Battersea Güç İstasyonu Gündemde - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Battersea Güç İstasyonu Gündemde
Share 29 Aralık 2010

Battersea inşaat yatırım grubu, Viñoly’in başyapıtının ilk evresinin tasarlanması için bir yarışma lanse ediyor.

kent-1.jpg

Kent içinde bu projenin dönüşmesi için 2004 lerde başlayan arama toplantıları, ön proje yaklaşımları 2009 ve 2010 da da sürdü ve proje bir aşamaya geldi. Yıllara dağılan bir kentsel proje tartışması ile kentte simge olmuş bir sanayi yapısının bugün alacağı yeni biçimle ilgili olarak bölge yani Wandsworth Konseyi çeşitli kararlar oluşturdu ve projeyi bugüne getirdi.

kent-21.jpg

Mimarlar,uluslararası bir tasarım yarışması kapsamında Battersea Güç İstasyonu’nun yeniden geliştirilmesinin ana parçasını tasarlama şansına sahip olacaklar.

kent-32.jpgWandsworth Konseyi’nin 5.5 milyar £ bir bütçe planlama izni vermesinin ardından, Rob Tincknell, Battersea Güç İstasyonu Geliştirici Emlak Olanakları müdürü,Noel’den önce yarışmanın başlatılmasının planlandığını söyledi. 90,000sq m’lik bir alan ikamete ayrıldı.

Tinckell, bunu çok yenilikçi bir gelişim olacağını ve tipik bir tasarım yarışmasından çok farklı olacağını söyledi.”İnsanları binaya çekecek ve onların çok daha iyi fikirler ortaya çıkarmalarını sağlayacak, değişik bir şey yapacağız” diye de ekledi.

kent-42.jpgTinckell, yarışmanın, ana plancısı olan Rafael Viñoly’e ek olarak 10 civarında mimarı atama ardından sonuca ulaşmaya yakın olacağını söyledi.

Aynı zamanda Londora Barbicanı’nından bir ilham kaynağı olarak bahsetti ve ‘heyecan verici mimarları’ daha çeşitli mimari stiller üretmek üzere öne çıkmaya davet etti.

Tinckell; ” Daha önce yapılandan farklı birşey yapmak istiyoruz, daha çok aile evi ve tasarımlar içinde yenilik istiyoruz” dedi.

Battersea Güç İstasyonu kuruluşu olan 1939’dan servisten alındığı 1983’e kadar Londra elektrik enerjisinin %20 sini üretmekteydi. Burayı alan şirket restore edilecek binaları ortaya çıkardı ve bunların bir kısmını dönüştürmeyi, zemin katı ise tema park olarak değerlendirmeyi önerdi. Bununla birlikte bu öneriler bugüne kadar tartışıldı. Alanı geliştirmek isteyen Parview International daha karmaşık işlevler ve geniş evler, restoranlar, sinemalar, dükkanlar önerdi.

12 Kasım’da Wandsworth Konseyi’nin Gümey Londra’da onayladığı bu projede Northern hattında iki yeni metro istasyonu görmek istediğini ayrıca belirtti.

kent-51.jpg

Planlama uygulama komitesi başkanı Nick Kol, şunları söyledi: “Bu program ile Londra’nın en ikonik binalarından biri geri kazanılıyor ve yeni işle birlikte binlerce evi oluşturmak istiyoruz.”

Bölgede iki metro istasyonu yanı sıra Thames nehri boyunca yeni bir nehir kenarı parkı kamusal alan olarak kent hayatına dahil edilmeye çalışılıyor. Yine yeni ABD büyükelçilik binasının bölgede inşa edileceği biliniyor.

Mimdap notu: Bilindiği gibi ülkemizde İstanbul’da şu anda Bilgi Üniversitesi Kampusu işlevine dönüşmüş Silahtar Ağa Enerji Santralı gerçekten düzenleme ve yeni işlev verme biçimiyle, koruma kavramına yaklaşımıyla övünülecek düzeyde bir mimarlık ürünüdür diye düşünüyoruz.

kent-61.jpg

Eski Londra Siltüsinden

Bu kapsamdaki projelerin herhangi bir “inşa projesinden” çok farklı çalışmaları, kamu ortaklıkları ve mutabakatları gerektiği biliniyor. Battersea sürecinde karar üretmek, işlev belirlemek ve onu daha sonra yaşanılır kılmak üzerine bin düşünülüp bir yapmak için bir anlamda kılı kırk yaran müzakereler yapılıyor.

Dönüşüm projelerinin bir anlamda özelliğinin de bu olduğu söylenebilir. Fikrin tartışılması, toplumla paylaşılması, geri dönüşlere uygun olarak konseptin toparlanması ve mimari tasarım.

Kaynak: BD Online
Çeviri: Nisan Atalay

5 Yorum
  1. Çok önemli bir enerji yapısının tarihsel önemini kaybetmeden bugüne ait fonksiyonlar ve mimarlık anlayışı ile dönüşümü örnek alınası bir tavır. Bilgi’de bu yapıldı evet. Mesela Haydarpaşa, Kadıköy Gazhane, Beşiktaş Gazhane… bu mantıkla düşnülüp geliştirilemez mi?

    figen çilingiroğlu | 30 Aralık 2010

  2. İnanılmaz iyi bir proje ve şu yenileme anlayışına bakın hele. Bizde bu kadar sabırla olanı var mıdır bilemiyorum ama bizde her şeye kökten bir etiket yapıştırma da söz konusu olduğu için bu fikirler ortada kalırdı sanırsam. Bir defa yatırımcısı olmazdı, proje parayla yapılıyor sonuçta ptojecisi olmazdı dolayısıyla etrafta ah vah edenlerin dışında işin kendisi olmazdı.

    Osman Çoban | 31 Aralık 2010

  3. kamusal alanda inşa edilen projelerde
    1.projenin kendisi öneme sahip
    2.proje süreci bir kamu anlaşma ve ortaklık süreci olarak ele alınıyor
    3.aceleye getirilmiyor ve yeterli kaynak ayrılıyor
    4.dönüşümün sonucunda elede edilen mekansal organizasyon “tam anlamıyla” kullanılıyor
    5.kullanıcı önceden belirlenip yatırım yapması sağlanıyor
    6.süreç ucu açık ve şeffaf olarak ilerletiliyor

    bunları yapmak zor mudur? belki de bilmeyenler için zordur. belki de kolay-zor olma meselesi değil böylesi bir kentsel kültür her yerde yoktur.

    cumhur inan | 3 Ocak 2011

  4. cumhur bey
    yukarıda sıraladıklarınızı yapmak bizim ülkemizde zor.
    her ne kadar açılım falan deselerde o kendi “açılımlarıdır” başkasına söz hakkı vermeyen bir “demokrasi” bizim hastalığımız haline geldi.
    dolayısıyla sözünü ettiğiniz maddeler bu ülkede yarım yamalak “yeteri kadar” işletiliyor. hani görüntüde dursun şeklinde.
    o yüzden battersea gibi dönüşümler bizde zor yapılyor. bilgi kampusu yani silahtar ağa belirli bir mimar grubun gerekli yerleri doğru ikna etmesiyle başarılmıştır, kamu idaresine kalsa orada hiç birşey olmazdı.

    ferda çetinkoz | 7 Ocak 2011

  5. Kentin önemli bir noktasında poligon gibi bir yerde ve halkın geçmiş belleği üzerinde şahane bir yenileme. Fikir olarak oluşumu ilginç bir sürece tekabül ediyor. Gerçek bir örnek eser.

    Alişan Ortaç | 10 Ocak 2011


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org