İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI MÜZESİ - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI MÜZESİ
Share 25 Mayıs 2022

Tasarım: Studio Architektoniczne Kwadrat

İkinci Dünya Savaşı Müzesi, şehrin merkezine yakın Władysław Bartoszewski Meydanı’nda bir arsa üzerine inşa edilmiştir. Her ikisi de Eylül 1939’da saldırıya uğrayan Gdańsk’taki tarihi Polonya Postanesi’ne 200 metre ve Westerplatte Yarımadası’ndan 3 kilometre ötede, aynı zamanda bir hafıza alanı olan sembolik bir mimari alanda yer almaktadır.

 

 

 

 

 

 

Müze için ayrılan 1.700 metrekarelik arsa, batıda Radunia Kanalı’na dokunuyor, güney tarafı ise Motława Nehri’nin geniş bir panoramasına açılıyor. Bugün, bunlar Eski Gdańsk’ın etekleri, ancak yakında, tersanenin yerini alacak olan şehrin modern bölümünün çekirdeği olacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Müzenin mimari planı için yarışmanın jüri üyeleri onu “Gdańsk’ın yeni bir sembolü”, “yeni bir ikon” ve “heykel tasarımı” olarak tanımladı. Jüri başkanı ve dünyanın en tanınmış mimarlarından biri olan Berlin Yahudi Müzesi’nin tasarımcısı Daniel Libeskind, projenin seçimini “Mimarlık dilini kullanarak, seçilen proje geçmişin trajedisini, yaşamın canlılığını anlatıyor , bu şekliyle bugünün ve geleceğin ufkunu açmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yükselen, dinamik form, tarihi şehre ve geleceğine panoramik ve muhteşem bir yön verirken aşağıdaki müzeyi sembolize ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tersane vinçleri ve kilise kuleleri ile Gdańsk’ın ikonik silüetini yansıtan bina, geleneksel kentsel alanları, ölçekleri, malzemeleri ve şehrin renklerini 21. yüzyıl müzesiyle birleştiriyor”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarları Kwadrat stüdyosu, projelerini güçlü duygular ve derin yansımalar uyandırmayı amaçlayan sessiz bir tasarım olarak adlandırdılar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Müzenin üç alana bölünmesi, savaş zamanı geçmişi, bugünü ve geleceği arasındaki ilişkileri sembolize ediyor: geçmiş, binanın yeraltı seviyelerinde saklı, şimdi, binanın etrafındaki açık alanda ortaya çıkıyor ve gelecek, onun yükselişiyle ifade ediliyor. bir görüntüleme platformu içeren çıkıntı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bina yaklaşık 23.000 metrekare taban alanına sahiptir ve bunun kalıcı sergi için ayrılan alanı yaklaşık 5.000 metrekaredir. Sergi, İkinci Dünya Savaşı’nı büyük güç siyaseti perspektifinden, ancak öncelikle sıradan insanların kaderleri üzerinden sunmak için en modern yöntemleri kullanıyor. Polonyalıların deneyimleriyle sınırlı değil, diğer ulusların deneyimlerini anlatıyor. Ana sergi alanı dışında, 1.000 metrekarelik geçici gösterilere ayrılmıştır. Müzenin misyonu aynı zamanda bir eğitim, kültür ve araştırma merkezi olarak hizmet vermektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fotoğraf © Pawel Paniczko’ya aittir

 

“Gdansk’taki II. Dünya Savaşı Müzesi yarışmasına girerken, tasarım sürecinde oluşabilecek sorunların yanı sıra çevre ile etkileşimi ve çok karmaşık işlevselliklerin tamamen farkındaydık.

Şehrin tarihi kısmına sığdırmak ve aynı zamanda ikonu olabilecek bir form yaratmak için, küstahlığına ve saldırganlığına dikkat ederek, formu ve anıtsallığı arasında bir uzlaşmaya varmak zorunda kaldık. Mimarinin, II. Dünya Savaşı trajedisine güçlü bir alıntıdan ziyade hassas bir öneri olmasını istedik. Savaşın yarattığı dünyayı kaplayan sembolik ve dramatik kabuğu yırtarak dinamik, etkileyici biçim fikri bu şekilde hayata geçirildi. Formun tasarımı, tek bir gerçek anlam tarafından tanımlanmamalıdır. Her bir izleyici tarafından birçok şekilde keşfedilebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tasarım sürecinin ardından, sitenin çoğunu açık kamusal alan olarak bırakmayı kabul ettik, bu nedenle serginin bir kısmını yer altına taşıdık. Yeraltı seviyelerine girmek, ruh halini belirleyen bir süreç olacaktır. Kaygısız ve günlük düşüncelerle dolu olmaktan başlayarak, dengede ve açık görüşlü olmak, sonunda sergi ile güçlü bir ilişki ile korku, korku ve hatta acıyı bastırmak. Müzenin yeraltı kısmı, bir savaş cehennemi, bir zaman yolculuğu deneyimi. “Gerçekliğe dönüş”, yeraltından deneyim toplamak için zemin seviyesi ve müzeyi çevreleyen kamusal alan, düşünülecek yer ile başlar. Ama bu son değil, geçmiş geleceğin yaratıcısıdır, bu yüzden izleyici kuleye en tepeye tırmanırken, umut ve özgürlük görür, eski ve genç bir Gdansk kasabası görür. Az önce deneyimlediği geçmişe dair düşünceleri olduğunu görüyor.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje Bilgileri:

 

Mimarlar: Studio Architektoniczne Kwadrat

 

Yer: Plac Władysława Bartoszewskiego 1, 80-862 Gdańsk, Polonya

 

Sorumlu Mimarlar: Jacek Droszcz, Bazyli Domsta, Andrzej Kwieciński, Zbigniew Kowalewski

 

Alan: 57386.0 m2

 

Proje Yılı: 2017

 

Fotoğraflar: Pawel Paniczko

 

Üreticiler: Saint Gobain, Peru

 

Proje Adı: İkinci Dünya Savaşı Müzesi

 

 

 

 

 

Kaynak: www.arch2o.com

 

1 Yorum
  1. sahiden çok heykelsi çalışmalar, anı mekanları için çok stratejik kütle kararları bunlar.

    pervin gül | 1 Haziran 2022


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org