Kentsel Dönüşüm/Yenileme ve Toplu Konut - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Kentsel Dönüşüm/Yenileme ve Toplu Konut
Share 31 Ocak 2009

H.ALİ ULUSOY / Ankara’da Belediye Hizmetleri Sempozyumu Ocak 2009

Kentsel dönüşümünü en genel anlamda tanımlayacak olursak, bu olguyu “değişime uğrayan kentsel bir bölgenin ekonomik, fiziksel, sosyal ve çevresel sorunlarına kalıcı bir çözüm sağlamaya çalışan kapsamlı bir vizyon ve eylem” olarak özetlememiz mümkündür. (ODTÜ MATPUM 2005: 6-7; Keleş 2003: 1 Ege Yıldırım 2005. Doktora çalışması)

Kentsel dönüşüm ve yenileme konusu, büyük kentlerimizin yarısından fazlasını kapsayan gecekondu bölgelerinde, kentlerin ekonomik ömrünü tamamlamış imarlı kesimlerinde, tarihi kent merkezlerinde, başta İstanbul olmak üzere ülkemizin afet ve deprem riski altındaki bölgelerinde planlama gündeminin en önemli konularından biri olmuştur. Bu güne kadar yapılan uygulamalar ve yarattığı olumsuz sonuçları, mesleki ortamlarda ve kamuoyunda sıkça tartışılmakta ve bir çok uygulama dava konusu olmaktadır.

Kentsel yenileme kavramının anlamını incelediğimizde, yenilemeyi anlatan çeşitli tanımlar bulabiliriz. Bir tanıma göre yenileme, “zaman içinde eskimiş ve yıpranmış kent dokularının, günün sosyal ve ekonomik şartlarına uygun olarak değiştirilmesi veya yenilenmesini sağlayan süreç”tir (Atalık ve diğ., 1985).

Bir başka tanıma göre, kentsel yenileme “mevcut kentleri ve merkezleri düzeltmek ve günün gereklerine uydurmak amacıyla yeniden planlama ve bunu uygulama olarak tanımlanmaktadır (Hasol, 1998)

Dönüşüm süreçlerinin en yoğun yaşandığı yer olan İstanbul’da, Formula 1 otomobil yarış pisti, Galataport, Haydarpaşa Limanı ve Garı, ‘Dubai Towers’. ve Kartal Kentsel Dönüşüm Projelerini sıralayabiliriz.

Kamu mülklerinin en yoğun kent olan Ankara’da ise, “Ulus Tarihi Kent Merkezi”, “AKM” alanı, Cumhuriyet dönemi kentsel açık alan düzenlemesinin örneklerinden olan “Gençlik Parkı”, Dikmen Vadisi, İmrahor Vadisi, Mühye Güneykent gibi alanlar “dönüşüme” tabi tutulmuştur. Kamu ve toplum yararı gözetilmeden hazırlatılan PLANLAMA İLKELERİNE aykırı projeler, kamuoyunda geniş tepkiye neden olmuş ve bu projelerle ilgili olarak tartışmalar ve itirazlar devam etmektedir.

Tablo: Ankara Büyükşehir Belediyesi web sayfası, erişim 7 Ocak 09

Kentsel Dönüşüm / Yenileme ve Toplu Konut Uygulamaları” konusunu beş başlık altında sunmaya çalışacağım.

1.Kentsel Dönüşümün Yasal Dayanakları,
2.“Tarihi Kent Merkezleri”nde uygulamaya konulan dönüşüm projeleri,
3.Merkezi İş Alanı Geçiş Bölgelerinde Yapılan Dönüşüm projeleri,
4.“Kentin çeperlerinde yapılan dönüşüm projeleri,
5.Proje bazlı Toplu Konut uygulamaları.

1.Kentsel Dönüşümün Yasal Dayanakları

5104 sayılı ”Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanunu” ( 04 Mart 2004 ) – Proje özel kanun
“Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanunu” amaç bölümünde; “fiziksel durumun ve çevre görüntüsünün geliştirilmesi, güzelleştirilmesi ve daha sağlıklı bir yerleşim düzeni sağlanması ile kentsel yaşam düzeyinin yükseltilmesi olarak ifade edilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanunu ( 03 Temmuz 2005)
MADDE 73.- Belediye, kentin gelişimine uygun olarak eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek; konut alanları, sanayi ve ticaret alanları, teknoloji parkları ve sosyal donatılar oluşturmak, deprem riskine karşı tedbirler almak veya kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilir…

5366 sayılı “Yıpranan Tarihi Ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması Ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun” (05 Temmuz.2005
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları tarafından sit alanı ilan edilen kent bölgelerini ve koruma alanlarını kapsamaktadır.
Yasanın amacı, “kentin gelişimine uygun olarak yeniden inşa ve restore edilerek bu bölgelerde
• Konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulması
• Plan ve proje geliştirme ve uygulamanın yerel yönetimler ve Toplu Konut İdaresi’nce birlikte yapılması öngörülmektedir.

2985 Toplu Konut Kanunu (Mart 1984)
5273( 8 Aralık 2004)

“Arsa Ofisi Kanunu ve Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılması ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün Kaldırılması Hakkında Kanun”
2985 sayılı Kanuna ek madde 9. eklenmiştir.

Belediyeler 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve 2981 Sayılı İmar Affı Kanunu kapsamında bulunan yapılaşmanın bulunduğu alanları dönüşüm alanı ilan etmekte ve bu alanda yaşayan insanları adeta “sürgüne” tabi tutulmaktadır. Düşük gelirlilerin konut alanlarının yenilenmesi ilkesinde vazgeçildi.

2.“Tarihi Kent Merkezinde Dönüşüm

• Ulus Tarihi Kent Merkezi Dönüşüm Projesi:
Ulus Tarihi Kent Merkezi Antik Dönemden başlayarak günümüze kadar gelen birçok Kültür Katmanını ve Mimarlık Mirasını içinde barındırmaktadır. Ulus tarih içerisinde, birçok Uygarlığa, Kültürlere beşiklik etmiş önemli bir yerleşim alanıdır.

Ulus Meydanı 1930

Ulus Meydanı

Ulus’un bulunduğu bölgede bir “ROMA ŞEHRİ” olduğu bilinmektedir. Sümerbank Binasının yanına yakın zamanda inşa edilen “İş Merkezinin” temel kazıları esnasında “Roma Yolu” ortaya çıkartılmıştır.

Roma Yolu

Osmanlı döneminde 1892 yılında Demiryolu’nun Ankara’ya gelmesi ile birlikte ULUS, Ankara’nın ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi açısından önemli bir rol üstlenmiştir. Ankara Garı’ndan Kale’ye giden aks, Kültür Aksı olarak hala önemini korumaktadır. (Bu gün Ankara Garı önüne, bütün itirazlara rağmen Alt geçit yapılmıştır)

Ankara Garı’ndan Kale’ye giden aks

Tren Garı’ndan Ulus Meydanına uzanan İstasyon Caddesi üzerinde, Osmanlı döneminde İttihat ve Terakki Fırkası’nın merkezi olarak inşa edilen ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında Millet Meclisi yapısı olarak kullanılan bina (l.Meclis), daha sonra inşa edilen yeni Meclis Binası (ll.Meclis), Meclis Binasının karşısında şehrin ilk modern oteli olan Ankara Palas yer almaktadır.

1. Meclis Binası

2004 yılı içerisinde, “Raci Bademli Planı”na rağmen “ULUS TARİHİ KENT MERKEZİ PROJESİ” Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylanarak kabul edildi. Alınan kararla, “Ulus Atatürk Heykeli etrafındaki 100.Yıl Çarşısı, Ulus Şehir Çarşısı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Anafartalar Çarşısı yıkılarak Atatürk Anıtı’yla bütünleşecek kent meydanı oluşturulacağı belirtildi..

Belediye Meclisinde alınan diğer bir kararla da, Anafartalar Caddesi üzerindeki Büyükşehir Belediyesi Binası (Taş Bina), Ulus Hali, Modern Çarşı(geçirdiği yangından sonra yıkılmıştır) ele alınarak bu bölgenin de yıkılarak büyük bir otoparkla “Alışveriş merkezi” oluşturulması kararı alındı. 16.12.2004 TARİHLİ MECLİS KARARI.” (Bu haber 22-28 Aralık 2004 tarihli Ankara Büyükşehir Belediyesi Haftalık Bülteni’nden alınmıştır.)

Belediyenin yıkmayı planladığı binalar

Yıkılacağı ifade edilen Yapılar, Ankara Kenti’nin başkent olma imgesi ile özdeşleşen, Ankara Halkının hafızasında yer etmiş, Ankara’da yaşayanların gündelik yaşamlarında halen kullandıkları mekânlardan oluşmakta ve oldukça önemli sayıda esnaf bu çarşılarda Ankara’lılara hizmet etmekte ve ekonomiye katkı sağlamaktadır. Tarihi kent merkezine yapılan müdahaleler, Cumhuriyet başkentine ve Ankara’nın tarihi kimliğine bir saldırıdır.

Bu yapılar, dönemin Yöneticilerinin Mimarlık Mesleğine ve Mimar’a verdiği değeri de ortaya koyması açısından da önem taşımaktadır. Çünkü bu yapılar Mimari Proje Yarışmaları yoluyla elde edilmiştir.

Yine Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması” kanununa dayanarak SİT alanı sınırlarını değiştirmiş ve “Ulus Tarihi Kent Merkezi”, “Ankara Kalesi”, Hamamönü Bölgelerini kapsayan “Yeni Değişim ve Dönüşüm Projeleri”ni yasalara aykırı olarak bir İstanbul firmasına sipariş etmiştir. “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Projesi”ne TMMOB Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası Ankara Şubeleri dava açmış ve yürütmeyi durdurmuştur. Dava süreci devam etmektedir.

• Ankara Kalesi:

Ankara Kalesi

1987 yılında yarışma yolu ile elde edilen “Ankara Kalesi Koruma Geliştirme Koruma İmar Planı” proje çalışmaları tamamlanmış, ancak plan onaylanmadığı için yürürlüğe girememiş ve 5366 sayılı kanun kapsamına alınmıştır. Ankara açısından önemli bir tarih ve kültür hazinemiz olan Ankara Kalesi giderek yok olmak tehlikesi ile karşı karşıya bırakılmış ve şu anda plansız durumdadır.

• AKM alanı:
AKM alanının kullanımı 2302 Sayılı Kanun ile belirlenmiştir. Bu kanunun ilgili hükmünde “Bu alan içerisinde; Milli Mücadele tarihini, Türk Halk Kültürünü ve sanatlarını tanıtan yerler ve çeşitli müzeler, çeşitli sahneler ve toplantı salonları, sergi alanları, arşiv ve kitaplıklar, atölyeler ve benzeri yerlerden meydana gelen Atatürk Kültür Merkezi ile Milli Komitece saptanacak tesis ve alanlar bulunur. Bunların dışında Atatürk Kültür Merkezi alanına hiçbir yapı yapılamaz.” denilmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet tarihi ve Kentin bütünü açısından son derece önemli olan AKM alanını da dönüştürmek istemektedir.

• Gençlik Parkı:
Gençlik Parkı Jansen tarafından hazırlanan ve 1932’de kesinleşen Ankara İmar Planı’nda Cumhuriyet’in kurucu ve yöneticilerinin isteği üzerine onun önerdiği büyük bir kent parkıdır.

Gençlik Parkı

Ankaralıların hafızasında önemli bir yere sahip olan Gençlik Parkı yeniden düzenlenmek istenmektedir. Uzun süre kullanıma kapatılan geçlik parkının mezbeleliğe dönüşmesine bilerek göz yumulmuş, yeni yapılacak inşaatlara yer açılması için ağaç katliamına devam edilmektedir.

Parkın bugünkü durumu

• AOÇ Alanı(1925), Güven Park ve Güven Anıtı
1935 yılında Avusturyalı Heykeltıraşlar Anton Hanak ve Joseph Thorak tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu alanlarda da aynı kaderine terk edilmiş durumdadır.

3. Geçiş Alanlarında Uygulanan Dönüşüm Projeleri:

• TCDD Ankara Garı ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi Teklifi:
Şu anda 1/5000 Nazım Plan Çalışması’nın devam ettiği, Ankara Garı ile Celal Bayar Bulvarı arasında kalan bölgede; AVM, Otel ve Konut planlandığı söylenmekte. Ancak çalışmalar kamuoyunun bilgisi dışında yapıldığı için henüz net bir bilgiye ulaşılamadı.
• MİA 2005 Proje Çalışması (ABŞB-TOBAŞ çalışması)

4. Kentin Çeperlerinde Yapılan Dönüşüm Projeleri:

• Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi:

Proje alanı

Kamuoyunda “Gökçek Yasası” olarak da anılmaktadır. Havaalanı yolunda bulunan gecekondular “Bizi yabancı Konuklara karşı mahcup ediyor” gerekçesi ile yıkılarak, yerine, “bizi yabancılara mahcup etmeyen” modern, çağdaş” projeler üretilmeye başlanmıştır. Kuzey Ankara girişi ve çevresini kapsayan alanlarda kentsel dönüşüm projesinin yönetimi için, projedeki müşavirlik ve kontrollük hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla TOBAŞ adı verilen bir şirket kurulmuştur.
Proje kapsamında Toplam 18.000 konut yapılması planlanmaktadır.

Kuzey Ankara Tolu Konut Projeleri

• Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi:
o Dikmen Vadisini yeşil alan olarak düzenleyen ilk plan 1/5000 ölçekte “DİKMEN VADİSİ YEŞİL ALAN PROJESİ” adı ile Mehmet Altınsoy döneminde onaylanmıştır. (1988)
o Alan Murat Karayalçın döneminde tekrar ele alınmış ve çalışmalar başlatılmıştır.(1989)
o Vadiye ait ilk Nazım Plan ve İmar Planı Büyükşehir Belediye Meclisinde onanmıştır. (1990)

Bu plana göre alan :158.6 ha,
Konut alanı : 23 ha
Yeşil ve Rekreasyon :103.5 ha
Eğitim : 3.4 ha
Sağlık alanı : 0.9 ha
BHA : 7.7ha
Yol : 20 ha olarak planlanmış ve bu planla (1990)

VADİ’de TOPLAM 4.500 KONUT üretilmiştir.

Dikmen Vadisi İmrahor Vadisi ile birlikte önemli bir hava koridoru oluşturmakta iken, bu gün vadi tamamen yüksek yoğunluklu yapılar ile kuşatılmış durumdadır.

Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi 2001

Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi 2009

• İmrahor Vadisi Ve Çevresindeki Kentsel Dönüşüm Projeleri:
Toplam Alan 3526 ha’dır. Etaplara bölünmüştür, 950 ha’lık bölümünde mülkiyetler halihazır paftalara işlenmiştir. (Kadastro Md.)
Doğukent-Mamak ile komşu, Yıldız Mahallesi-Sancak Mahallesi-Birlik Mahallesi ile kuzeyde Türközü mahallesi bulunmaktadır.
Ankara Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi 1982 yılında başlamıştır. 1990 onanan Nazım Planda bu bölge “YEŞİL KUŞAK” olarak belirlenmiştir.

a. Mühye Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi (902 Parsel):

Güneypark

“Mühye Güney kent Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje” Alan sınırı 12.05.2006 tarih ve 1206 sayılı Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile onaylanmıştır.

Toplam alan: 170 ha

Alan üzerinde 473 gecekondu bulunmaktadır.

Üretilecek olan konut sayısı ise 6.000 adettir.

1970’lerden başlayarak Ankara kent bütünü için hazırlanan tüm üst ölçekli planlarda kentin önemli hava koridorlarını oluşturan vadilerin yeşil alan olarak korunması önerilmiştir. Bu vadiler arasında en önemli olanları Dikmen ve İmrahor Vadileridir. Dikmen Vadisi kentin içinde İmrahor Vadisi ise kentin çeperinde yer almakta ve her ikisi de kent için önemli hava koridorlarını oluşturmaktadırlar.

b.Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi:
14.05.2005 tarihinde Kentsel Dönüşüm alanı ilan edildi. 17 mahalle ve 15.000 gecekonduyu kapsayan bu projenin toplam alanı 940 hektar. Bölgede 60.000 konut yapılması planlanıyor. Dikmen Barınma Hakkı Bürosu’nun açtığı dava sonucunda Proje durduruldu.

c. Doğu Kent Dönüşüm Projesi

5. Toplu Konut Uygulamaları:

Anayasa Madde 57: Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler.

Kuruluş kanunundaki amaç; arsa temini, afet bölgelerinde konut yapımının teşvik edilmesi, araştırma, turizm ve konut alt yapıları, sosyal donatı alanları vb.; kırsal ve kentsel alanlarda toplu konut üretiminin teşvik edilmesi.

TOKİ uygulama yöntemleri:
a. Gayrimenkul Listesinde olan Alanlarda (sosyal veya Lüks) Konut Üretimi
b. Gelir Ortaklığı Paylaşımı Modeli
c. Belediye Ortaklığı (TOBAŞ)
d. Kamu Tesisleri karşılığı Konut ve ticaret alanları üretimi
e. Kooperatif Alanları üretimi (775)
f. Kültür yapılarına kredi kullandırılması

Ankara’da toplam bugüne kadar ürettiği konut yaklaşık 160.000 Adet

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı eliyle, 775 sayılı Gecekondu Önleme Kanununa bağlı olarak, Temelli bölgesinde 30.000 konutluk bir alan imara açılmış ve bu alanda, kooperatifler eliyle Projeler üretilmeye başlanmış durumdadır. Yapılan yasal bir düzenleme ile bu alanda yetki TOKİ’ye devredilmiştir.

Eskişehir Yolu 30.km Türkuaz Evleri kapsamında toplam 4426 adet konut üretilmektedir.

“Kentsel Dönüşüm Uygulamaları”, dönüşümün toplumsal adalet ve sürdürülebilirlik ilkelerine sahip stratejik yaklaşımlarına değil, küreselleşme içindeki hızlı imaj ve rant kazanımı boyutuna odaklanmış şekilde ilerlemektedir.

Öneriler:
. Kentsel Dönüşüm bir Çağdaşlaşma Projesi olarak ele alınmalıdır. Kent kimliğine aykırı uygulamalar olmamalıdır.
. Kentsel dönüşüm projeleri, bilimsel analizlere dayalı ve belirli kentsel çerçeve içerisinde yapılmalıdır.
. Kentsel Dönüşüm, sosyal, ekonomik ve mekânsal bağlamda yerel kalkınma ve gelişmeyi hedef alan bir planlama politikasının aracı olarak yapılmalıdır.
. Stratejik bir Plan kapsamında kentin diğer paydaşları ile bölge halkı sürece dâhil edilmeli ve kararlar birlikte alınmalıdır.
. Kentsel Dönüşüm konusu, taraflarca ortak kabul gören, Yasal bir statüye kavuşturulmalıdır.
. Akademik yapılar ile TMMOB ve ilgili meslek Odaların bilgi birikiminden mutlaka yararlanılmalıdır.
. Kentsel Dönüşüm uygulamalarında Kamu ve Toplum yararı gözetilmelidir.
. Proje elde etme sürecinde, Ülkemizin Kentleşme ve Mimarlık Birikiminde yararlanılmalı ve yerel mimari özellikler temel alınmalıdır.
. Dönüşümde, rant odaklı değil, insanı temel alan bir politika izlenmelidir,
. Dönüşüm mekân standartları açısından gelişmiş, afete karşı dayanıklı ve güvenli yapılardan oluşmalıdır.
. Dönüşümde maliyetler halkın alım gücü dikkate alınarak tespit edilmeli, kiracılar için uygun koşullarda konutlar üretilmelidir.
. Dönüşüm alanları İnsanların yaşamlarını kolayca sürdürebilecekleri, sosyal donatı alanları ile birlikte planlanmalıdır.
. Proje alanlarının ulaşım, altyapı ve çevre sorunları acilen çözülmelidir.
. Dönüşüm alanlarındaki sosyal ve kültürel doku ile kültürel çeşitlilik korunmalıdır.
. BARINMA HAKKININ TEMEL İNSAN HAKKI OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR.

Son Söz:
Yaşadığımız kente karşı sorumlulukları olan bizler; İnsanı temel alan, kültür ve sanata karşı saygılı, demokrasiyi ve katılımcılığı içine sindirmiş, belediyecilik ve kamu idaresi hizmeti beklentisi içerisindeyiz.
Cumhuriyetin Başkent Ankara’nın daha yaşanılır, sağlıklı ve güvenli bir kent olması için, yukarıdaki önerilerin yanı sıra bu sempozyumdaki tüm önerileri dikkate alacak Kent Yöneticilerinin işbaşına getirmek hepimizin ortak sorumluluğu olmalıdır.

Kaynakça:
ŞİRİN GÜLCEN EREN, Özelleştirmenin Kentsel Planlamaya Etkileri: Türkiye Örneği (Ankara), Doktora çalışması, ODTÜ, 2007.
PELİN PINAR ÖZDEN, Kentsel Yenileme, İmge Kitabevi Yayınları, 2008
YILDIRIM E. Y.Şehir Plancısı, Doktora çalışması, 2005
ULUSOY Ali, TURAN Menaf & YILDIRIM Ege, Ankara’da Kentsel Dönüşüm Politikaları, Yansımaları ve Sonuçları, Sunuş ve Sohbet Etkinliği, Mimarlar Derneği 1927, 22 Aralık 2005 (konuşma notları)
ÖNEN Z. (eds.) (2004).‘80 YILDA DEVR-İ TÜRKİYE’ 80 KARE ANKARA. VEKAM (VEHBİ KOÇ VAKFI)
JOHN B.(eds.) (2000). EXIL IN DER TURKEI 1933-1945 HAYMATLOZ. VEREINS AKTIVES MUSEUM.
AKYÜREK C. (2005) BİR ZAMANLAR ANKARA. İSTANBUL. BİLGİ YAYINEVİ.
ASLANOĞLU İ. (2001) ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİ MİMARLIĞI. ODTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ YAYINLARI
AKPOLAT M. VE ESER E. (EDS.) (2001).ANKARA BAŞKENTİN TARİHİ, ARKEOLOJİSİ VE MİMARİSİ. ANKARA ENSTİTÜSÜ VAKFI YAYINLARI
YAVUZ Y.(EDS.) (2001). TARİH İÇİNDE ANKARA II. ODTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ YAYINLARI
SEY Y. (EDS.) (1998). 75 YILDA DEĞİŞEN KENT VE MİMARLIK. TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI
BAYRAKTAR N. (2005,NİSAN-MAYIS) MODERN ANKARA’DA YAŞAMA VE MEKANA DAİR, BÜLTEN 31 23-27
YEŞİLKAYA N. (2005,NİSAN-MAYIS) ANKARA:MODERNLİĞİN TEMSİLİ, BÜLTEN 31 14-15
ERGUT E. (2005,NİSAN-MAYIS) ANKARA ‘BANKALAR CADDESİ’ VE ÖTESİ BÜLTEN 31 28-29

4 Yorum
  1. Ulus Meydanı heykelin arkasındaki Taşhan nasıl uçtu gitti ordan ve yerine Sümerbank ve İşbankası yapıldı. Korumacılık da yok o sıra litaratürde, kavramların arasına kentsel dönüşüm de girmemiş. Ama ne gam, kent yani Ankara en hızlı dönüşümünü geçirmiş 1923 den sonra. Ulus var daha o zaman, orada da kentsel dönüşüm nedeniyle bazı eski yapılardan vazgeçilmiş.
    Biraz düşünürsek bu yandan.
    Bugün ise işin kapsamı değişmişse de özü fazla değişmemiş aslında.

    Nükhet Canver | 3 Şubat 2009

  2. Kentsel dönüşüm kavramı bu iktidar tarafından araçsallaştırıldığı ve olur olmaz her girişime, projeye bu isim verildiği için anlam bakımından içi boşaltıldı. Bu yüzden yıprandı. Boş alanlara getirilen yeni imar paftalarıyla oluşan konut bölgelerine bile kentsel dönüşüm denildi. Eskiden tarla olan yerlere TOKİ bir proje yapsa bunun adı kensel dönüşüm olarak lanse edildi. İşi çok sulandıran kısımlar bunlardır. Oysa gerçekçi ve bilimsel açılardan bakarsak çok sorunlu olan kentlerin düzenlnmeye, yenilenmeye ve yaşam alanları düzeltilmeye ihtiyacı yok mu? Yaşanamaz olan bölgelerin değiştirilmesi gerekmiyor mu? Bilimsel sempozyumlarda bu ölçü kaçırılmaması gerekir. İktidarın konuyu çekiştirmeye çalışacağı yere bakıp daha sonra hepimizin işine yarayacak yöntemleri bir çırpıda karalamak doğru olmaz. Dikkat göstermek gerekir. Doğrusunu önermek gerekir.

    osman balcı | 3 Şubat 2009

  3. benim tek merak ettiğim ve ortada bir kentsel dönüşüm projeleri dönüyo ve beni ilgilendiren kısım ise “Mühye Güney kent Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi.Ne zaman başlanılacak ve anahtar teslim ne zaman olucak?çünkü takip edenleriniz varsa çıkmaz bir sorun olarak ortada kaldı.bilgi verirseniz mutlu olucaz sonunda.

    Sinan Bolat | 27 Ocak 2011

  4. şehirdeki nekadar ayyaş ve esrar keş ve bi okadarda kendini bilmeyen pisikopat insanlarla dolmaya başladı 1. 2. 3. imrahor mahallesin de ve mühyede oturan sakinler artık evlerine akşamları gidemez oldular şehrin karan lıgı ade ta imrahor vadisinin üzerine çöküyor herkes kafasına göre silah atıyor artık ne yapılması gereki. yorsa yapsın lar veya asayişi saglasın lar .

    kazım pekcan | 19 Ocak 2013


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org