Bir Yenileme Projesi olarak Cam Ev - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Bir Yenileme Projesi olarak Cam Ev
Share 6 Nisan 2011

Bir Yenileme Projesi olarak Cam Ev

Tasarım: Kengo Kuma & Associates
New Canaan, Connecticut
Yayın: Joann Gonchar, AIA

“Yenileme değince aklımıza daha büyük binalar, bina grupları geliyor. Bazen küçük ölçekte ancak büyük iddialar içeren yenilemelere de gidilebiliyor. Üstelik modern zamanların ilkelerini taşıyan “modern akım öncelleri” de artık yenilenebiliyor. İlginç ve üzerinde düşününülmesi gereken, yol gösterici bir projeyi daha sizlerle paylaşıyoruz.
Mimdap”

Simetrik bir binaya ekleme yapmak çok zordur. Bu tarz incelikle yapılmış hassas bir biçime büründürülmüş yapının orijinal kompozisyonunu her an bozulabilir. Connecticut; New Canaan’da geçtiğimizi yüzyıl ortalarından başlayarak Tokyo’da yetişmiş Kengo Kuma’nın Amerika Birleşik Devletleri için bir meydan okuma sayılacak modern bir yapıya imza atıldı.

Philip Johnson ve Marcel Breuer dahil mimarlar bir grup modernistin izinden giden bu evin ilk sahibi ve tasarımcısı John Black Lee Harvard okuluna bağlı bir mimar oldu. Lee’nin eksenel simetrik, tek katlı yapısı, 1956 yılında tamamlanmış ve dikdörtgen evlerin bir koleksiyonu olarak RECORD[Kasım 1957, sayfa 152-156] ‘da yayımlanmıştır. Merkezi bir şömine bulunan geniş bir açık alan, yaklaşık 30 metre karedir ve özellikli oturma odası ile oturma bölümüyle bütünleşen kompakt bir mutfak tasarlanmıştır.

Bu esas yaşama birimi ormanlık 2 dönümlük mülkiyet manzarasına sahiptir. Kuzey ve güneyde bir çerçeve şeklinde iki tüm cam dış duvarları vardır. Yatak odası, doğu ve batıda ikişer adettir ve bir veranda ile evin dört tarafını cömertçe çevreleyen sarkan çatı düşünülmüştür.

Şimdiki sahipleri, bir finansman yöneticisi ve bir aydınlatma tasarımcısıdır ve 1990 yılında Lee’den mülkiyeti satın aldılar. Kısa bir süre sonra da evi yenilemek için New York’ta iş yapan mimar Toshiko Mori görevlendirildi. Mori bu yenileme sırasında bazı ekler yapıyı ve merkezi atçıyı bir miktar havaya kaldırdı. Böylece yapının daha zarif görünmesine yardımcı oldu. Yapılan değişikliği yapının eski sahibi Lee’de onayladı ve müdahaleyi çok incelikli buldu.

Daha sonra 2004 yılında, bu kez bir oğlu ve bir kızı olan çift yapıyı aldı ve kusursuz detaylı yapıları inşa etmekle bilinen başka bir New York şirketi Thomas Phifer ve Ortaklarının yardımı ile aile için bitmemiş bodrumu dönüştürdü.

Alan daha önce ön kapının yanında bir sahanlıktan erişilebilirken Phifer dört yatak odasına bakan ve evin güneybatı köşesinde bir minimal cam korkuluk tarafından korunan bir iç merdiven tasarlanmıştır.
Kuma’nın orijinal planında evin hemen batısında şeffaf birim L şeklinde ek olarak tasarlanmıştır. İç mekan çok az duvarlıdır ve neredeyse tamamen açıktır. Paslanmaz çelik hasır dolaşım alanlarını eşit minimal çelik kirişler ile belirler. Yapıda çelik sadece 3 ve 6 inç lik çelik kolonlar geniş bir çatıyı yapıştırıcı-kiriş marifetiyle kucaklar, ladin lamine kaplamayla tamamlar.

Proje aynı zamanda, yeni ve eski yapılar arasında görsel bir bağlantı daha sağlamak amacıyla cam ile eklenmiş, mevcut yapıya yakın katın dış duvarının bir bölümünün değiştirilmesiyle de evde değişiklikler yapılmıştı.
Genişlemesine konumlanmış veranda, hem de orijinaldir hem de aynı yükseklikte bir barınma ve gölgeliği vardır. Ancak bu benzeri unsurların tektonik gerçekliği çok farklıdır. Lee veranda kenarlarında düşey yapı elemanları yerleştirirken, Kuma yalıtılmış, düşük yayma camı ve pürüzsüz bir cild için uğraştılar. Bu ev aynı zamanda bir ahşap ev gibi kendisini hissettirir.

Bu farklı ama sempatik ifadelerle dönüşüm yapılır. Kuma araziyi takip ederek a8 metre uzunluğunda kapalı cam bir geçit yaratır. Bu hem geçittir hem de eski ve yeni binaların saçakları altında tamamlayıcı bir unsurdur. Mevcut ve yeni yapılar özenle bağlı olmasına rağmen, Lee bağlantının orijinal deri delici olmadan yapıldığını hissettirmek istiyor.

Lee sitenin algılamaları için “güzel manzaralar yüklü” diye sevgisini ve duygularını ifade ediyor. Devamla, “burada olmak doğayla kaynaşmış olma duygusu yaratmaktadır” diyor.
Lee ‘ye göre dönüştürmek sadece mevcut yapıya göre genişlemek anlamı taşımaz;, aynı zamanda doğal çevreye saygılı bir duruşu gerekli kılar. Yeni bir noktadan bir müdahale yapılırken körü körüne eski dil taklit edilmez. Daha yarım yüzyıl önce tasarlanmış ve inşa edilmiş parçalar keskin bir gözlem ürünüdür ve onlar kopyalanmaz yeniden yorumlanır.
Yapının mevcut: 3820 m2
Ekleme :3.800 m2
Toplam alan: 7620 m2
Tamamlanma tarihi : Haziran 2010
Mimar :Kengo Kuma & Associates

Kaynak : Architectural Digest
Çeviri : Mimdap

1 Yorum
  1. Bu nefis eserin yenilerenerek günümüze taşınması çok büyük bir hizmet.

    mustafa ak | 23 Haziran 2012


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org