Tasarım: Stüdyo HANGHAR

Bu arada dünya bir şekilde pavyonlarla, özellikle de Expo 2020 Dubai’nin yenilikçi mimari kurulumlarıyla dolup taşıyor. Başka bir noktada, İspanya’daki eski bir fabrikanın dar geçidinde, ev mimarisinin özelliklerini araştıran geçici bir tuğla pavyon yer alıyor.

 

 

 

 

 

 

Meksika merkezli mimarlık ofisi PALMA ve Madrid merkezli stüdyo HANGHAR, geçici bir tuğla pavyon oluşturmak için işbirliği yaptı ve İspanya’daki La Rioja’daki eski Tütün Fabrikası’nın geçişine yerleştirdi. ‘Mekan Türleri’ olarak adlandırılan enstalasyon, logroño’nun Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Festivali Concéntrico için oluşturuldu.

 

 

 

 

 

 

‘Mekan Türleri’ tuğla köşk, dar ve uzun geçidin “boşluğunu yeniden inşa eden”, evsel bir karaktere sahip koridorların ve odaların mekansal bir alayını oluşturan 3,6 x 3,6 metrelik bir dizi kare odadan oluşur. Termo kil tuğlalar, fabrikanın arka plandaki anıtsal kırmızı tuğla bacasıyla ilgilidir.

 

 

 

 

 

Bu tür programatik olarak jenerik ama mekansal olarak spesifik alanlar, kolektif hayali için çok tipik olan malzeme kullanımı sayesinde projeye tanıdık bir durum veren 30x30cm termo-kil tuğlalarla inşa edilmiştir.

 

 

PALMA ve HANGHAR’ın Pavyonu Eşsiz Bir Mekan Deneyimi Sunuyor

 

 

 

Tuğla pavyon iki zıt deneyim sunuyor; göğe açılan odalar, planda “yuvarlak” bir geometri ile çeşitli mekânsal olanaklar sunarken, yerel ölçek ziyaretçileri şehrin kamusal mekân ölçeğinden alıp “yerleşik”ten “sakin”e dönüştürüyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ayrıca, tuğla blok, parçalarının kütleselliği sayesinde tektonik mantığını örtebilen bir stereotomik görünüm sistemi oluşturan, projenin hem maddi hem de mekansal birimidir.

 

 

 

Dahası, mimarlar pavyonun devam eden bir iş gibi görünmesini istediler, bu nedenle zemini atılan tuğla parçalarıyla kapladılar ve mekana “mekan malzemesi sürekliliği sağlarken, içinden geçenlerin geçişini yavaşlattı ve bir boşluk sağladı. şehrin gürültüsünden uzakta keyifli bir deneyim.”

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen

 

One Comment

  1. Tuğla da tuğla yani, kendisi sanat eseri, dişli geçmeli ve delikleri zaten sanat eseri. Ayrıca geometrik mekanlar çok hoş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir