İnsanlık için Mimarlık - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
İnsanlık için Mimarlık
Share 8 Ağustos 2009

Cameron Diaz – Cameron Sinclear: İki Cameron Bir “Yeni Kamu Yararı”

İki Cameron (biri gerilim ve komedi filmlerinin yıldızı Cameron Diaz diğeri İnsanlık İçin Mimarlık Hareketi’nin -Architecture of Humanity- kurucularından ve aktivisti Cameron Sinclair…) Mississippi Nehri kıyılarında Katrina Fırtınası’ndan etkilenen alanlarda yapılan sosyal proje mahallerinde dolaşıyorlar. Türkiye’de NTV ekranlarında da yayınlanan söyleşiyi, içinde geçen önemli mesajlar açısından paylaşmayı uygun gördük.

architecture-for-humanity-24

Afrika’da yaşanan katliamlardan kaçanların barınma sorunundan (Siera Leone) New Oerleans’taki yerle bir olan hayata, yaşayanların yeniden tutunması için mesleki bilgisini taşıyan ve alternatifler sunan bir yaklaşımı, sözde değil sahici bir toplumculuk olarak görüp dikkatlerinize sunmak istiyoruz. Yaptıklarından öğrenen ve ortaya bir şey koyan alternatif kamu yararı yaklaşım için yol haritasının izleri bu çabalarda sanki görünüyor gibi…

Mimdap

architecture-for-humanity-1

architecture-for-humanity-3

Herkes Çevreci
Cameron Sinclair:Bu tür yeni deneyimler beni çok heyecanlandırır. Ülkenin bu bölgesi benim için çok özel bir yer ve buranın gelecek için yeniden yapılandırılmasına tanık olmak çok ilginç.Dayanıklı, çevreci ve yeşil evler yapıyoruz.

Cameron Diaz: Bu evler satılacak mı?

Cameron Sinclair: Satılacak, ama önce kasırga yüzünden evlerinden olan bölge sakinlerine teklif götürülecek.

Çevreciyim demiyorum çünkü herkes artık çevreci olmak zorunda. Bu sorumluluk hepimizin. Geri dönüşümlü boya kullandım, bu kapı da yeniden değerlendirildi. Yani amaç burada hiçbir şey atmayıp yeniden değerlendirmek.

Cameron Diaz: Çevre sorunlarına gösterdiğin ilgi ve desteğin sürdürdüğünü görmek çok güzel.

architecture-for-humanity-2

C. Sinclear:Dayanıklı yapılar inşa etmek ve insanları çevre sorunları konusunda eğitmek için hala yapılacak çok şey var. Bir yandan çevreci bina ürünleri kullanıp, bir yandan da enerji tasarrufu yapıyoruz. Felaketin vurduğu bir bölgede çevreyi ve insanlığı ilgilendiren sorunlara tanık oluyor.

Size bir şey göstermek istiyorum. Bu mahallenin kuzey tarafında bir zamanlar sergi ağaçlarıyla kaplı sulak bir alan vardı. Ama şuan orası sularla kaplı. Gemilerin New Oerleans’a kolayca ulaşmasını sağlayacak Mistigo kanalının inşaatı yüzünden sulak alanların önemi kayboldu gitti. Oysa o sulak alanlar fırtınanın etkisini azaltarak tampon görevi görüyor ve şehri koruyordu. Bu sorunu çözmenin tek yolu sadece kenardaki setleri değil, o değerli alanları kazanmak için çevresindeki alanı ve doğayı da yeniden biçimlendirmek olmalı.

C. Diaz: Doğal savunma.

C. Sinclear: Tabiat ana ne yaptığını biliyormuş öyle değil mi?

architecture-for-humanity-23

Doğal afetlere karşı savunma
C. Diaz: O sulak alanları etkisi altına alanlar hakkında hiçbir bilgim yoktu ve televizyonda da duymamıştım. Sulak alanların bu bölgenin hemen dışında yer alması ve sel felaketini engelleyebilecek olmasında haberim yoktu. Bulmacanın parçaları yerine oturdukça şaşırıyorum.Sanırım şimdi tekneye binmeye gidiyoruz.

C. Sinclear: Evet, New Oerleans’ı çevreleyen sulak alanları görmek için.

New Oerleans’ın hemen dışındaki alanları Beyrus gölü tatlı su yatakları çevrelemekte. Her yıl hektarlarca sulak alan yok oldukça kıyı şehirleri kasırgalar karşısında savunmasız hale geliyor.

Jack Willaurt: Merhaba, adım Jack Willaurt

C. Diaz: Merhaba Jack, nasılsın?

Jack Willaurt: Merhaba, tatlı su bölgesine hoş geldiniz. Bu teknelere bindiğinizde can yeleği ve kulaklık takmak zorundasınız. Çok gürültülü oluyor.

Su çok sığ ve kanallar çok dar olduğu için sulak alanlara bu teknelerle gidiyorlar.

architecture-for-humanity-6

Mississippi nehrinin sularının %42’si bu kanallarla denize boşalıyor. Nehir sularının taşıdığı dip çöküntüleri buralarda birikir. Güney Doğu Louisiana’nın tamamı bu çöküntülerle oluşmuştur. Nehrin burada şişe ağzı gibi daralması elbette faydalı olmuş, etrafında şehirler kurulmuş ama bir yandan da o çöküntüler zamanla aşınıp gidiyor. İşte biz bir kısmını yerine koymaya çalışıyoruz. Bu sulak alanlar kasırgaya karşı ilk savunma hattıdır. Hiç olmazsa yerel yönetimlere bunun nedenini anlattık. Yerel yetkililer durumun önemini anlamakta, işin komik tarafı federal politikalar yeniden işler hale geldi. Fırtınadan önce 5 ila 8 milyar dolar harcasaydık, o parayla bölgeyi koruyabilsek, düzenleyebilseydik, Louisiana kıyılarındaki setleri destekleyebilseydik ölümlerin %80 – %90’ına engel olabilir, ülke halkının vergileriyle toplanan 150 milyar doların yine %80 – %90’ını tasarruf edebilirdik. Uçakla buraya gelirken bir grup senatör arasında ‘bölgeye daha fazla para mı ayırsınlar, o parayı başka şeylere mi harcasınlar sorusunu tartışıyorlardı. Ekonominin mi yoksa yardımın mı daha önemli olduğunu kararlaştırmaya çalışıyorlardı. Yanlarına gidip doğru tercihler yapmak üzerine bir iki şey söylemek geldi içimden ama sonra vazgeçtim.

C. Sinclear: Neden söylemedin?

Jack Willaurt: Onlar farklı sınıfta oturuyorlardı. Devlet adamları New Oerleans’a kadar geliyorlar ama buralara hiç uğramıyorlar.

C. Sinclear: Bu bölgeye geliyorlar mı yani?

Jack Willaurt : Gelmiyorlar. Sizin kadar cesur değiller ama bir grup yetkili yakın zamanda buraya gelecek ve onlara bugünkü durumun önemini anlatmaya çalışacağız.

C. Sinclear: Keşke gelselerdi, ne iyi olurdu.

Jack Willaurt : Evet, keşke onları buraya davet etseydim.

C. Sinclear: Yarın tam da görmeniz gereken bir yere gidiyorum demeliydin.

Felaketler yıkıcı olduğu kadar sonra toplumları birleştirir
Jack Willaurt: Evet, Katrina Kasırgası, doğanın insanoğluna çok kızıp tepesi attığında neler yapabileceğini gösterdi. İnsanoğlu doğayla uyum içinde yaşamanın yollarını bulamazsa, sürekli savaşarak yaşamak zorunda kalır ki bu da gezegenimizin sonu demek olur. İşte o zaman başımız dertte demektir.

architecture-for-humanity-4

architecture-for-humanity-12

C. Sinclear: Bana bu gezegenin sorunlarını anlatan politikacılardan ve bilim adamlarından bıktım. Artık bu gezegen için doğru şeyler yapmalıyız. Ama bunu oturduğumuz yerden konuşarak yapamayız. Mimarlara elle tutulur, akılcı çözümler bulmak için becerilerimizden yararlanma imkanına sahibiz. Bu konu da hiç konuşmayalım ama aralarında benim de olduğum pek çok mimar ölüm tehditleri bile aldık. Çünkü sisteme müdahale ediyoruz ve bu çok tehlikeli. Siera Leone’ye arkadaşlarımızı gönderdik.Pek sevimli değil ama yapacakları şey eski bir savaş bölgesinde, düşman kesimden insanların bir araya gelerek dünya adına bir şeyler yaptığını görmek benim gibi biri için gerçekten çok önemli. Krular ve Tutsiler tarihin en büyük soykırımlarından birine imza attılar ama sonra inşaatlarda omuz omuza çalıştılar. O olayda pay sahibi olmak mükemmel bir duyguydu. Felaketler sonucunda yaşanan ev kayıplarını gidermiş bir örgüt kurmuş olmaktan çok memnunum, iyi ki bunu yapmışım.

C. Diaz: Sana bunları yaptıran gücün ne olduğunu çok merak ediyorum.

Toplumla empati kuran mimar…
C. Sinclear: 5 – 6 yaşındayken Londra’nın güneyinde 2. Dünya savaşında bombalanmış bir mahallede oturuyordum. Yıkılan evlerin yerine tuğla blokları oturtmuşlardı ve ayakkabı kutusunu andıran korkunç evlerdi bunlar. Farklı mahallelere yürüdüğüm zaman gerçekten çok hoş inşa edilmiş, birbirinden sevimli evler görüyordum. Oradakilerin sosyo-ekonomik durumu da bizimle aynıydı. Tabi o zamanlar bizim gibilere fakir deniyordu. Sosyo- ekonomik durum sözünü üniversiteye gidince öğrenip, kullanmaya başlamıştım. Ama oraları gezmekten çok hoşlanır, biz niye böyle evler de oturmuyoruz derdim. Eve dönünce Legolarımla küçük mahalleler inşa ederdim.

architecture-for-humanity-8

Evleri, sosyal etkinlik merkezleri, sağlık merkezlerini nasıl bir araya getirileceğini tasarlardım. Çocukken aklıma böyle şeyler yapmak gelirdi. Sonra mimar olmaya karar verdim. Ama mimar olmaktaki asıl amacım sadece müşterilerimin değil, bütün toplumun yaşam kalitesini yükseltebilmek.Bugün öğleden sonra Robinson Ailesini, onların evlerini görmeye gideceğiz. Döner sistemi, evi yerden yükseltecek biçimde tasarlandı. Federal yasalara evin yerden yüksekliği biraz daha az olmalıydı. Ama biz daha yükseğe çekmek istedik. Çünkü su seviyesi bu bölgede tüm alanı belirlediği gibi tüm dağ yükseğe çıkmıştı. Ama bu projede ve diğer projelerde evlerin her zaman doğal yapıya uygun olmasına dikkat ettik. Çünkü bloksebin muhteşem bir doğal yapısı var ve hiç olmazsa mimari bu doğal yapıyı gözler önüne sermekteydi.

Anlatıcı: Odi ve Andrea Robinson’ın evi Katrina Kasırgası’nda yıkılmıştı. 3 yıldır Pima tarafından verilen bir römorkta yaşıyorlardı. İnsanlık için mimari, onlar için yeni evlerini inşaat etmeye gönüllü oldu.

Yıkılan hayatların arasında yeniden mücadele
C. Diaz: Merhaba nasılsınız, ben Cameron.

C. Sinclear: Merhaba, burası ne kadar güzel, çok serin. Bize evinizi gösterir misiniz?

architecture-for-humanity-9

Andrea Robinson: Broksi’de inşa ettiğimiz tüm evler 100 bin dolar değerinde. 3 odalı ve aylık geliri 28 bin doların altında olan aileler için inşa edildi, bu ayrıcalıklı bir tasarım değil. Mütevazi ve etik bir ev. Ben buna etiğin ve estetikle evliliği diyorum. Siz evin temel direğisiniz. Bu insanlar evleriyle birlikte her şeylerini yitirdiler. Bir anlamda her şey yeniden başlıyor.

C. Diaz: Hiç kimse buradaki yıkımın, yaşanan büyük felaketin boyutları hakkında bilgi sahibi değil. Siz gösterdikçe beni etkileyen o kadar çok şeyle karşılaştım ki.

C. Sinclear: Kimse Katrina’nın bu kadar kötü olacağını beklemiyordu. Burada yaşayan herkes kasırganın çıkabileceğini bilir. Her zaman bir tehlikenin ya da felaketin yakınında yaşayan insanlar olacak. Katrina bir ısınma hareketi oldu. Küresel ısınma konusu açılınca herkes deniz seviyesinin yükselmesinden ve bunun tehlikesinden söz ediyor. Ama sürekli tekrarlanan fırtına ve kasırgalar daha çok zarar veriyor, daha da şiddetli olacak. bu yüzden daha sağlam evler inşa etmeliyiz.

C. Diaz: İnsanların hayatını etkilediğini daha öncede görmüştüm ama burada daha da somutlaştı.
C. Sinclear: Seni onlarca eve götürebilir, ailelerle konuşabilir, haftalarca ayrılamayız.

architecture-for-humanity-5

architecture-for-humanity-10

Hayata tutunmanın yeni biçimleri
C. Diaz: Çünkü yaşadıkları şeyleri anlatmak için can atıyorlar.C. Sinclear: Ama sadece felaketi değil, nasıl hayatta kaldıklarını da anlatmalılar.

C. Diaz: Çünkü yaşananlar sana da hiç yabancı gelmiyor ve hepsi senin de hayatının bir parçası olmuş.

C. Sinclear: Dünyanın dört bir yanında yüzlerce hevesli insan bir şeyleri değiştirmek için çaba harcıyor ve sözcülüklerini üstlendiğim için çok mutluyum. Ben sadece onların amigosuyum. İnsanlara yakışan evler inşa ederim ve toplum içinde bir aile kurgusunda olmalarını sağlarım. Bu insanları römorktan çıkardığım an, hayatımın en mutlu anlarından biriydi.

architecture-for-humanity-19

C. Diaz: Bütün bunları nasıl yaptığını gördükçe, bunlar bana ilham veriyor.
Mesleğinin ilk üçte birlik döneminde neler başardığını ve bundan sonrasına ait planlarının neler olduğunu biliyoruz.

C. Sinclear: Artık neleri başarmak istediğimi bilmiyorum bile. 20’li yaşlarda ileride ne yapacağıma dair hiçbir planım yoktu. Ama şimdi planlarımı eskiden yapmadığım kadar büyük bir titizlikle belirliyorum.
Filmlerinde tür ayrımı yapacak mısın?

architecture-for-humanity-20

architecture-for-humanity-18architecture-for-humanity-13

Cameron Sinclear ve İnsanlık için Mimarlık Ekibi

Söylediklerin içime işledi
C. Diaz: Tür ayrımı yapıp yapmayacağımı bilmiyorum. Sinemayı seviyorum. Seyircilerin sinemaya gelerek gündelik yaşamlarını unutturabildiğim, güldürebildiğim, ağlatabildiğim ya da düşündürebildiğim için mutluyum. Ben biraz bencil oldum ve kendi ihtiyaçlarımı düşünmek istiyorum. Bana kimse bak böyle yap demedi.

architecture-for-humanity-16

C. Sinclear: Herkes kendi seçer ve birilerinin kendilerini etkilemesini bekler.

C. Diaz: Beni etkileyen de siz olduğunuz. Son birkaç gündür sizi izledim ve sizden çok etkilendim, gerçekten de söylediklerin içime işledi, çok şey öğrendim.

C. Sinclear: Bir daha ki gelişimizde ev bitmiş olacak. Asıl büyük resme bakmak gerekiyor

architecture-for-humanity-27

C. Diaz: Burada tanıştığım insanlardan çok şey öğrendim, çok etkilendim.Hem ilham verdiğin hem de iç ve dış güzelliğin için çok teşekkür ederim.

Architecture for Humanity ve Cameron Sinclear

Architecture for Humanity (İnsanlık için Mimarlık), Biloxi’deki Umut Koordinasyon Merkezi altında işleyen en önemli organizasyonlardan biridir.  Katrina Fırtınası toprak kaymasına neden olduğunda Biloxi, tam yolunun üzerindeydi ve fırtınada 150’den fazla can aldı. Cameron Sinclear ve İnsanlık için Mimarlık organizasyonu burada, gelecekte meydana gelebilecek fırtınalara dayanıklı ekipmanlarla donatılmış yeni evler inşa ediyor.

architecture-for-humanity-14

Cameran Sinclear, 32 yaşındayken, İnsanlık için Mimarlık girişimiyle prestijli TED ödülüne layık görüldü. Geçmişte TEDödülünü kazananlar arasında Bill Clinton, Bono ve fotomuhabir JamesNachtway bulunuyor.

5 Yorum
  1. C. Sinclear’ın girişimi zaten örnek bir çıkış. darısı bizim ülkemize. sosyal projelerin öne çıktığı mimarlık gerçekten imrenilecek birşey. C.Diaz ise çok sempatik ve meşhur biri olarak bu sosyal projelere destek vermesi o da imrenilecek birşey. örnek bir girişim.

    alper görmüş | 9 Ağustos 2009

  2. Cameron Sinclear gibi olanlar bir tarz aslında ve sosyal yardım projelerinde bu istidatlar yıldızlaşıyor. Bizim başımıza gelen felaketler sırasında bu biçimde bir yapıcı oluşum tesis edilemiyor. Sadece mevzuu tenkid ediliyor. Bu durum benim düşünceme göre en önemli farkımız.

    emir dağdelen | 10 Ağustos 2009

  3. çok anlamlı çok değerli bir girişim insanlık için mimarlık. bu denli geniş kapsamlı bir çalışma yürütmeleri ise daha da önemli. çünkü bizde olsa herkes üzülür geçer gider. felaketzedelerle yeni yaşam birimleri kurmak yürekli bir girişim.

    Mustafa Sabri Önçler | 14 Ağustos 2009

  4. Mimarlığın misyonunda sosyal sorumluluklar var. Zaten tasarlanan herşey insan için düşünülüyor. Bunu daha derinlemesine bakarak ele aldığınızda insanlar içinde zor durumda kalıp olanakları olmadığı için bazı gereksinimlere ulaşamayanlara yardım etmek işin tabiatında var. Ancak bu faliyeti bir iş haline getirmek kutlanacak bir fedakarlık. Müthiş.

    cengiz küçüksemerci | 22 Ağustos 2009

  5. Ne güzel bir başlık. İnsan mimar olmaktan bir haz alıyor. Demek böyle tarafları da varmış bu işin diyor. Dünyadan mimarlık bölümünde ortaya koyduğunuz ve bizim için arayıp bulduğunuz deniz yıldızları gerçekten kayda değer. Mimarlığın erdemi, dayanışması hepsi var bu yazıda. Teşekkürler ederiz.

    Güngör Avcı | 29 Ocak 2011


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org