattığınız için tekrar teşekkür ederiz.

 

 

 

Saygılarımızı sunarız

 

 

 

İn situ Kadıköy projesi

 

 

 

P.S. Haydarpaşa garı revizyon projemizde Gar olarak işlenmiştir ve jurinin de önerisi ile tasarım alanı dışında bırakılmıştır.

.

.

.

Sayın Arif Atılgan,

 

 

 

Aşağıda İBB’nin yarışma linklerinde 26 numaralı In situ Kadıköy Projesinin nihai sunum ve paftaları bulunmaktadır.

Oylama aşağıdaki linkten gerçekleştirilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak : arifatilgan.wixsite.com

2 Yorum
  1. Arif hocam hem 26 nolu proje için hem meydan yarışmasının kendisiyle ilgili süreci çok net konuşmuş. Lafı da fazla uzatmamış.

    Hasan Kıvırcık | 30 Kasım 2020

  2. Burada her şey yerli yerinde. Tartışması yapılan gar meselesine dair de bir problem yok ayrıca. İyi proje, destekliyorum.

    neslihan sönmez | 1 Aralık 2020


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org