BIG'in Yeşil Çatılı Önerisi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
BIG’in Yeşil Çatılı Önerisi
Share 6 Mayıs 2010

Musée National des Beaux-Arts du Québec için yapılacak ek binanın tasarım yarışmasında pek çok tanıdık isim yarıştı.

big-beaux-arts-1

OMA’nın kazandığı (OMA, Quebec’teki Güzel Sanatlar Müzesi genişletme yarışmasını kazandı) yarışmada, ilgi çeken projelerin arasında Danimarkalı mimarlık firması BIG’in eğimli yeşil çatılı yapısı yer aldı. Projede insanların üzerinde yürüyüş yapabilecekleri bu yeşil çatının yanı sıra gün ışığını içeri alan geniş pencereler ve kapsamlı yapısı da göz doldurdu.

big-beaux-arts-2

Müze şu anda çeşitli tarih amaç ve mimari etkileri olan üç yapıya yayılmış bulunuyor ve müzenin ev sahipliği yapmak istediği tipte sergiler için yine de küçük kalıyor ki bu da genişletme çalışmalarını gerektiriyor. BIG, müze ek binası tasarımı için Fugère Architectes ile ortaklık kurdu.

big-beaux-arts-3

Öneri, müzenin içerisinde sürekli değişen sergileri gözler önüne serecek geniş pencerelerden oluşan iki büyük cephe yaratılması fikri etrafında gelişiyor. Diğer yandan, büyük miktarda gün ışığı içeriye süzülürken müze ziyaretçileri de Parc des Champs-de-bataille ile avlulara doğru göz alabildiğine bir manzara izleyebilecekler.

big-beaux-arts-4

big-beaux-arts-5

İki ana cephe ters yönde yükselerek hemen yanındaki kilise ve manastırı da içine alarak korunaklı bir avlu yaratıyor. Çatı çizgileri zeminle birleşerek bahçe alanını binanın üzerinde devam ettiriyor ve ziyaretçilere çatı üzerinde gezinme imkanı yaratıyor. Hepsinin ötesinde, alanın çevresindeki yaşlı ağaçlar ile kilise ve manastırın da korunması sağlanıyor.

big-beaux-arts-6

big-beaux-arts-7

big-beaux-arts-8

big-beaux-arts-9

big-beaux-arts-10

Yazı ve Görseller: Inhabitat
Çeviri: Mimdap

7 Yorum
  1. Tek kelimeyle muhteşem bir düşünce. Kutudan başlayıp varılan yere bakar mısınız? Mimarlığın sihirli bir oyun olması bu demek.

    orhan günertem | 7 Mayıs 2010

  2. bir ikon gibi olmuş. sanki bir sürü ayrıntısından kurtulmuş ve sadeleşmiş -arınmış ve görünürde şeffaf bir kutuya dönüşmüş-yoğunlaşmış bir tasarım. yanındaki eski eserle tam bir kontrast oluşturmuş

    yavuz tantoğlu | 8 Mayıs 2010

  3. Üzerinde yürünüleceği varsayılan eğimde bir sorun yok mu?

    kamil kaptan | 8 Mayıs 2010

  4. Kamil Bey’in yorumuna katılıyorum, renderlara bakılırsa eğim %45 gibi gözüküyor, eğer böyle bir eğimdeki yüzeyin kullanımını öngörüyorsanız -korkuluk, sahanlık- gibi ek mimari elemanlara ihtiyaç gerekicektir. Renderlara bir de bunları ekleselerdi de öyle değerlendirseydik…

    Bunun dışında tarihi doku ile kontrast bir tarz belirlemesi tarihi binayı daha da belirgin hale getirmesine rağmen, kütlenin yükselen kısmı arkadaki tarihi kuleyi perdeleyerek bir çelişki doğurmuştur kanımca…Bunun yerine yükselmeyi kulenin olmadığı tarafta yapabilirmiydi acaba?

    Bilal | 9 Mayıs 2010

  5. burada grafik düzenleme çok güzel. kulenin arkada görünmemesi diye bir sorun yok bu monoblok kütle değil sonuçta azıcık yerinizi değiştirdiğinizde bir çok değişik perspektif alırsınız.
    çok klas sahiden. bravo.

    ümit sarıca | 12 Mayıs 2010

  6. Ben de katılıyorum, burada YEŞİL meselesinden daha önemli olan tasarımın başkalığı, İLKLİĞİ, orijinalliği, bulunduğu yerdeki UYUM meseleleri öne çıkan.
    Gerçekten DEĞİŞİK ve özel.

    Okan Güney | 13 Mayıs 2010

  7. çatının kaplaması ne? tahtaya benziyor, eyer tahtaysa kışın kar yağdığında çatını kızdırıb qarın erimesini sağlıyamaz, çünki tahta bozulur. eyer qarı eritmezlerse, o zaman da çatı kayqan olr ve kışın oraya çıkmak çox tehlikeli olur

    Urfan Mamedov | 16 Haziran 2010


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org