JEANNE GANG - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
JEANNE GANG
Share 26 Nisan 2019

19 Mart 1964 de ABD, Belvidere, Illinois’de doğmuştur.   Eğitimini College of Fine & Applied Arts’ta tamamlamıştır.

 

 

 

 

 

MacArthur üyesi ve Chicago’daki Studio Gang’ın kurucusu olan Gang, Amerika’nın en önde gelen mimarlarından biridir. 82 katlı  Aqua Gökdelenleri simgesel kuleleri ile tanınır. Chicago’ya damgasını vuracak kadar önemli bir mimar ve vizyon sahibi olmasına rağmen, Gang’ın yaratıcılık felsefesi tevazu ve açık görüşlülüğü vurgular. “İyi fikirler her yerden geliyor” demiştir bir keresinde. “Yazmaktan çok iyi bir fikri tanımak daha önemlidir.” diye devam etmiştir.
Kitapları, Reverse Effect: Renewing Chicago’s Waterways, Negotiated Terrains
Jeanne Gang, Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 2019 mimarı seçildi.

 

 

Editör: Bridget Cogley

 

 

Amerikalı mimar Jeanne Gang, 2019 yılı için Time dergisinin en etkili 100 kişisinin listesinde yer aldı.
Studio Gang kurucusu, bu yıl Time 100 listesine giren tek mimar.
Gang’ın tanınması, önde gelen bir ekiple Chicago O’Hare uluslararası havalimanını genişletmek için bir yarışma kazanmasından  sonra gelmiştir.

 

 

Gang’ın tamamlanan binaları arasında, her ikisi de Şikago’daki memleketi olan WMS Kayıkhanesi ve Su Kulesi bulunmaktadır. Ayrıca, bir kadın tarafından tasarlanan dünyanın en yüksek binası olarak ayarlanan Vista Residences şehrinde 95 katlı yeni bir kule inşa edilmektedir.

 

 

 

 

Yazarı Anna Deavere Smith. “Chicago’daki çarpıcı Aqua’sı, şimdiye kadar bir kadın tarafından yapılmış en yüksek binadır. Şimdi daha da uzun bir bina inşa ediyor.” demektedir.

 

 

Gang’s Vista Residences, bir kadın tarafından tasarlanan, dünyanın en yüksek binası olarak belirlenmiştir.
Smith,  “Değişim için bir katalizör. Şık ve odunsu kayıkhaneler, kirli bölgeleri organik olarak süzerek kirleten Chicago Nehri’nin canlanmasına yardımcı oluyor. Polis İstasyonu konsepti, polis merkezlerini sivil dinlence merkezleriyle birleştirerek sivillerin yasa uygulayıcılarla etkileşim yollarını iyileştirmeyi hedefliyor” dedi. “Kısa süre önce Chicago’nun en şiddetli mahallelerinden birinde fikri test etti ve North Lawndale’deki 10. Bölge karakoluna bir basketbol sahası ekledi.” diye devam etti.

 

 

 

                                                                                                                           

Gang, Studio ORD’nin bir parçası olarak Chicago O’Hare havaalanı için üç uçlu bir bina tasarladı

Time 100, ABD dergisinin küresel düzeyde etkileyici olduğunu düşündüğü 100 lider isimde, yenilikçiler bulunmaktadır. Listeyi bu yıl yapacak diğer kişiler arasında Donald Trump, Benjamin Netanyahu, Ariana Grande ve Samin Nosrat yer alıyor.
Gang, Elizabeth Diller’in 2018’e dahil edilmesinin ardından, listeyi yapan ikinci kadın mimardır.

 

 

 

“İşgücünüzdeki kadınlara saygı gösterin” diyor Jeanne Gang

 

 

 

Bu yılki listede ünlülerden siyasilere kadar birçok kadın var. Bunlar arasında Sandra Oh, Chrissy Teigen, Nancy Pelosi, İskenderiye Ocasio-Cortez, Lady Gaga ve Michelle Obama bulunur.
Gang, geçmişte mimarlık endüstrisinde eşitliği teşvik etme konusunda sesini yükseltmişti. Kendisi şirketindeki cinsiyet farkı açığını kapattı.
Gang, Dezeen’e, “İnsanlardan ücret farklarını kapatıp kapatmadıklarını sorgulamasını istedi. Örneğin 2030’u çevre için zorladığımızı ilan etmelerini isteme hakkında düşünmeye başlamalıyız. Belki bu açığı kapatmak için biraz daha fazla çalışmamız gerekir.” diye düşüncelerini ifade etti.

 

 

 

                                                                                                                           

Gang tarafından tamamlanan binalar arasında Şikago’daki WMS Kayıkhanesi bulunmaktadır.

 
Studio Gang, Şikago’da merkezi bir konumdadır ve New York, San Francisco ve Paris’te ofisleri bulunmaktadır. Stüdyo tarafından tanıtılan yeni tasarımlar arasında Hawaii’de lüks  ve San Francisco’da yeni göze çarpan bir büküm kulesi yer almaktadır.
Gang, 1964’te Illinois, Belvedere’de doğdu. Illinois Üniversitesi ve Harvard Tasarım Yüksek Okulu’nda mimarlık okudu ve 1997’de Studio Gang’ı kurmadan önce Rotterdam’da OMA ile çalıştı.

 

 

 

                                                                                                                           

 Photo of Jeanne Gang is by Sally Ryan

 

 

 

Mimarlıkta kadınlar için değişim yeterince hızlı olmuyor, tüm firmaların cinsiyet farkını kapatmak için bir hedef belirlemesini öneren Jeanne Gang, bu sorunun dünyada devam ettiğini hatırlatıyor.
2018’in sonunda Dezeen’e konuşan Studio Gang kurucusu, mimarlıkta cinsiyetçiliği aşmak için daha fazla şey yapılması gerektiğini ve eşitliği başlatmak için bariz bir noktada olduklarının altını çizdi. “Bunun için, işgücünüzdeki kadınlara saygı göstermenin, yaptıkları eşit iş için eşit olarak ödeme yapmanın bir numaralı yoludur.” dedi.

 

 

 

                                                                                                                           

Glencoe’daki Yazarlar Tiyatrosu, Illinois, 2016.

 


Cinsiyet farkını  kapatmak için “biraz daha baskı uygula”

 

 

 
Jeanne Gang’a göre, hemcinsleri ve vicdanlı mimarlara kötü uygulama sorumlularını dava etmeye çağırırken, bir tür maaş artışındaki “küçük” açığı kapattıktan sonra, Fast Company için bir başlık yazdı: Mimarlık’ta büyük haksızlık sürüyor.

 

 

 

                                                                     

 Jeanne Gang, mimarlık firmasındaki cinsiyet ödeme açığını kapattı

 
Ama şimdi basında kibar gaspların yeterince ileri gitmediğini düşünüyor. Mimarlara, on yıldan uzun bir süre içinde yalnızca karbon nötr binalara yönelik çalışma yapmaları için çağrıda bulunan 2030 Mücadelesi’ne benzer bir hedef belirleme önerisinde bulundu.
Gang, “İnsanlardan, ücret farklarını kapatıp kapatmadıklarını, örneğin çevre için 2030 sorununu ilan ettiğimizi açıklamalarını rica etmeye başlamalıyız” dedi.
Değişim Studio Gang için ” basitti”
Gang, Birleşik Krallık hükümetinin yasalara göre 250’den fazla çalışanı olan şirketlerin yıllık cinsiyet ayrımından doğan ödeme açığı bildirmelerini zorunlu kıldığı durumlar için hesaplamaları yaptı. Veriler ortalama personel ücretine göre hesaplanmaktadır.

 

 

                                                                                                                           

Chicago’nun Clark Park’ındaki WMS Kayıkhanesi, 2013.

 

 

Kural sonucunda Foster + Partners’ın yüzde 10,5 oranında bir cinsiyet farkı olduğu ortaya çıktı. Bu arada Zaha Hadid Architects, yüzde 19,6’lık bir boşluk bıraktığını bildirdi; bu da daha fazla erkekte daha fazla erkek olmasına ve dolayısıyla daha iyi ücretli roller almasına neden oldu.
Karşılaştırma yapıldığında, ülke genelindeki ortalama yüzde 9.7 idi.
ABD’de, 1963 Eşit Ücret Yasası, kadınlara erkeklerden daha az ödeme yapılamayacağını öngörmektedir. Ancak şu anda hiçbir şirketin cinsiyet ödeme eşitsizliğini bildirme konusunda yasal bir zorunluluğu yoktur.

 

 

Gang, buna rağmen, meslektaşlarının sorunun çözülmesinin ne kadar kolay olduğunu göstermelerine yardımcı olmak için kendi cinsiyet ödeme farklarını ele alma konusunda halka açılmaya karar verdi. “Yapılabilir” dedi. “Bu sadece basit ve bir matematik problemi.”
Yanıtın olumlu olduğunu, çalışanların eşitlik ödeyecek bir şirkette çalışmaktan gurur duyduğunu söyledi. Ayrıca, diğer mimarların kendi ücret boşluklarını ele alma konusunda tavsiye almak için kendisine yaklaştığını söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#MeToo hareketi “çok yavaş”

 

 
Toplumsal cinsiyet farkı açığı konusundaki farkındalığın arttırılması, #MeToo’nun işyerinde cinsel taciz ve saldırıya karşı hareketi ile aynı zamana denk geldi, öykünün 2017 yılında Hollywood yönetmeni Harvey Weinstein’ın davranışlarıyla ilgili ortaya çıkmasından sonra ortaya çıktı.

 
Mimarlık mesleğini sürdüren kadınlar, işyerinde cinsel taciz korku hikayeleri paylaşmaya başladılar; Liste, erkek egemen bir sektörde kadınların karşılaştığı engeller hakkında, özellikle genç kadın mimarların daha yaşlı, erkek mimari yıldızların vizyonunu uygulamak için sıklıkla kullanıldığı yerlerde, anonim bir yazar tarafından başlatıldı.

 
Kısa süre sonra Pritzker Ödüllü mimar Richard Meier’e karşı suçlamalar yapıldı ve bu durum onu istifaya zorladı.

 

 

 

Gang’a göre mimarlık endüstrisi hala serpinti ile boğuşuyor, ancak genel sonuç olumlu.

 
“Bu, ön plana çıkarılan birçok zor konuyu getirdi” dedi. “Çok uzun zamandır hiç konuşmadık. Bu yüzden daha fazla şeyin çıkması gerekiyor, eminim.”

 
Mimari ve tasarım uygulamalarında çeşitlilik gerektiren Dezeen’s Move Needle kampanyası da dahil olmak üzere, mimarlıkta eşitliği teşvik etmek için bir takım girişimler başlatıldı. Kampanyanın bir parçası olarak, toplumsal cinsiyete dayalı bir ödeme hesaplayıcısı oluşturduk.

 
Buna rağmen, Gang, hem mimaride hem de ötesinde değişim oranı konusunda hala sıkıntılı.

 
“Ofiste çalışan birçok kadının ve bunun gibi şeylerin görülmesi çok ilham verici” dedi. “Bu, bazı hareketlerin iyi bir işareti, ancak her şey çok yavaş. Benim için çok yavaş.”

 

 

 

Jeanne Gang, Mimarlığı…

 

 

 

 

                                                                                                                           

City Hyde Park Fotoğraf: studiogang.com/Steve Hall – Hedrich

 

 

 Fotoğraf: studiogang.com

 

 

 

Çağımızın önde gelen ve saygın mimarlarından olan Jeanne Gang, çarpıcı yapıları ve çevreye duyarlı yaklaşımıyla tanınıyor. Sanatçı, eserlerinde doğal kaynakları korumak ve biyoçeşitliliği artırmak için geri dönüştürülmüş yapı malzemelerini ve sürdürülebilir tasarım tekniklerini tercih ediyor.

 

 

Amerikalı mimar Jeanne Gang, mimari yapıların sürdürülebilirliği konusunda bireyler, topluluklar ve ortamlar arasındaki ilişkileri ön plana çıkaran projeleri ile dünya çapında bir üne sahip. Çevresel ve ekolojik sürdürülebilirlik konularına yenilikçi yaklaşımlar sergileyen sanatçı, mimari arayışlarında farklı ölçekler ve farklı tipolojiler üzerinde araştırmalar yapıyor. Çalışmalarında, mimarinin geleneksel sınırlarının ötesine geçerek daha güçlü materyallerin geliştirilmesinden toplulukların daha güçlü hale getirilmesine kadar uzayan bir süreç izliyor. Kültürel kurumlardan yüksek karma binalara ve kentsel planlamaya kadar uzanan projeleri aracılığıyla kentsel ve doğal sistemler arasındaki sinerjiyi güçlendirmeyi amaçlıyor.

 

 

Aqua Tower Fotoğraf: Ryan Kirby

 

 

 

Jeanne Gang ayrıca, 2010 yılında tamamladığı Aqua Tower ile kadın bir mimar tarafından tasarlanan en yüksek binanın da mimarı. Kendisine ödül kazandıran gökdeleni tasarlarken en önem verdiği konu yine sürdürülebilirlik oldu. Su ve enerji tasarrufu sistemlerinin yanı sıra yeşil çatısı ile de sürdürülebilir özellikler taşıyan Aqua Tower, sanatçının LEED sertifikasına sahip yeşil yapıları arasındaki yerini aldı.

 
Tatillerde başlayan mimarlık merakı

 
Jeanne Gang, 1964 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Illinois eyaletindeki Belvidere kentinde doğdu. Çocukluğunda, mühendis olan babasının büyük yapılara olan merakı nedeniyle, ailece çıktıkları tatiller sırasında uzun mesafeler kat ederek büyük köprüleri ve binaları geziyorlardı. Mimarlığa ilgisi ilk olarak o yıllarda başladı. Gençlik yıllarının başında ise ressam olmayı düşündü ama matematik ve fen bilimleri de kendisine çok çekici geliyordu. Mimarlığın tüm sevdiği meslekleri birleştireceğini düşünerek mimarlık eğitimi almaya karar verdi. Lisansını Illinois Üniversitesi mimarlık bölümünde yaptı. Yüksek lisansını ise Harvard Üniversitesi tasarım bölümünden aldı.

 

 

 

                  Fotoğraf: studiogang.com

 

 

 

Mezun olduktan sonra Hollanda’ya giderek Rotterdam’da ünlü mimar Rem Koolhaas’ın mimarlık ofisi OMA’da çalıştı. Burada yaşadığı deneyim mimari anlamda gelişmesine çok yardımcı oldu. Bir kaç yıllık çalışmanın ardından ülkesine dönerek Amerikan mimarlık lisansını aldı ve 1997 yılında Chicago’da kendi mimarlık ofisi olan Studio Gang’ı açtı.

 
İnsan-toplum-çevre ekseninde projeler

 
Günümüzde dünya çapında büyük projeler yürüten Studio Gang ekibi, mimarinin yanında kentsel tasarım konusunda da oldukça etkili. Tasarımcılar şehir planlamacıları, danışmanlar ve çeşitli alanlardaki uzmanlardan oluşan ekip, insanları birbirlerine, topluluklarına ve çevreye bağlayacak çok yönlü ölçeklerde yenilikçi projeler tasarlıyor. Jeanne Gang liderliğindeki ofis, su sistemlerinden ekolojiye, konuttan kule tipolojilerine kadar her konu hakkında keşifler derleyen, hatta uygulama aşamasındaki projelerden bağımsız olarak çalışan bir araştırma koluna da sahip.

 

 

 

          Studio Gang’ın yeşil çatısı Fotoğraf: studiogang.com/Tom Harris

 

 

Sanatçı ekibiyle birlikte Amerika ve Avrupa’da insan, toplum ve çevre ekseninde projelendirilen pek çok kentsel alan, gökdelen ve kamu binası tasarladı. Bu projeler arasında pek çok kamu alanı ve vakıf yer aldı. Kimsesiz çocukları korumak üzere çalışan küresel federasyon SOS Çocuk Köyleri’nin Chicago’daki binasını tasarlayarak inşa etti. Binanın tasarımında kullandığı çok yönlü ve doğal aydınlatmalı alanlarla hem öğrenme olanaklarını çoğalttı hem de sosyal etkileşimi teşvik etti.

 

 

 

         SOS Çocuk Köyleri Chicago hizmet binası Fotoğraf: studiogang.com/Steve Hall – Hedrich

 

 

 

Diğer bir proje, Chicago’nun göl kıyısında yer alan Lincoln Park Hayvanat Bahçesi’ndeki Tabiat Parkı oldu. Proje sırasında bataklıkların rehabilitasyonu da dahil olmak üzere ekolojik fikirli pek çok çalışma yapıldı. Daha çeşitli bir hayvan yaşam alanı için su kalitesi ve bitki çeşitliliği artırılarak, göl ekolojik bir habitata dönüştürüldü. Park, yürüyüş yolları, peyzaj uygulamaları ve tesisler ile kent sakinleri için çekici bir açık hava mekanı haline getirildi.

 

 

      Lincoln Park Fotoğraf: studiogang.com/Tom Harris

 

 

Sanatçının yine Chicago’daki Clark Park’ta tasarladığı WMS Kayıkhanesi, nehir kenarı boyunca halka açık önemli bir erişim noktası oluşturdu ve nehrin ekolojik olarak yeniden canlanmasını sağladı

 

 

 

     WMS Kayıkhanesi Fotoğraf: studiogang.com/Steve Hall – Hedrich

 

 

 

Kayıkhanenin “M” ve ters bir “W” harflerinden oluşan çatısı, aynı zamanda kürek çekme hareketini ve ritmini vurguluyor. Bu ritmik tasarım, yaz aylarında temiz havanın içeri girmesine, kışın ise güneş ışığının zemin döşemesini ısıtmasına olanak sağlıyor. Böylece tüm yıl boyunca enerji kullanımını en aza indiriyor.

 
Devam eden kariyer

 
Sanatçı, kariyeri boyunca “yılın mimarı” da olmak üzere bir çok ödül kazandı; pek çok kitap ve makale yazdı, sergiler açtı. Harvard, Yale, Princeton gibi önemli üniversitelerde mimarlık dersleri verdi. Günümüzde de farklı ülkelerin üniversitelerinde dersler veren Jeanne Gang, projelerinin dışında çeşitli sivil ve tasarım odaklı komiteler ve danışma grupları üzerinde çalışıyor.

 

 

Önemli eserleri

 
Arcus Sosyal Adalet Liderliği Merkezi

 
İnsan hakları ve sosyal adalet alanlarında liderler yetiştiren merkezin tasarımı, insanlar arasındaki psikolojik ve kültürel engelleri kırmaya ve anlayışı kolaylaştırmaya yardımcı olacak şekilde tasarlanmış. Binanın merkezinde yer alan yemekhane ve oturma odası, resmi olmayan toplantılar ve rastlantısal karşılaşmalar için potansiyel oluşturuyor. Cephede kullanılan yığma ahşap duvarlar ise karbon kirliliğini azaltma ihtiyacına cevap veriyor.

 
Kaynaklar:www.dezeen.com/www.kilsanblog.com

 

 

 

 

              Fotoğraf: studiogang.com/Steve Hall – Hedrich

 
City Hyde Park

 
Daha önce bir alışveriş merkezi olan bina, iç ve dış mekan olanaklarına sahip, yaşam ve eğlence seçenekleri sunan bir apartman olarak yeniden tanımlanmış. Binanın dış cephesinde istiflenmiş beton paneller dizisiyle vurgulanan balkonlar hem güneşlik işlevi görüyor hem de komşuluk ilişkilerinin canlanmasına olanak sağlıyor.

 

 

 

        Fotoğraf: studiogang.com/Steve Hall – Hedrich

 

 

 

Yazarlar Tiyatrosu

 
Tiyatronun tasarımda topluluğun günlük yaşamına enerji veren, bölge çapında heyecan verici bir mimari yaratılması amaçlanmış. Bina, şeffaf görsel bağlantılar ve sarmaşık kaplı zeminler ile çevreyle bağlantı kuruyor. Güzel havalarda bitişik binanın parkına açılan lobi, tiyatro içinde üretilen enerji ve etkileşimin dış dünyaya yayılmasına izin veriyor. Geceleri ise içeriden yapılan ışıklandırma ile parlayarak toplumsal ve kültürel anlamda ilgi çekiyor.

 

 

 

 

                 Fotoğraf: studiogang.com/Steve Hall – Hedrich

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Yorum
  1. Mimarlığa bir soluk, yeni bir bakış getirmiş. Kendine bir yol bulmuş, kendi olabilmiş bir mimar, usta gerçekten.

    Ayşe Nur Aygan | 26 Nisan 2019

  2. Parlak düşüncelerin sahipleri illa ki bir yol açıyorlar.

    Ferda Çetinkoz | 30 Nisan 2019

  3. başarı bir zihin parlaklığı ile ortaya çıkıyor bence. zekanın parıldayışı çok net görünüyor.

    coşkun kılıç | 6 Mayıs 2019

  4. tamamen tekdüze bir yapılanmaya gidilen şu dünyada monotonluğu kırarak çok güzel eserlere imza atmış.

    Abdül Samet BEDİR | 15 Mayıs 2019

  5. bu meslektaşımı olağanüstü başarılı çözümlerinden dolayı kucaklıyorum. çok değerli.

    neslihan demirbağ | 24 Mayıs 2019

  6. cinsiyet ayrımcılığının mimarlıktaki vurgusu ve ona karşı açık bir mücadele sürdürmesi örnek olacak bir şey.

    Güzin Çiftçi | 7 Ocak 2020


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org