Mimarlar Odası, XI. Ulusal Mimarlık Ödülleri ve Sergisi’ni Nisan 2008’de gerçekleştirmiş, bu kapsamda değerli mimar ZİYA TANALI Büyük Ödül’e (Sinan Ödülü) değer görülmüştü.

ziya-tanali.jpgSeçici Kurul, Tanalı’yı şu sözlerle tanımlıyordu: “Mimarlık mesleğine mimar, eğitimci, eleştirmen, yazar, yönetici olarak yaptığı çok boyutlu katkının yanısıra, meslek hayatı süresince gerek mimarlık ürününün kalitesine yönelik sürdürdüğü taviz vermez tutum, gerekse mimarlığın eleştirel kültürünün yerleşmesine katkıları, yapıtlarının barındırdığı arka plan düşünce zenginliği, ince ayrıntı kalitesi, yalın bir mimari dil ile ulaşılan zenginliği öncelikli kılan kararlı tutumu nedeniyle ödüle değer görüşmüştür.”

Mimarlar Odası, bu dönemden itibaren Sinan Ödülü kazanan değerli mimarlar için özel bir etkinlik programı düzenliyor. Sinan Ödüllü Mimarlar Programı’nın ilki ise, Ziya Tanalı için yapılacak bir retrospektif kitap, retrospektif sergi ve Ziya Tanalı mimarlığının değerlendirildiği bir panel ile başladı. Panelle aynı zamanda başlayan ve 25 Nisan-2 Mayıs 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Ziya Tanalı Mimarlığı 1965-2009 Sergisi” de Zeynep Onur’un küratörlüğünde Ankara, Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izleyiciyle buluştu.

1965 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitiren Tanalı, o yıldan bu yana yurt içi ve yurt dışında pek çok mimari esere imza atarak çeşitli yerli ve yabancı mimarlarla çalışmalarda bulundu. ODTÜ (1966-67), ADMMA (1971-73), Gazi Üniversitesi (1997-98) gibi eğitim kurumlarının mimarlık bölümlerinde öğretmenlik yaptı. 2000-01 yılları arasında “sanal stüdyo” çalışmalarına katıldı. 2000 yılından bu yana Çankaya Üniversitesi’nde, 2005 yılından beri de Girne Amerikan Üniversitesi’nde “Temel Tasarım” ve “Estetik ve Etik” adlı iki ders vermektedir.

ZTanali-3

« GALERİ: Ziya Tanalı Mimarlığı 1965-2009 Sergisi »

mimdap

2 Comments

  1. Bu kadar özverili ve titiz çalışmaları kutluyor, değerli büyüğümüzün yol gösterici mimarlık serüveninde başarılar diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir