Siloları yeniden düşünmek - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Siloları yeniden düşünmek
Share 2 Mayıs 2009

Amsterdam’da Zeeburg bölgesinde bulunan iki eski kanalizasyon arıtma silosunun yenilenmesi ve yeniden kullanılması hedefiyle açılan tasarım yarışması, silo temasını yeniden akıllara getirdi.

silo-4

NL Architects’in tırmanma, spor ve kültüre odaklanan tasarımı ise silo dönüşümünü tartışan projelerden biri.

Siloların yeniden doğuşu
Amsterdam’da zeeburg bölgesinde bulunan iki eski kanalizasyon arıtma silosunun yenilenmesi ve yeniden kullanılması hedefiyle açılan tasarım yarışması, silo temasını yeniden akıllara getirdi.

silo-6

silo-9

NL Architects’in tırmanma, spor ve kültüre odaklanan tasarımı ise silo dönüşümünü tartışan projelerden biri.

silo-3

Siloların yeniden doğuşu
Zeeburgereiland’deki silolar, yeni bir yere taşınıyor. Arıtma sisteminin taşınması, bölgede yeni gelişmelerin ortaya çıkmasına yardımcı oluyor: artık ada yaşanılabilir olacak. Bölge, Amsterdam kent merkezi ile yeni gelişme noktası olan IJburg’un arasında stratejik bir noktada yer alıyor. Ulaşımı oldukça kolay ve A10 ring yola da doğrudan bağlanmış durumda.

silo-1

Burada yer alan 3 silo yerinde kalacak. Bunlardan, ofise dönüştürülecek olanı yarışma dışı bırakıldı. Ancak yine de diğer iki silo ile yakından ilişkili olacağı da önemli. Üçünün bir set oluşturması bekleniyor. Bu öneri projede silolara tırmanma, spor ve kültür işlevleri veriliyor. 2 silo, hem manzaradan faydalanmak, hem de projelendirilen kentsel durumda anıtsal bir özellik kazanabilmek amacıyla maksimum yüksekliğe çıkarılıyor. Proje sonucunda silolar sanayi geçmişlerinden kopmadan, kendilerinin geliştirilmiş, uzatılıp kıvrılmış hallerine dönüşüyorlar.

silo-2

Kültürel silo
Kültür silosu esasında dev bir kültür tesisi yığını şeklinde tasarlanıyor. Çıkış noktası ise “kutu içinde kutu” prensibi. Mevcut tüpün içine yeni bir tüp eklenerek ses yalıtımı sağlanıyor. Böylelikle komşular rahatsız edilmeden gürültü yapılabiliyor. Aynı şekilde dışarıdaki gürültü de içerideki aktiviteleri etkilemiyor. İç ve dış tüpler arasında ise anıtsal bir merdiven, iç yüzeyin şeklini deforme ederek yükseliyor.

silo-8

Kültürel silo içerisinde soyunma odaları ve prova salonlarıyla birlikte iki tiyatro, workshop alanları, sergi salonları, müzik stüdyoları ve bir kuaför salonu yer alacak. Orijinal silo çatısından uzanan bir köprü iki siloyu birleştirecek ve üzerine ise ofis alanları yerleştirilecek. En üst katta ise 360 derece manzaralı bir teras restoran yer alacak.

silo-11

silo-12

Tırmanma silosu
Tırmanma, Hollanda’nın ulusal sporu haline geldi. Ancak tesis sayısı çok düşük iken, silolar iç mekanda tırmanma aktivitesi için çok büyük bir potansiyel sunuyorlar.

silo-7

Silonun silindiri baz olarak kullanılarak 40 metre yüksekliğinde, içinde dirsekler ve sarkıtlar bulunan bir mağara yaratılacak. Tırmanma duvarları eğimli olacağından, içerisi ile dışarısı arasındaki mekanı maksimize edecek ve üst katlarda kullanılabilir kat alanları sağlayacak bölümler eklenecek. Üst katta otel, çalışma alanı ve farklı şekillerde kullanılabilecek bir meydan da yer alacak. Giriş katında ise, tırmanma kulesine bağlanan bir kamusal kafe yer alacak.

silo-5

silo-10

Tırmanma kulpları silonun dışına da eklenecek. Tırmananlar için yapılan programın bir parçası olarak dış cephe de kullanılıyor. Silonun içinden bazı yerlerden itilmek suretiyle dış yüzeyde daha zorlu parkurlar oluşturulacak.

Kaynak: ArchiCentral
Çeviri: Mimdap

5 Yorum
  1. dönüşüm alanlarında bulunan bu tür silolar bizde de çok var. bunlar kullanılmayınca yıkılmayı bekliyor. bir kısmından bu şekilde yararlanmak mümkün.

    Sema Derici | 3 Mayıs 2009

  2. Kartal Sahildeki eski cimento silolari icin Kartal Belediyesini Harekete gecirmek gerek….

    Umit Sayman | 10 Mayıs 2009

  3. haydarpaşa daki silolar için aynı şeyler düşünülebilir. hollanda da sioldam diye bir tasarım vardı bildiğim kadarıyla. geçmişin formlarını anımsatarak çağdaş işleyişleri planlamak mümkün.

    sevgi toker | 10 Mayıs 2009

  4. Çok büyük kapalı alanlar sonuçta. Hepsine mekan yerleştirmek çok zor. Dışından delik açmak da biraz eski binada mukavemet sorunları çıkarmaz mı?

    vedat okur | 23 Ocak 2014

  5. Silolara hayat veren bu tasarımlar bize de fikir verir umarım

    yaşar üstün | 8 Aralık 2015


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org