Bu yeni mimari trendin neredeyse putlaştırılma denilebilecek bir özelliği var.

İkonik form arayışlarınsa mimarlık genellikle ilginç çözümlerle karşımıza çıkar. Ve son zamanlarda bir şekilde bu çözümler “volkan” olarak karşımıza çıkıyor. Tek bir şeklin yanı sıra bu yapıların hepsi de yeşil hedefleri de paylaşıyor.

En son, Hırvat mimarlık şirketi Njiric+ Arhitekti, Mavi Volkan olarak adlandırdıkları bir öneriyle, bir spor stadyumu tasarım yarışmasını kazandı. Bina, geri dönüştürülmüş kauçuk ve maviye boyalı alüminyum ile kaplanacak. Tepesinde ise yanan kül yığını yerine güneş panellerinden bir saçak bulunacak.

1262208767-007l.jpg

Ancak volkan konusu sadece saf bir fantezi değil. San Francisco’da ultra yeşil California Academy of Science’ı tamamlayan Renzo Piano, şimdi de İtalya’da dev bir karma kullanımlı alışveriş merkezi inşa ediyor. Pompei’nin gölgesine yerleşen ve Volcano Buono olarak adlandırılan yapının 2500 bitki ile donatılmış bir yeşil çatısı bulunacak. Volcano Buono, eski Yunan agoralarında olduğu gibi bir pazar alanı, tiyatro ve küçük bir çam ormanını da içinde barındıracak. Yapının içerisinde ayrıca mağazalar, restoranlar ve bir otel de yer alacak.

renzo_piano_volcano_buono_1s.jpg

Yine son dönemde gündeme gelen bir diğer yapı ise Thomas Heatherwick’in biyokütle istasyonu. İstasyonun, bina cephesini müthiş bir görüntüye dönüştürecek olan bitkilerle kaplanması planlanıyor. Böylelikle yapı dev bir sarmaşık şeklini alacak.

4203264811_b2ed14a7f2_o.jpg

Şu anda bir iklim krizinin eşiğindeyken bu tür yaklaşımlar bir nevi putperestlik olarak görülüyor. Belki de dünyanın intikam yöntemlerinden birini ekoloji dostu biçimde yorumlamanın iklim krizini çözeceği düşünülüyordur.

Yazı ve Görseller: Planetizen
Çeviri: Mimdap

4 Comments

  1. çok özel yerlere çok özel tasarımlar yapılması doğal… bu durum da çok özel ve tasarım fikri de unik. tekrarı olmaz bunun. benzeri hemen anlaşılır.

  2. Sayın Suat Soyyiğit,
    Dikkatiniz için teşekkür ederiz. yapılan “harf hatası” düzeltilmiştir. outlaştırılma -> putlaştırılma

    Saygılarımızla

  3. ‘ outlaştırılma ‘ ne demek ( mimari trend , outlaştırılma ) .. Bu nasıl türkçe bu nasıl çeviri … Çok komik oluyorsunuz , lütfen biraz daha özenli olunuz …

  4. enterasan, form arayışını volkan metaforu ile düşünmek ve volkan kreterini iaç yüzeye aydınlatmasında avlu gibi kullanmak çok önemli. ama daha da önemlisi volkan formunun bir piramit formu kadar güçlü olması. diğeri sıklaıkla denendi ama bu form için belki ilk yorumlardan biri. bence çok başarılı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir