İç Mekan Tasarımı: YPS

Blair-1

Blair-15

Singapur’da Art Deco tarzı bir terasın yenilenmesiyle oluşturulan bu ev, doğa ve çağdaş yaşamı dengeliyor. Açık, aydınlık planı ile yaşattığı mekansal deneyim, bu tip evlerin genel yapısından farklılık gösteriyor.

Blair-2

Projede bahsedilen açık ve aydınlık bir plana sahip yaşam alanı, iç mekanla dış mekanın kalitesinin arttırılıp birleştirilmesiyle sağlanmış. Evin içinde kullanılan metalik öğelerle zarif tonlar arasında zıtlığa dayalı bir ilişki kurularak her noktada ilgi çekici bir mekansal deneyim yaratılmış.

Blair-4

Blair-7

Bu uzun yapıdaki mekanın içine ışık girmesi, en önemli konulardan biriydi. Bu amaçla açılan bir hava boşluğu, yapıyı ikiye ayırdı ve ortada kalan alana bol miktarda ışık alınması sağlandı. Çevresi alüminyum kaplanarak ışığın yaşam alanlarına yansıması sağlandı. Boşluk, sadece ışık değil hava da alınacak bir alan yarattı.

Blair-13

İç ve dış mekanlar arasındaki ilişki, mekanın sürekliliği konseptinden yola çıkılarak kuruldu. İlk katta, direkt olarak havuza ulaşan esnek, cilalı duvarlar yer alıyor. Evin ana mekanı havuz ve küçük ağaçlıklı bir bahçe ile bölünüyor. Parlak bölmelerin iki yanı da açıldığında birinci kat, bir tek büyük mekan haline geliyor. Giriş katı yalnızca yemek yeme ve oturma mekanı olarak değil, dinlenme ve havuz başında keyif yapmak için de ideal.

Blair-12

Evin içindeki TV ve müzik sistemleri, kullanılmadıkları zamanlarda tablolarla örtülecek şekilde, duvarların içinde açılan boşluklara yerleştirilmiş, böylelikle de mekanlarda süreklilik arttırılmış. Tüm aydınlatma sistemleri, tek bir bilgisayara bağlı olarak kontrol edilebiliyor.

Blair-11

Evin hizmet alanı içinde mutfak, tuvalet, hizmetli odası ve çatı terası yer alıyor. Bu mekanları ise birbirine metal bir merdiven bağlıyor.

Mutfakta şeffaf alüminyum kaplama ile mobilyalar tamamlanmış. Böylelikle daha zarif bir mutfak alanı yaratılmış.

Blair-6

İç avludaki küçük bahçe ile alüminyum arasındaki denge, büyüleyici bir mekansal deneyim sunuyor. Organik öğeler ile uzun düzlemsel metal öğeler arasındaki zıt ilişki, birleştirici bir mekan için uygun zemini yaratıyor.

Blair-8

Blair-9

Havuzun kenarında birkaç taş basamak, yaşam alanıyla mutfak bölümünü bağlıyor.

Blair-3

Ana banyo, yapının cephesinin yansıttığı dile tamamen zıt biçimde yatak odasının içinde düşünülmüş. Bu, havuzun üzerinde basaklı olarak yükselen parlatılmış kutu, şemanın eğlenceli doğasının bir parçası olarak ortaya çıkıyor.

Blair-10

Geleneksel yer kaplaması, modern yapıda da kullanılmış. Heykelimsi taş küvet, banyonun ortasında, aşağıdaki havuza ve bahçeye bakacak şekilde yerleştirilmiş.

Blair-5

Döner merdiven, çatı katından sarkıtılmış bir kurdele izlenimi yaratacak şekilde tasarlanmış. Bu mimari özellik, konutun esas alanında bir odak yaratıyor. Çatıdaki bir pencereyle doğal yollardan aydınlanıyor.

Blair-14

Blair-16

Tüm şema iç mekan ile dış mekan arasında başarılı bir ilişki kuruyor.

 

 

 

Blair-17

Blair-18

Yazı: Arch Daily
Görseller: Derek Swalwell
Çeviri: Mimdap

15 Comments

  1. erhana katılıyorum düşey cizlerin fazla kullanılısı rahatsız edıcı.agacın oldugu duvara onu butunleyici dogadan bir forum kullnılsaydı daha iç açıcı olabılırdı.

  2. Benzerleri çok yapılmış olsa da güzel bir proje. Fakat beyazı bu kadar abartmaya gerek varmıydı. Bir de göze batan, dahası rahatsız edici, aşırı vurgulanmış düşey çizgilerle oluşan havuz çevresi.

  3. saflık ve temiz çizgi denince insan ancak bu kadar düşünülmüş ve bu kadar titizlikle tasarlanmış diyeceği cinsten. bence muhteşem bir tasarım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir