İRAN SEYYED BAR KÖYÜ İLKOKULU |
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
İRAN SEYYED BAR KÖYÜ İLKOKULU
Share 10 Ocak 2022

Tasarım: Daaz Office

 

Proje Tarihçesi – Proje, İran-e-Man adlı bir sivil toplum kuruluşu tarafından yıllardır okul inşaatı alanında çalışan bir sivil toplum kuruluşu tarafından sürdürülebilir kalkınma yaklaşımıyla bir okul inşaatı için kamuoyuna yapılan bir çağrıdır. Seyedbar-Jadgal köyü (Çabahar’a 100 km uzaklıkta) halkı ve gençlerinin bu kurumdan köylerine okul yapmaları talebini taşıyor.

 

 

 

 

 

 

Sonuç olarak, mimari tasarım ekibi ve proje kolaylaştırıcıları gönüllü olarak proje yapım sürecini tasarlamaya ve denetlemeye başladılar. Ekip, başlangıçta birkaç ay boyunca köyde ve bölgede mimari ve sosyal çalışmalar yaptı. Katılımcı bir şekilde, köylerin ve yerli halkların ihtiyaçları ve eksiklikleri, potansiyelleri ve kapasiteleri belirlendi, temalı ve önceliklendirildi.

 

 

 

 

 

 

Bu projenin sınırlı bir bütçesi olduğunu ve sadece insanların bağışlarıyla inşa edileceğini göz önünde bulundurarak, “yap-bağış yap” senaryosu planlamadık ve bunun yerine sürdürülebilir kalkınmayı teşvik edecek, sosyal, ekonomik ve ekonomik üretim sağlayacak katılımlı bir İnşaat yöntemini seçtik. kültürel altyapılar. Sonuç olarak, köy ve bağımlı toplulukların kalkınma merkezi olma fikriyle bir okul tasarladık. Böylece okul, çocuklar için bir eğitim, köydeki herkes için bir toplanma ve öğrenme yeri olmuştur.

 

 

 

 

 

 

 

Plan

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu fikri hayata geçirmek için sosyal kolaylaştırıcılarla işbirliği içinde grup çalışması yapmak, köylüleri köyün hijyen ve temizliğini sağlamaya davet etmek, fosseptik kanalizasyon yapmak, iğne oyası atölyesi ve Instagram sayfası kurmak gibi temel çalışmalar yapılmaktadır. @Banook iğne oyası ürünlerini sergilemek ve satmak için üstlenildi. Bu sayede köyün kadınları sosyal faaliyetlerde bulunmuşlardır. Bununla birlikte, köyün sosyal ve ekonomik alanlarındaki varlıklarını da teşvik etti ve kadınların sosyal olarak daha etkili olarak görülmesine yardımcı oldu. Ayrıca, sosyal katılımlı kalkınma yöntemiyle koordineli olarak, köy halkı şantiye işçisi olarak çalışarak okulun inşasına yardımcı olmuştur. Ancak köy aileleri maddi olarak katkıda bulunduğu ve okulun hayata geçmesi için iğne işi satarak yardımcı oldukları için yaptıkları tek şey bu değildi. Bu sayede okul halkın katılımıyla inşa edilmiş ve köydeki herkesin iyi niyetini kazanmıştır.

 

 

 

 

 

 

Görünüş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu okulun şu anda eğitim işlevinin yanı sıra tatillerde ve gecelerde çocuk oyun alanı, köylüler ve aileleri için toplanma yeri, gruplar halinde film ve futbol izleme yeri, kütüphane ve turist gibi başka işlevleri de bulunmaktadır. Konut. Okulun idaresi ve bakımı köylüler ve öğretmenlerden oluşan bir ekip tarafından yapılmakta ve turizm ve iğne işi bölümlerinden elde edilen gelirin bir kısmı bakımına harcanmaktadır. Bu şekilde okul köylülerin katılımıyla inşa edilir ve sonunda bakımı yapılır.

 

 

 

 

 

 

Proje Tanımı – Seyedbar Köyü’nün tek katta 470 m2’lik bir alanı kaplayan okulu, birbiriyle birleşip örtüşebilen dört ilköğretim sınıfı, kütüphane, konferans salonu, atölye veya sınav salonu olarak çalışan çok işlevli bir salondan oluşmaktadır. ve köyün toplum merkezi olmayı ve tüm nüfusu eğitmeyi hedeflerken tasarlanan ana ve ikincil oyun bahçeleri.

 

 

 

 

 

 

 

Konsept Diyagramı

 

 

 

 

 

 

 

Bu köydeki öğrenci nüfusu öğretmenlere göre düşünüldüğünde ve okul tadilat kurallarına bağlı kalınarak okulun dört sınıfa ihtiyacı vardı. Sınıflar tasarlanırken her biri büyüklükleri değişen iki sınıf birbirine bağlanmıştır. En büyük kategoride, daha genç öğrencilerin daha büyük sınıfa katılmalarını sağlayan, öğretim personelinin sınırlılığı nedeniyle gerekli olan tek bir öğretmenin eğitiminden yararlanan ve onlara etkileşimde bulunabilecekleri bir alan sağlayan bir ara alan vardır. son sınıf öğrencileri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malzeme, İnşaat ve teknoloji – İran’daki Okul İnşaatı Yasama Kurumu ve Kontrolü tarafından okul yenileme kodları ve depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi gerekliliği ile ittifak halinde, okulun yapısı ICF yöntemi, Yalıtımlı Beton Kalıp ile inşa edilmiştir. Polistiren paneller (EPS), galvanizli demir profiller ve betonarme kullanılarak yapı, tasarımın eğrisel formları sayesinde kolonsuz olarak inşa edilmiştir. Uygulanan son kaplama tabakası, sel ve aşırı yağmur nedeniyle paslanmayı önleyen, çevredeki renk ve dokularla uyum oluşturan Simgel adı verilen çimento ve yerel topraktan oluşan yarı yerel bir malzemedir. Yıkım veya çatlama durumunda ise köylüler tarafından kolaylıkla tamir edilebilmektedir.

 

 

Sınıf diyagramı

 

 

 

Projenin Önemi ve Etkisi – Okul bahçesinin dairesel formu ve sınıfların düzenlenme şekli, hiyerarşik sistemlerden yoksun ve demokratik bir tarzda “birlikte öğrenme” anlamına gelen eğitimin odak kavramıyla oluşturulmuştur. Sınıf düzeninin döndürülmesi, sınıfları köşelerine bağlarken sınıflar arasında hava sirkülasyonu sağlar ve bazı grup çalışmaları ve açık hava etkinlikleri yapmak için küçük ikincil avlular üretir. Sonuç olarak, bu mekansal diyagramla, okul çocukları ve köy sakinleri için bir toplanma noktası olarak okulun ortasında bir merkezi ilkokul bahçesi, sınıfların etrafında ve kalın penetrasyonlu duvar ile sınıflar ve özel avlular arasında dairesel bir boşluk elde ettik.

 

 

 

 

 

 

 

Çevreleyen duvar kavramı geleneksel olarak koruyucu, ayırıcı olarak anlaşılır ve genellikle duvardan yapılmış bir koruma cihazı anlamına gelir. Ancak bu projede, okulun benzersiz konumu, nispeten düz geniş bir alanın ortasında olması nedeniyle, okul duvarı, delinmiş davetkar, oyuncu bir kabuk olarak ele alındı. Duvar içindeki açıklıklar, sınıfta oturan bir kişinin bakış açısından çevredeki ovanın uzantısını görebilecek şekilde düzenlenmiştir. Çeşitli boyut ve şekillerde olan bu açıklıklar, öğrencilerin okula gelmeleri için çoklu giriş sağlar. Ayrıca, sürekli ancak delinmiş bu duvarın kalınlığı artırılarak, ana giriş vurgulanırken, yapının depo, okul bekçi odası, kiler gibi bazı temel işlevleri barındırılarak derinlik kazandırılmış ve insanları içeriye davet etmiştir.

 

 

 

 

 

 

Duvar Şeması

 

 

 

 

 

 

 

Bu okulu tasarlarken eğitimi diyalektik, iki taraflı, katılımcı odaklı bir kavram olarak tasavvur ettik ve buna bağlı olarak bu fikirlerin platformları olarak hareket eden geleneksel okul mekanları şu şekilde dönüştürüldü: okul duvarını “ayırıcı” olmaktan çıkaran bir kabuk yapıya dönüştürmek. insanları bir araya getirmeye davet eden ve insanlar arasındaki iletişimi güçlendirirken topluluk kültürünü teşvik eden, nüfuz etmiş, sınırsız, oyuncu bir cilt gibi çalışır. Bu dönüşüm, hiyerarşiyi yıkmak, sorgulama kültürünü güçlendirmek, okula gitmenin en temel anlamı olan “birlikte olmak”a ışık tutmak amacıyla yapılmıştır. Sonuç olarak, yaratıcılığı, özgürlüğü ve eleştirel düşünmeyi besleyen bir yuva olan bir okul yaratmayı hedefledik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje, köylülerin entelektüel ve sosyal katmanlarını değiştirmek, kırsaldaki kadınları güçlendirmek, halkın katılımını sağlamak ve bunu okul inşa etmede bir kaldıraç haline getirmek amacıyla başladı. Son olarak, okulun mevcudiyetinde -geleneksel olarak tiranlığın egemen olduğu bir toplumda- özgür irade ve zorlama arasındaki sınırın (Duvar) siyasi ve sosyal kavramına meydan okuyarak, başlangıçta çoğu köylünün zihinsel çoğunluğunu ezmeyi başardı. Duvarın inşasına karşı çıktı ve okulu mahallenin merkezi ve tüm sakinlerin buluşma noktası yaptı. Demokrasiye geçişte mimariyi etkilemek için bir alıştırma.

 

 

 

Proje Bilgisi:

 

 

 

  • Mimarlar: Daaz Ofisi
  • Alan: 480 m²
  • Yıl: 2020
  • Fotoğraflar: Tapu Stüdyosu
  • Baş Mimar: Arash Aliabadi

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Arch Daily


Yorum yazmak için


Tasarım: atelier masomi + studio chahar,atelier masomi + studio chahar tarafından tasarlandı

Copyright © 2022 All Rights Reserved | Mimdap.org