İki tarihi sarayın çağdaş restorasyonu, Hırvatistan’da sanat ve kültürün kalbini oluşturmaktadır. |
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
İki tarihi sarayın çağdaş restorasyonu, Hırvatistan’da sanat ve kültürün kalbini oluşturmaktadır.
Share 6 Mart 2023

Editör: Surabhi Patil

Zadar’ın tarihi merkezinde yer alan Providur’s Palace, daha önce yenilenmiş Rektörün sarayını içeren bir mimari kompleksin en son yenilenmiş halidir. Iva Letilovic ve Igor Pedisic tarafından tasarlanan iki saray, birlikte kentte yeni bir sanat ve kültür kurumu oluşturuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10000 m2’lik bir alana yayılan proje, bir kültür salonu olarak düşünüldü. Projenin üçüncü aşaması, ikisinin tek bir varlıkta nihai olarak birleştirilmesiyle sona erecek olsa da, saraylar artık iyi bağlantılı bir kompleks oluşturuyor. Sarayın içi öncelikle galeri alanlarından ve ev sergilerinden ve eğitim etkinliklerinden, iki konser salonundan ve Zadar Şehir Kütüphanesinin bir şubesinden oluşur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaman içinde, her bir dönemin taleplerine göre, iki saray sürekli olarak genişlemeye, yeniden inşa edilmeye, bölünmeye ve yıkılmaya maruz kalmış, bu da birbirinden kopuk ve parçalanmış iç mekanlara yol açmıştır. Mimarlar için ana hedef, eski yerleşke için taze, çok yönlü bir iç mekan tasarlamaktı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bosnic+Dorotić

 

 

 

 

 

 

 

Zadar Ulusal Müzesi’nin, destekleyici bir altyapıyı paylaşırken her biri bağımsız bir sergi alanına ev sahipliği yapması gereken çeşitli bölümlerini barındırmak için, iç mekânların mekânsal tutarsızlığının düzeltilmesi gerekiyordu. Ayrıca, inşaat ilerledikçe şehrin talepleri değişti ve komplekse bir konser salonu, çok amaçlı bir salon, Zadar Konser Ofisi ve bir şehir kütüphanesi eklenmesini gerektirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mimarlar, her iki sarayı da yenilerken orijinal mekânsal yapıyı korudular ve mimarlığın tarih boyunca geçirdiği tüm değişimlerin ve trajik olayların donmuş bir temsilini sağladılar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iva Letilovic ve Igor Pedisic / AB Forumu

 

 

 

 

 

 

 

Daha önce açık olan alanlardan biri olan devasa saray avlusu, iki yapıyı birbirine bağlayan geniş, çok katlı bir merkeze dönüştürüldü. Yenilenmiş alanın büyük ölçüde beyaz olan iç kısmı, çatının yarı saydam polikarbonat malzemesinden ışığı filtreleyerek, çelik çerçeveye dikkat çekiyor. Çerçeve, eski taş zemine zar zor dokunan duyargalar gibi atriyumu delen geniş beyaz merdivenlere doğru uzanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Iva Letilovic ve Igor Pedisic / AB Forumu

 

 

 

 

 

 

Atriumu kesen, biri yerinde mevcut, diğeri ise yeni yapılmış iki köprü, projenin diğer dikkat çekici özellikleri arasında yer alıyor. Eskiden balkon işlevi gören mevcut köprü, canlı kırmızı rengiyle öne çıkıyor ve tek renkli bir ortamda dinamik bir heykelsi öğe görevi görüyor. Engelli insanlara yardımcı olmak için köprüye bir rampa dahil edilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Son olarak, en üst seviyeye çıkarken, ziyaretçiler ezici beyaz alana karşı mavi gökyüzünün ve kırmızı Zadar çatılarının manzarasının keyfini çıkarabilirler. Camla çevrili belvedere, çok sayıda ankastre klima ünitesi, havalandırma kanalları ve destek altyapısı dahil olmak üzere tüm kurulumları gizler ve yapısal omurga görevi görür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonuç olarak, proje, sitenin karmaşık tarihi katmanlarının ve modern mimari altyapının güzel bir karışımını temsil etmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Archello

1 Yorum
  1. Çok değerli bir çalışma. Korumacılıkla yaratıcılık birleştirilmiş.

    Füsun Enginyurt | 10 Mart 2023


Yorum yazmak için


Tasarım: Bruner/Cott & Associates Araştırma Merkezi’ni (CHI), Kolejin Tarih bölümünü ve Amherst Koleji’nde söylem ve eleştirel düşünmeyi yönlendirmek üzere seçilen diğer öğretim üyelerini bir araya getirecek. Antik Atina Lisesi’nden ilham alan mekanlar, fakülte, öğrenciler ve daha büyük Amherst College topluluğu için etkileşimi, işbirliğini ve konuşmayı teşvik edecek şekilde düzenlenmiştir.

Copyright © 2023 All Rights Reserved | Mimdap.org