Airside - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Airside
Share 30 Kasım 2020

Tasarım: Snøhetta

 

 

 

Bina, Hong Kong’un merkezinde benzersiz ve hızla dönüşen bir konumda yer almaktadır. Kai Tak Havalimanı, 1925’ten 1998’e kadar eskiden Hong Kong’un uluslararası havalimanıydı, ardından kapatıldı ve 30 kilometre batıdaki Chek Lap Kok’ta yeni ve daha büyük bir havaalanı ile değiştirildi. Bölgedeki son gelişmelerle birlikte, site, kentsel gelişim ve ticaretin odak noktası olan yeni bir Merkezi İş Bölgesi’ne (CBD 2.0) dönüşüyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yivli camdan oluşan hafif kıvrımlı bir cephe, Nan Fung Group’un tarihi endüstrisini sabitleyen tekstili andırıyor ve cepheden iç ve peyzaj tasarımına kadar proje boyunca var. Tekstil deseni aynı zamanda hem Nan Fung Group’un hem de Hong Kong şehrinin gelişimine bir selam olarak okunabilir, çünkü her ikisi de tekstil üretiminden ve endüstrisinden gayrimenkul geliştirme, finans ve teknolojisine uzanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dünyanın en yoğun nüfuslu şehirlerinden biri olan Hong Kong’un ticari alanları tipik olarak kentsel peyzajın binalarına kadar uzanacak şekilde tasarlanmıştır. Kai Tak metro istasyonundan günlük olarak akan binlerce insanı desteklemek için, binanın üssündeki perakende alanı bu yoğun yaya trafiğini barındıracak şekilde tasarlandı. Bunu başarmak için, kesintisiz yapı kütlesi, Kai Tak Nehri’nden yukarı çıkan ve kuleye ulaşan beş hacimden oluşmaktadır.

 

 

 

 

Binanın benzersiz şekli, kademede bir dizi insan ölçeğinde kentsel alan ve Victoria Limanı ile Kai Tak parkının muhteşem manzarasına sahip çatı bahçeleri yaratır. Bina ayrıca ziyaretçilere kentsel çiftçilik, restoranlar, etkinlikler ve rekreasyon için uygun bir dizi dış plaza ve çatı katı bahçeleri aracılığıyla cömert kamusal alanlara ve yeşil bahçelere erişim sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Binanın kalbinde doğal ışıkla dolu yaklaşık 66.000 metrekarelik geniş bir alışveriş atriyumu bulunur. Bu merkezi atriyum alanı, üzerinde 110.000 metrekareden fazla A sınıfı ofis alanı, perakende alanları ve bir otel için provizyon içeren 200 metrelik bir kulenin bulunduğu bir çatı bahçesi ile doruğa ulaşıyor. Hem kule hem de taban, en güney köşeye doğru yavaşça aşağı inerek çatıları çevreleyen plazaya ve nehir kenarındaki gezinti yoluna bağlanır.

 

 

 

Airside ayrıca, Hong Kong’un yeşil hareketliliği teşvik eden ilk otomatik bisiklet park yeri, yerel malzemelerin kullanımı, gökyüzü çiftliği, otomatik akıllı atık ayırma ve depolama, doğal havalandırma, gün ışığını iyileştirme, güneş radyasyonu gibi benzersiz tesislerle desteklenen sürdürülebilir bir yeşil yaşam tarzını savunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Platin LEED dahil en yüksek sürdürülebilirlik derecelendirmelerini hedeflemek üzere tasarlanan bina, şehirdeki en çevre dostu simge yapılardan biri olacak. Esnek tasarımı, kiracıların binayı gelecekteki ihtiyaçlara verimli bir şekilde adapte etmelerine olanak tanıyarak, binanın ömrü boyunca insanların içinde kalması ve çalışması için hoş bir yer olmayı hedefliyor. “Bu ölçekte bir kentsel proje üzerinde, Hong Kong halkına davetkar bir alan sunmak için böylesine güçlü bir kararlılıkla çalışmaktan gurur duyuyoruz. Snøhetta’nın Hong Kong’daki ilk inşa projesi olarak, bu binanın hem ticari faaliyetler hem de rekreasyon için uzun yıllar hizmet edeceğini umuyoruz, “diyor Snøhetta’nın Yönetici Ortağı Robert Greenwood.

 

 

 

Airside bir zıtlıklar binasıdır; küçük ve büyük ölçekli, anıtsal ve insan arasındaki zıtlıklar. Halihazırda yapım aşamasında olan yakındaki kültür ve eğlence tesisleri ile birlikte bina, hem yeni başlayanları hem de yaratıcı işletmeleri çekecek bir alanda geleceğe yönelik ve halka açık bir dönüm noktası haline gelecektir. Bina şu anda yapım aşamasındadır ve 2022’de tamamlanması beklenmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje, yapım aşamasında olan ticari binalar için Hong Kong Yeşil Bina Ödülü 2019’da Büyük Ödül aldı. Ayrıca, En İyi  Gelecek Projesi için 2020 MIPIM Asya Ödülleri 2020’de de son listeye alınmıştır.

 

 

 

 

Kaynak: www.architectmagazine.com


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org