HIKMA: Dini ve Laik Bir Kompleks - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
HIKMA: Dini ve Laik Bir Kompleks
Share 18 Ocak 2022

Tasarım: atelier masomi + studio chahar,atelier masomi + studio chahar tarafından tasarlandı

 

 

 

 

 

MS 9. yüzyılda, Müslüman alimler Bağdat’taki Beyt el-Hikma’da bilim ve beşeri bilimlere kayda değer katkılarda bulundular. hem teolojik hem de bilimsel konularla ilgilenmek.

 

 

 

 

 

Günümüzün dini iklimi, bu tür bir özgürlüğü, dini uygulamanın yanı sıra bilgiyi sürdürmek için kullanabilir. Yerel liderlerin, kadınların ve gençlerin desteğiyle, Hikma projesi, Nijer’deki Dandaji köyü için siteyi yeni bir camiyle paylaşan metruk bir camiyi bir kütüphaneye dönüştürerek İslam’ın kendisinde yerleşik olan bu değerleri yeniden tanıtıyor. Proje, zihinleri geliştirmek ve toplumu güçlendirmek için laik ve dininin barış içinde bir arada var olduğu bir kültür ve eğitim merkezidir.

 

 

 

 

Eski binayı eski ihtişamına kavuşturmak için orijinal duvar ustaları proje ekibine katılmaya davet edilir. Bu süreçte kerpiç artırıcı katkı maddeleri ve erozyondan korunma teknikleri hakkında bilgi edinirler. Bölgenin geleneksel ancak kıt ahşap yerine, iç yenileme, geleneksel bir alana çağdaş bir dokunuş olarak çalışma alanları, bölmeler, merdivenler ve bir asma kat için metal kullanır.

 

 

 

 

Yeni bina ise geleneksel Hausa cami organizasyonunu çağdaş yapısal destek ve detaylandırma ile yeniden yorumluyor. İki bloğu ve açık ibadet alanı, günlük dualar,

 

 

 

 

 

Cuma toplantıları veya büyük bayram kutlamaları için uygundur. Eski ve yeninin resmi yapıları arasındaki diyalog, geleneksel duvar ustaları ve inşaat ekibi arasında daha fazla işbirliğine yol açar.

 

 

 

 

 

 

Proje, öğrenme, okuma, çalışma, atölye çalışması, oyun ve ibadet için alanlar sağlar. Dış mekanlar, topluluk etkinliklerini barındıracak veya kendilerini sessiz bir tefekküre bırakacak kadar esnek olacak şekilde ayarlanmıştır. Kültürel kompleks, bölge için bir topluluk merkezi görevi görür.

 

 

 

 

 

 

Programlanan külliyede iki ana ibadet yeri, iki abdest yeri ve bir minare olmak üzere 1000 kişilik cami, cami imamı için 2 yatak odalı lojman, kütüphane, derslikler, okuma ve çalışma alanları, uygulamalı atölye alanı, çocuk oyun alanı ve bahçe. Projenin ana inşaat malzemesi, sahanın yakınında bulunan topraktan yapılmış, daha iyi termal performans sağlayan ve enerji tüketimini azaltan Sıkıştırılmış Toprak Tuğlalarıdır (CEB). Ayrıca inşaat maliyetini düşürür.

 

 

 

 

 

 

 Proje Bilgileri:

 

 

 

Mimarlar: atölye masomi, stüdyo chahar

Yer: Nijer

Yıl: 2018

Fotoğraflar: James Wang, Mariama Kah

Proje Adı: HIKMA – Dini ve Laik Bir Kompleks

 

 

 

 

Kaynak: www.arch2o.com


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org