İskenderun Limanı talanın ve çevre katliamının yeni adresi oldu. Özelleştirme ihalesini 2010 yılında Limak’ın aldığı İskenderun Limanı’nda denizi Tosyalı Holding’in ardından iki holdingin daha doldurmasına izin çıktı.

 

 

 

 

 

 

Ülkenin en büyük limanlarından biri olan Hatay’daki İskenderun Limanı talanın ve çevre katliamının adresi oldu. Birçok şirket, AKP’li İskenderun Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle denizi dolduruyor, çevreye zarar veriyor.

 

 

AKP’li İskenderun Belediye Meclisi’nin ocak ayı oturumunda, Tosyalı Holding’in ardından Ekinciler Holding ile Diler Holding’in de denizi doldurmasının önü açıldı. Belediye Meclisi’nde, Ekinciler Holding’in İskenderun Limanı’nda 248 bin metrekarelik alanı ve Diler Holding’in ise 69 bin metrekarelik alanı doldurmasının önünü açan imar planı teklifi oy çokluğuyla kabul edildi.

 

CHP’li meclis üyelerinin büyük çoğunluğu ise imar planı değişikliğine tepki göstererek ret oyu kullandı. İmar planı değişikliklerine ret oyu kullanan CHP’li meclis üyeleri, denizin doldurulmasıyla ekolojik dengenin bozulacağını ve deniz kirliliğini artacağına dikkat çekti.

 

TOSYALI HOLDİNG DE DENİZİ DOLDURACAK

 

Daha önce de Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) Yönetim Kurulu Üyesi olan ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Fuat Tosyalı’nın şirketi için imar planlarının değiştirildiği ortaya çıkmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hatay’ın İskenderun ilçesindeki 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nin imar planlarını değiştirdi. Yapılan plan değişikliğiyle, Fuat Tosyalı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Tosyalı Holding’in sanayi bölgesinde denizi doldurarak yaklaşık 80 bin metrekare büyüklüğünde liman inşa etmesinin önü açıldı.

 

 

Bakanlık, plan değişikliği için AKP’li İskenderun Belediyesi’nin görüşünü de sordu. İskenderun Belediyesi’nin imar planı değişikliğine ilişkin “olumlu” görüşü de 1 Eylül 2021 tarihinde CHP’li meclis üyelerinin ret oylarına karşın AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla Belediye Meclisi’nde kabul edildi.

 

BU BÖLGE İKİNCİ BİR DİLOVASI OLMAK ÜZERE

 

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İskenderun Belediyesi Meclisi’nin CHP’li Meclis Üyesi Ali Mutlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, denizin doldurulmasına tepki göstererek şunları söyledi: “İskenderun Limanı’n da hiçbir denetim yok. Yani şirketler denetimsiz bir şekilde dolgu yapıyor. Bu da balıkların ölümüne yol açıyor. İskenderun Körfezi’nde yaşayan birçok balık türü var ve denizler doldurulurken balık yuvarları yok ediliyor. İskenderun’un denizi limanlar ve dolgu alanlarla yok edilirken havası da sanayi tesisleriyle kirletiliyor.

 

 

 

CHP’li Meclis Üyesi Ali Mutlu

 

 

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde ölümlerin yüzde 40’ı kanser sebebiyle. İskenderun’un bazı bölgelerinde kansere bağlı insan ölümler çok fazla arttı. Bu bölgede termik santral da var. Denizler zaten limanlar ve fabrikalarla işgal edilmiş durumda. Yurttaşlar denize bile giremiyor, çünkü zehirli olduğunu biliyor denizin. İnsan göçe zorlanıyor ve bu bölge ikinci bir Dilovası olmak üzere.”

 

 

***

 

 

Limanı da Limak işletiyor

 

 

2010 yılında Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait İskenderun Limanı’nın 36 yıl süre ile işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesi için düzenlenen ihaleyi 372 milyon dolar teklif veren beşli çeteden Limak Holding almıştı. İskenderun Limanı’nın devrine ilişkin imtiyaz sözleşmesi dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla imzalandı.

 

 

 

 

Kaynak : Birgün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir