İngiltere başkentinin finans bölgesinde, pek çoğu fütürist, sayısız yeni bina yapılıyor. Yapılan ve yapılacak olanlarla kentin siluetinin giderek değişeceğini düşünmek mümkün.

londra-1.jpg

Leadenhall Binası. Sık sık bir rendeye benzetilen 235 metre yüksekliğindeki gökdelen.

londra-2.jpg

St Botolph Binası

londra-3.jpg

Walbrook Binası

londra-4.jpg

Londra Köprüsü’nde halen yapımı süren “Shard”

londra-5.jpg

Shard Binası

londra-6.jpg

Tate Modern için yapılması planlanan eklenti

londra-7.jpg

Tate Modern yeni eklentisi

londra-8.jpg

Bu hafta Londra’da açılan Jean Nouvel tasarımı “One New Look”

londra-9.jpg

One New Look

londra-10.jpg

One New Look

londra-11.jpg

Fenchurch’te yapımı devam eden “Walkie Talkie” gökdeleni

londra-12.jpg

“Walkie Talkie”

Kaynak: Guardian.co.uk
Çeviri: Mimdap

2 Comments

  1. Her zaman vurguladığım bir husus değişecek gibi görünüyor. Bizim eski şehir dokularının yokedilmesi meselesi geldiğinde daima, “Avrupa’da eski kent dokuları iyi korundular, yeni yerleşim yerleri ayrı yerlere yapıldı ve merkezin rantına saldırmadılar, eski şehir merkezlerini iyi korudular.” diyorum. Ama görüyoruz ki, gözyüzündeki yükseklik yarışına Londra da bigane kalamamış gibi görünüyor. Vahşi kapitalizmin boyunduruğu İngilizleri de yakalamış herhalde.

    800 küsur metrelik gökdelen bitmeden 1200 ve 1600 metrelik gökdelenlerin yine Arap aleminde projeleri hazır halde uygulamalarının beklendiği bir ortamda, 235 metre çok mütevazı bir yükseklik. Global yani küresel etkileşim sürüyor ve mağrur, burnu havada (arrogant) ve kendini beğenmiş İngilizler bu yarışta mütevazı da olsa biz de varız diyorlar, şehrin siluetinin bozulması rağmına. Ne diyelim, kendi düşen ağlamaz.

  2. londra için tarihi yapıların yanında sırasında önünde yüksek bina yapmak belli bir kalitede olmak şartıyla sorun değil. kentin sınırlı yerleşim alanları içindeki yenilemelerde başka çözüm yok zaten. yükselme ve kapsam değiştirme ancak kaliteli tasarımlar ile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir