Niğde’deki tarihi Kale Mahallesi, AKP’li Niğde Belediyesi ve tarihi eser kaçakçıları tarafından talan ediliyor. Niğde Belediyesi, tarihi binaların yıkımı için açılan davaların sonucu beklemeden bir de yıkım ihalesi düzenledi.

 

 

 

 

 

Kentsel dönüşüm kapsamına alınan Niğde’deki tarihi Kale Mahallesi, AKP’li Niğde Belediyesi ve tarihi eser kaçakçıları tarafından talan ediliyor. Yurttaşların evleri ve işyerleri zorla ellerinden alınırken AKP’li Niğde Belediyesi de 11’inci yüzyılda Selçuklular’ın inşa ettiği Niğde Kalesi çevresine inşa edilen evlerin yıkılması için 16 Kasım tarihinde ihale düzenledi.

 

Yurttaşlar, Niğde Belediyesi ihale ilanını yayınladıktan sonra ihalenin iptali için dava açtı ancak belediye hukuki süreci dahi beklemeden ihaleyi gerçekleştirdi. Yurttaşların avukatı İsmail Hakkı Atal, bir açıklama yaprak yaşanan hukuksuzluklara tepki gösterdi. Atal açıklamasında, “Niğde Kalesi’nin etrafında yapılanmış olan tarihi Kale Mahallesi hiçbir bilimsel veriye, arkeoloji ve sanat tarihi temelli bütünsel plana dayanılmaksızın kentsel dönüşüm kapsamına alındı ve bu doğrultuda açılan yıkım ihalesi de yapıldı. Niğde Belediyesi tarafından yıkım prosedürünün sürdürülmesi ‘hukuk tanımazlığın’ somut bir örneğidir” ifadelerini kullandı.

 

13 DAVA DEVAM EDİYOR

 

Atal, Niğdeli yurttaşlar adına açılan toplam 13 davada yürütmenin durdurulması talebinin değerlendirilme aşamasında olduğunu da belirtti.
Kale Mahallesi’nde mülk sahibi olan Muazzez Öztorun, Kale Mahallesi’nin kentin en değerli bölgelerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Mahalleyi güzelleştirmek ve yenilemek istediklerini söylüyorlar ama bizlere çok düşük paralar teklif ettiler. Açtığımız davaları beklemeden, kanunsuz adımlar atıyorlar. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha önce metruk binaların yıkımı için ‘Sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin’ diye çağrı yapmıştı. Şimdi de bu şekilde davranırlar diye çok korkuyoruz. Evlerimizi bir gece yarısı yıkmasınlar diye nöbet tutuyoruz. Ayrıca, tarihi bir mahalle olduğu için tarihi eser kaçakçıları da mahallemize dadandı. Birçok şey çalındı. Kaç yere dilekçe verdik ama hiçbir önlem alınmadı” dedi.

 

“Birçok insan ‘bizi belediye gönderdi’ diye mahallemize gelerek tarihi taşları alıp götürüyor” diyen Öztorun sözlerini şöyle tamamladı: “Mahalleyi soyuyorlar. Mahallemizin altı ayrı üstü ayrı rant alanı oldu. Birçok AKP’linin yıllar önce, kamulaştırma kararı alınmadan mahallemizden yer aldığı da iddia ediliyor.”

 

 

Kale Mahallesi’nde esnaflık yapan Bekir Esmer de mülkleri için değerinin çok altında bir para teklif edildiğini belirterek, “Niğde’nin güzelleşmesi biz de istiyoruz ama insanların da mağdur edilmemesi lazım. Mahallede benim iki dükkanım ve bir depom var. Üç tane tapulu yerime karşılık 230 bin TL teklif ettiler. Üç mülkümün toplam değeri ise en az 1 milyon TL” dedi.

 

 

 

 

Kaynak : Birgün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir