Kenti inşa etmek - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Kenti inşa etmek
Share 17 Ocak 2009

Bugün bile, Eyfel Kulesi ya da Golden Gate Köprüsü gibi mühendisliğin modern harikaları hayranlık uyandırıyor. Köklerine bir göz atıldığındaysa, bu hayranlık şaşkınlığa dönüşebiliyor. Aşağıda ele aldığımız, içinde yer aldığı kenti bugününe taşıyan beş projelerin bir bölümü insan yaşamına mal olmuş. Kimisi ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasından bile daha pahalıya mal olmuş, kimisinin yapımı sırasındaysa on binlerce insan hayatını kaybetmiş. Bazıları zamanından çok önce tamamlanırken, bir kısmıysa pek çok ötelemeye maruz kalmış.

Panama Kanalı

Panama Kanalı, şüphesiz, gelmiş geçmiş en karmaşık, en pahalı ve en zor mühendislik projelerinden biridir. Daha 1550’lerde, Amerikalılarla ticareti hızlandırmak amacıyla canlı bir su yolu yaratacak bir kanalın fikri ortaya çıkmaya başlamıştı. Ancak inşaatla ilgili ciddi bir girişime başlanması 3 yüzyılı buldu. 1880’lerde Fransızların başlattığı ilk girişim ise 20.000 kişinin hastalık ya da kaza sonucu hayatını kaybetmesiyle sona erdi. Ardından Amerikalıların öncülüğünde tekrar başlatılan çalışmalar, çalışanların güvenliği ve sağlığı için çok çeşitli önlemler alınmasına rağmen binlerce Amerikalı işçinin ölümüyle birlikte 1900’lerde tamamlanabildi.

Eyfel Kulesi

Eiffel Kulesi, aslında hiç amaçlanmamasına rağmen günümüzün en tanınan ve en sevilen anıt yapılarından birisidir. 1800’lerin sonundaki bir dünya fuarında modern mühendisliğin geldiği noktayı göstermek amacıyla tasarlanmış ve etkinliğin ardından yıkılması planlanmıştı. İlginç biçimde 18000 parçanın birleştirilmesi için 300 kişi ve 2,5 milyon çivi yeterli olmuş ve yapım sırasında sadece 1 kişi hayatını kaybetmiştir. O dönemde Parisliler, şu anda Paris’in bir numaralı simgesi olan böyle metal bir yapının gökyüzüne yükselmesiyle şoke olmuş, öfkelenmiş ve korkmuşlardı.

Golden Gate Köprüsü

Köprü, ilk yapıldığında dünyanın en büyük geniş köprüsü olmuştu. 100 milyon $ olması nedeniyle yerine göre uygulanamaz bir proje olarak görülmüş ancak bir mühendisin 17 milyona tamamlanabileceğini iddia etmesiyle durum değişmişti. Yıkılan Tacoma Narrows Köprüsü’nde çalışanlardan biri olan mühendis, Golden Gate’te neyse ki çok daha iyi bir iş çıkardı. Sonuçta yapım maliyeti bütçenin biraz altında tamamlandı ve bu dev ve yenilikçi köprünün yapımında yalnızca 11 işçi hayatını kaybetti. Eiffel Kulesi’nin Paris’te yarattığı etki gibi Golden Gate Köprüsü de o dönemde çirkin bulunmuş ancak zaman içinde San Francisco’nun evrensel simgesi haline gelmiştir.

Kaynak: Web Urbanist


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org