ODESA EXPO 2030’UN YENİDEN YAPILANDIRILMASI - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
ODESA EXPO 2030’UN YENİDEN YAPILANDIRILMASI
Share 9 Aralık 2022

Zaha Hadid, Yeni ODESA EXPO 2030’un Yeniden Yapılandırılabilir Pavyonlarının Prototipini Yayınladı

Zaha Hadid Architects, Doğu Avrupa’da düzenlenen ilk Expo olacak Odesa Expo 2030 için Ukrayna makamlarıyla birlikte teklif verdi. Eski ve sürdürülebilirlik, konsept için temel tasarım konularıdır.

 

 

 

 

 

 

 

Önde gelen mimarlık firması, gösteriden sonra ayrılabilecek ve Ukrayna’nın her yerinde yeni idari yapılar olarak yeniden tasarlanabilecek dört pavyon için tarihi ve kültürel bir strateji önerdi. Bunu yaparak plan, önemli küresel kamusal etkinlikleri olan tüm fuarların karşılaştığı bir ikileme yanıt veriyor: hiçbir şeyi boşa harcamayan, geleceğe yönelik bir Fuar inşa etmek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“2030’da Ukrayna’yı ve bizim Odessa’yı ziyaret ettiğinizde, sadece bir ülkenin ve şehrin değil, gücü ve kültürü hissedeceksiniz. Odesa her zaman çeşitlilik, çok kültürlülük ve eski küresel bağlara sahip bir zenginlik şehri olduğundan, tüm insanlığın potansiyelini hissedeceksiniz”. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy kaydetti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expo 2030, şehir merkezine yakın, Khadzhibey Halici’nde, bir zamanlar yoğun bir şekilde tarım yapılan ve doğadan yoksun bir bölgede gerçekleşecek. Bu lokasyonda olmak, etkinliğin şehrin ulaşım sistemi, yerel topluluk ve kültürel yaşamla tamamen bütünleşmesini sağlar.

 

 

 

 

 

 

Ana Cadde tüm bölgeleri birbirine bağlar ve etkinlik beş bölüme ayrılır. Caddenin güneyinde ulusal pavyonlar, kuzeyinde ise yepyeni bir kıyı eko parkı yer almaktadır. Yolun her iki tarafı da hizmetler, lojistik ve barınma için kolaylıklar sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odesa Expo 2030 Önemli Özellikler:

 

 

 

 

 

 

Expo, katılımcı ülkelerin bir bina kiti ve çok yönlü bir modüler sistem kullanarak pavyonlarını inşa etmelerine olanak tanıyacak. Uluslara geniş bir seçenek yelpazesi sunulacak ve EXPO 2030’un genel stratejik konusunu farklı kültürel sunumlarıyla bireysel olarak yeniden yorumlamalarını sağlayacak mantıklı, yaratıcı ve ziyaretçi dostu yaklaşımlar kullanmaya teşvik edilecek.

 

 

 

 

 

 

Katılımcı ülkeler cephe tasarımında ince ayar yapabilir, en düşük karbon etkisine sahip olacak şekilde önceden seçilmiş bir dizi malzeme arasından seçim yapabilir ve pavyonlarının bileşenlerini seçip yapılandırılabilir bir dijital araçla birleştirebilirler. Her modüler parça, tipik bir pavyonun 1.600 metrekarelik alanının yaklaşık %25’ini kaplayacak ve her ülkenin istediği kesin sergi alanını oluşturmak için bazı ek modüler bileşenlerle eşleştirilebilir.

 

 

 

 

 

 

 

Esnek ve Sürdürülebilir Bir Yaklaşımla Odesa Expo 2030:

 

 

 

 

 

 

 

ODESA EXPO 2030, güney Ukrayna’nın harap olmuş ve harap olmuş binalarından birçok malzemeyi geri dönüştürdüğü için daha az beton kullanacak. Pavyonlar, her çatıya kurulu fotovoltaik sistemler ve EXPO 2030 altyapısına bağlı rüzgar türbini ile yenilenebilir enerji düşünülerek inşa edilecek. Bu sürdürülebilir yaklaşım, enerji gereksinimlerini karşılayan ve çevredeki alana yenilenebilir enerji sunan, enerji açısından pozitif bir ortam yaratılmasına büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esnek strateji ile ilgili olarak, Odesa Expo 2030, birçok eski Expo’nun karşılaştığı bir sorun olan karbon etkisini en aza indirirken inşaat maliyetini ve süresini düşürmeye yardımcı olacaktır. Expo 2030’dan sonra katılımcılar modüllerini kendi ülkelerine geri gönderebilir veya çocuk bakımı, eğitim, sağlık hizmetleri veya yaratıcı ve dijital endüstriler için çalışma alanları için Ukrayna’nın çeşitli yerlerinde tekrar bir araya getirilmek üzere bağışlayabilirler. Parçaların tamamı, kargoyu Karadeniz, Azak Denizi ve Dnipro Nehri boyunca taşıyan nakliye mavnalarına sığacak şekilde yapılmıştır.

 

 

 

 

 

 

Expo’nun konferans merkezi ve oteline ek olarak, önemli pavyonlar, ticari sergiler ve diğer etkinlikler için 80.000 metrekarelik uyarlanabilir sergi salonları inşa etmek için etkinlikten sonra kullanılabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.arch2o.com


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org