AHMET SAY'LA ÇALLI'NIN ATÖLYESİNDE / Süleyman BOZ - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
AHMET SAY’LA ÇALLI’NIN ATÖLYESİNDE / Süleyman BOZ
Share 20 Mayıs 2022

SOLİNGEN-Ankara’yagitmedenönceAhmetabiyi arar, haber verirdim. Genelde evinde buluşur, bir program yapardık. Mutlaka bir yerlere müdahele ederdik.

 

 

Bu sefer öneri benden gelmişti. “Hadi Ressam  Yaşar Çallı’nın atölyesine gidelim.. “dedim. Yaşar abi o sıralar Doğramacı Vakfı adına çalışıyor, aile büyüklerinin portrelerini yapıyor. Bu arada meclis başkanlarının, yaşayan cumhur başkanlarının portrelerini de yapıyor Emek’teki atölyesinde.. Ahmet abi ile Taksiden iniyoruz, atölyenin ziline basıyoruz.. Kapıda, uzun beyaz saçları, ağzında piposu, fırça izleri, boyalarla lekelenmiş beyaz önlüğü ile Yaşar ağabey zuhur ediyor. Bizi görünce yüzüne birden bahar geliyor, çiçekler açıyor..

 

 

 

 

 

 

 

Kapı önünde sarılmalar, öpüşmelerden sonra 1. Kattaki atölyesine giriyoruz. Atölye; bitişik iki dairenin birleştirilmesinden oluşturulmuş. Duvarlarda onlarca resim. Duvara dayalı birçok resim. Ünlü siyasetçi, gazeteci, sanatçı, devlet adamı portreleri.. Atölyede bu sefer yalnız yakaladık Çallı’yı.. Genelde ünlü birkaç kişi olurdu.. Yaşar abi acayip telaşlı. Etekleri zil çalıyor!.. Ahmet Say atölyesine gelmiş, şaka değil!.. Cumhur başkanıymış, parti lideriymiş, ünlüymüş.. Ne yazar ki Ahmet Say’ın yanında? Bu yüzden mutfağa gidip gidip geliyor, bir taraftan daha bire konuşuyor. Gidişgelişlerle, Ortadaki sehpanın üzerinde küçük bir çilingir sofrası oluşuyor. Yarıya kadar dolu bir büyük Yeni Rakı şişesi, bir çay bardağı, birrakı bardağı, ikisu bardağı. Beyaz peynir,
domates, kavundan oluşan meze.. “Şöyle bir süslenelim..” diyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“YAŞAR, BUADAMINKAÇDİŞİVAR?” Sohbet ilerliyor, ortadaki şövalede büyük boyutlu bir resim tuali var. Üzeri örtülü. Ahmet abi merak edip soruyor; “Yaşar bu kimin resmi?” diye.. Eli ayağına karışarak telaşla yanıt veriyor Yaşar Abi; ” İhsan Doğramacı’nın portresini çalışıyorum” deyip örtüyü kaldırıyor. Bitmek üzere olan yaklaşık 1.20×1.60 ebadında bir portre bu. Ahmet abi portreye bakıyor, bakıyor.. Ben hissediyorum, elektriklenecek, öfkelenecek, karşısındakini haşlayacak.. Fazıl Say “Suya Yazılan” kitabında bu öfke çıkışlarına birkaç örnek vermiştir.. Tabloya
dönelim biz; “Yaşar bu adamın kaç dişi var?!..” Soru karşısında afallıyor Yaşar abi. Kekeleyerek cevap vermeye çalışıyor; “Se.. senin, be… benim gibi 32 dişi vardır herhalde ..”diyerek gülümsemeyle cevap verince “Ama senin adamın 88 dişi var herhalde! Bak zaten görünen 20-25 dişi var..” diye ekliyor Ahmet abi. Gerçekten de mısır koçanı gibi, dişleri küçük küçük sıralamış Yaşar abi.. Bununla kalmıyor, zembereği boşandı bir kere Ahmet abinin. Duvara dayalı bir tablo hamam sefasını anlatıyor. Dans eden kadın etrafında keman, klarnet çalanlar vs. “Yaşar sen hiç keman çalan birini görmedim mi hayatında? Bak burada odun tutar gibi tutmuş kemanı. Şu kadının oran bozuk. Şu çalgıcının anatomisi hatalı..”

 

 

Kıyım kıyım kıyıyor Yaşar abiyi. Ne olduğunu anlayamıyor. Karşılık da veremiyor ünlü ressam Yaşar Çallı. İlk defa görüyormuş gibi bakıyor yaptığı resimlere.. Uzun saçlarını parmakları ile arkaya doğru tarıyor.. ” Senin ağzına sağlık Ahmet abi!. Şimdiye dek resimlerimi senin gibi eleştiren olmamıştı. Yerden göğe haklısın. “diye cevaplıyor. Burada öfke nöbeti sönüyor.. Bardaklar birbirine vuruluyor. Konu İbrahim Çallı, Neyzen Tevfik, Atatürk sohbetlerine geliyor. Yarım şişe rakı bitiyor öpüşüp sarılarak atölyeden ayrılıyoruz.

 

 

 

 

 

BIRAKTIĞI BOŞLUK
Onu10Mayıs2022’deAnkara’dakaybettik.Benim çok yakın ağabeyimdi, dostumdu. Birlikte çok güzel anılarımız var. Ruhu şad olsun. Huzur içinde uyusun. Ahmet Say’ın bıraktığı boşluk ne Ankara’da, ne Türkiye’de hiçbir zaman doldurulamayacaktır. O boşluk yıllar içinde derinleşip genişleyerek büyüyecektir.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Deha20

 


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org