ICPMA İstanbul 2010 - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
ICPMA İstanbul 2010
Share 30 Haziran 2010

ICPMA İstanbul 2010 Kongre ve Konferansı 24-25 Haziran tarihlerinde yapıldı. Konferans’ta mega projeler yöneticileri tarafından sunuldu ve tartışıldı.

icpma-9.jpg

ICPMA Uluslararası Proje Yönetimi Birliğinin Onuncu Genel Kurulu ve Yıllık Konferansı İstanbul’da yapıldı. Ulusal ve uluslararası proje yönetimi yapan Pro-GE tarafından düzenlenen toplantılarda Pro-GE Yönetim Kurulu Üyesi ve Eş-Başkanı Selçuk Alten ICPMA Yönetim Kuruluna seçildi.Dünya’nın 10’u aşkın ülkesinden 60’a yakın proje yöneticisinin katıldığı konferansta hem teknik sorumluların hem de kamuoyunun merakla izlediği birçok büyük proje sunuldu ve tartışıldı.

Özellikle İstanbul bağlamında çok önem arz eden iki can alıcı konu “Kentsel Ulaşım” ve “Tarihi Çevre Koruması” sorunları İstanbul projeleri ve benzeri öteki projelerle birlikte sunuldu.

Geçen yüzyıl boyunca en önemli ulaşım aracı olan demiryolları, makaslar, peronlar ve garlar hep kent merkezlerinde ya da merkeze kolay erişilebilir noktalarda yer almış ve zamanın teknolojisi nedeni ile çok yer kaplamış durumdadır. Gelişen daha temiz ve hızlı demiryolu çözümleri bu alanları kentlere daha verimli bir biçimde geri verme süreçlerini başlatmıştır. Hamburg, Stuttgart gibi büyük projeler artık Türkiye’de de Gaziantep, Sivas hatta Ankara ve İstanbul gibi kentlerimizin gelişim gündemindedir. Bu bağlamda Edgar Lehner ve Wilhelm Reisman’ın sundukları Viyana Batı Garı geliştirme projesi tam anlamı ile kamu ve özel yatırım işbirliği ile hayata geçirilen ve artık kullanılmayan demiryolu girişlerinden kente yakın iki bantı kentsel kullanımlara açan ve bu alana yeniden hayat getirecek bir uygulama olarak ilgi uyandırdı.

icpma-1.jpg

Wilhelm Reisman

Antonio Campos y Matos Portekiz’de demiryollarının kendi yaşam sürelerinde verimliliğinin arttırılması konularını irdelerken, Demiryolu ulaşımının yer yer verimli çalışmadığı, kimi kez de Dublin gibi Güney-Kuzey sürekliliğinin olmadığı konularda Louis Gunnigan önemli katkılar sağladılar.

icpma-2.jpg

Louis Gunnigan

Doğal olaral İstanbul’daki Marmaray Projesi Büyükşehir’in Doğu Batı bağlantısını sağlayacak olan proje olarak çok ilgi uyandırdı. Hüseyin Belkaya en samimi biçimde projenin karşılaştığı engelleri ve bunların nasıl başarıyla aşıldığını anlattı. Projenin mühendislik, kent içi ulaşım, deniz ekolojisi ve arkeoloji yönünden olağanüstü bulguları tüm katılanların ilgisini çekti.

icpma-3.jpg

Hüseyin Belkaya

Rıfat Akbıyıklı’nın Türkiye’deki demiryolu ulaşımının karşılaştırmalı sunuşu bu konuda ülkemizin yapması gerekenleri bir kez daha anımsattı.

icpma-4.jpg

Rıfat Akbıyıklı

Jose Cruz Peña’nın sunduğu Madrid Metrosu’nun 1993’de 391 milyon yolcu olan kapasitesinin 2007 yılında 736 milyon yolcuya çıkarılan kapasite büyümesi gerçek bir başarı öyküsüydü.

icpma-5.jpg

Jose Cruz Peña

İkinci günün açılış konuşmasını yapan İlhan Tekeli, kültürel mirasların sürdürülebilirlik yaklaşımı ile korunması konusunda kapsamlı bir sunum yaptı.

icpma-7.jpg

İlhan Tekeli

Jurij Rihar ve Igor Lipanje’nin sunduğu Slovenya’da tarihi yapıların çağdaş kullanımlar için yaşatılması projeleri çok çeşitli ve coğrafi açıdan yaygın bir açılım sergilemekteydi.

Zeynep Ahunbay da Türkiye ve Balkanlar’daki tarihi yapılar konusunda bir antoloji sundu. Özellikle Ayasofya’nın restorasyon çalışmaları yabancı katılımcıların ilgiyle izlediği bir konu oldu.

icpma-8.jpg

Zeynep Ahunbay

Porie Saikia-Eapen’in sunduğu kentsel gelişimi destekleyen kentsel ulaşım ve değişim konusu New York özelinde belgelerken, Haluk Gerçek İstanbul bağlamında konunun salt üst yapı çözümleri ile geçiştirilemeyeceğini vurgulayarak ciddi bir kentsel alan kullanımının yapılandırılmasının önemine değindi.

icpma-6.jpg

Haluk Gerçek

Selçuk Alten proje yönetimini Pro-GE’nin yaptığı Bilgi Üniversitesi Santralistanbul yerleşkesinin artık kullanılmayan bir elektrik santralından endüstri tarihi değerlerini koruyarak nasıl bir çağdaş kültür, sanat ve eğitim kuruluşuna kazandırıldığını proje alanında anlattı, ve arkasından grup yerleşkeyi gezerek anlatılanları yerinde görme olanağı buldu.

Yazı: Pro-GE
Görseller: Mimdap

2 Yorum
  1. Bir manada vizyon toplantıları şeklinde gelişen ve içinde ileride uygulamaya konacak önemli fikirler bulunan bir toplantı olmuş. Tarih yazımı gibi sanki.

    Cem Ersevil | 1 Temmuz 2010

  2. beyin fırtınası dedikleri galiba. notlarını yetkililer almışlardı ve bir kenarda unutmazlar umarım.

    lütfü caymaz | 5 Temmuz 2010


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org