PAMPLONA’DA SOSYAL KONUT |
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
PAMPLONA’DA SOSYAL KONUT
Share 8 Nisan 2022

Tasarım: Pereda Perez Arquitectos

Sosyal Konut projesi, Pamplona’nın eski kentinin kuzey sınırında, bulunduğu platonun sonunda, ortaçağ duvarlı alanın sınırı olan Ronda Promenade’nin yanında yer alan Pereda Pérez Arquitectos tarafından tasarlandı.

 

 

 

 

 

 

 

Bu proje, eski şehrin en bozulmuş bölgesini belediye konut planı içinde yeniden canlandırmak amacıyla kamu yönetimi tarafından teşvik edilmiştir. Proje, yüksek ilgi gören bir imar planına dahil edilmiştir. Mevcut bir binanın yıkımını üstlenen yeni bina, önceden var olan bloğu tamamlamak ve yeni bir kentsel alanla, ortaçağ duvarında yeni nesil bir meydanla yüzleşmek zorunda kaldı. Zor ekonomik durum nedeniyle, bu kentsel gelişme ertelendi ve projeye girişimin uygulanabilirliğini sağlayan yarı özel bir geçiş yolu tanımı dahil edildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program temel olarak yeniden konut olarak kullanılacak dairelerden oluşuyordu ve yarışma sırasında programın belirli detayları bilinmiyordu. Altı dairenin yapılması gerektiği münhasıran biliniyordu; altı ailenin altı yeniden barınması ve dolayısıyla altı farklı programla, zemin katta farklı ticaret tesislerine ek olarak, bölgenin ticari faaliyetlerini teşvik etmek ve eski binanın bodrum katında bulunan bir ortaçağ mağarasının restorasyonu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programın başlangıçtaki belirsizliğinin yanı sıra, yarışmanın tasarımı, bir başlangıç ​​noktası olarak, gelecekteki yeniden konutların gereksinimlerini çözmek için bir organizasyon stratejisi oluşturmayı amaçladı. Oluşturulan kentsel duruma bakan bu arsa, tipik kuralın en önemli mekanları sokaklara ve iç yatak odalarına yerleştirdiği, çevredekilerden farklı binaya yeni bir yaklaşım getirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yatak odalarının konumunu yan sokaklara, dairelerin en kamusal alanlarını ise yeni nesil meydana bağlayan proje; ve her ikisi arasında, aynı zamanda tasarlanan organizasyon yapısını daha okunaklı hale getiren nemli alanların (kötü odalar ve çamaşır ipleri) koridoru yerleştirildi. Son olarak, mutfaklar, bu mekanların en kamusal niteliğine uygun olarak, bir camla ayrılmış “canlara” açık olarak yerleştirildi. Bu kadar küçük bir arsa üzerinde, yüzeyin daha küçük ve dolayısıyla daha fazla metrekare işgaline izin veren merdivenlerin resmi ve özel çözünürlüğünü göz önünde bulunduran “özel” çözümler, daire yüzeyine tahsis edildi. Bir tarafında 40 m2, diğer tarafında 65 m2’lik bir dairenin yerleştirilmesine izin verilen konumu ve küçük boyutu, daha önce organizasyon kuralına göre belirli bir doğallık ile bir tek ve iki odalı daireler ile işgal edilebiliyor. kurulmuş.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Binanın bu tür bir mesleki stratejisi göz önünde bulundurularak yarışmanın önerisi, planın geliştirilmesinin optimize edildiğini ve kullanım ve konum kriterleri dikkate alındığında herhangi bir manipülasyonun daha iyi bir çözüme izin vermeyeceğini anladı. Ancak öte yandan, kullanıcıların belirsiz geleceğine yanıt olarak dairelerin daha fazla esnekliğe izin veren mekanlarının geliştirilmesi mümkün oldu. Bu şekilde yaklaşık 40 m2’lik daireden 75 m2’ye ve 65 m2’den 90 m2’ye kadar farklı kotlardaki mekanları birbirine bağlayarak çeşitlendirmek, yüzeyin yarısını ikiye katlamak ve hatta 120 m2’lik bir yüzeye ulaşmak mümkün olabilir. Dolayısıyla bu yaklaşım sadece optimal bir çözüm değildi, ayrıca bu aşamada bilinmeyen gelecek programların yüzeylerinin olağan spektrumunu da kapsayabilirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İletişim çekirdeği, optimize edilmiş konfigürasyonuna rağmen, yukarı ve aşağı hareketin gerçekleştiği bir dizi merdivenden daha fazla varlığa sahip olabileceğini anladık. Merdiveni fonksiyonel kullanımın ötesinde tekil bir alan olarak anlamak ve küçük boyutuna rağmen görsel derinlikten yararlanmak için, merdivenleri serbest tutan ve dolayısıyla ışığın geçmesine izin veren beton PISAS ile resmileştirildi.

 

 

Zemin katta, iletişim çekirdeğinin her iki tarafında yer alan, kamusal alana bağlı iki ticari bina. Bunlardan birinde, önceden var olan bodrum katının korunması gereken XVI. yüzyıl kemerli alanı entegre edilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje, sezgiden yola çıkarak, kamusal alandan üretilen parçaların toplamının blokları oluşturduğu eski şehrin büyüme kriterlerini takip ederek iki parçanın birleştiği yerde sunulmuş gibi göründü. Böylece cepheleri, ölçeği, parçalanması ve kompozisyonu mevcut olana belli bir kentsel süreklilik eklenerek daha doğal bir bütünleşme garanti altına alındı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cephelerin tasarımı, kamusal alandaki konuma göre iki farklı duruma dikkat çekiyor: bir tarafta sokaklardan belirli bir anonim mevcudiyet arayan, orada “olmuş olana” süreklilik veren önerinin: normatif iz ve titizlik. Descalzos caddesindeki eksenel düzen ve görünüşe göre Ronda Gezinti Yolu’ndaki ve parti duvarını tekil bir yükseltiye dönüştüren yeni meydanın diğer tarafındaki binaların “arka” karakterinin bir sonucu olarak düzenli bir desen yok. referanslar ve normatif bağlam. Çift seviyeli bu cephe, duvardaki boşluklar daha büyük boyut kazanıyor, alana göre büyük kare pencereler ve bölüm ve programın belirsizliğini hareket ettirmeye izin veren serbest bir düzen ile keyifli manzara.Parti duvarının işlenmesi Bitişikteki fidanlık, sonunda geçiş yolunu resmileştiren projeye dahil edildi. Aynı cephe malzemesinin bu tuvali katlanır ve böyle bir yapının korunması gereken düzensizliklerini emer.

 

 

Çoğu organizasyonel sorunun ve ölçekteki dikkat gibi diğer soruların ötesinde, parçalanma ve parça birleştirme vardır. Proje, eski ile bir arada var olmayı amaçlayan bitişinin rengi ve dokusuyla, yapılan malzemenin zaten aşınmış olduğu zamanın patinasıyla ilgili. Konudaki boşlukların tasarımı ve kompozisyonu ile olduğu kadar köşe pervazları ve gravite yapaylığı ile de olmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kromatik kemer sıkma ve geçen zamandan bahseden malzeme ile, onun kuru izi, zamanın nihayetinde sildiği gereksizlerden kaçınma, bütünleştirici mekanizma olarak ve tüm bunlar zaten var olanın “zaman hızına” maddi olarak uyarlanacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mimarlık çalışması, meydana gelen zaman içinde gerçeklerin bir korelasyonuna girdiğinden, etkinliğimiz bir dizinin parçası olarak anlaşılmaktadır.

 

 

,

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje Bilgileri:

 

 

Mimarlar: Pereda Pérez Arquitectos

 

Yer: Calle Descalzos, 24, 31001 Pamplona, ​​Navarra, İspanya

 

Sorumlu Mimarlar: Carlos Pereda Iglesias, Óscar Pérez Silanes

 

Fotoğraflar: Pedro Pegenaute

 

İşbirlikçi: Teresa Gridilla

 

Sörveyör: Atek

 

Yapımcı: Construcciones A.Erro y Eugui

 

Proje Adı: Sosyal Konut

 

 

 

 

Kaynak: www.arch2o.com

 

 

 

 

 

1 Yorum
  1. Bütün lojmanlar böyle planlansa. Sade ama yeterli ve doğru.

    doruk yılgör | 18 Nisan 2022


Yorum yazmak için


Tasarım: Lever Architecture Meyer Memorial Trust, gelişen ve adil bir Oregon’a katkıda bulunan kuruluşlara, topluluklara, fikirlere ve çabalara yatırım yapan bir vakıftır. Portland’ın Albina semtindeki yeni kampüsleri, vakfın eşitlik ve sürdürülebilirliğe olan bağlılığını ifade eden bir tasarımla desteklenen, Meyer’in girişimlerini eyalet çapında ilerletmek için bir platformdur.

Copyright © 2022 All Rights Reserved | Mimdap.org