TATE MODERN, NEO BANKSİDE sakinleriyle görüntüleme platformu konusundaki gizlilik anlaşmazlığını kaybetti - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
TATE MODERN, NEO BANKSİDE sakinleriyle görüntüleme platformu konusundaki gizlilik anlaşmazlığını kaybetti
Share 3 Şubat 2023

Editör:Lizzie Crook

Yüksek mahkeme, lüks Neo Bankside dairelerinin sakinlerinin, Tate Modern’in Herzog & de Meuron tarafından tasarlanan uzantısı nedeniyle “hayvanat bahçesinde sergileniyormuş” gibi yaşadıklarına karar verdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yüksek mahkemenin çoğunluk kararı, Tate’s Switch House binasındaki görüntüleme galerisinin sakinlerin mahremiyetini ihlal ettiğini ve Thames Nehri’nin güney yakasında yer alan RSHP tasarımı kuledeki evlerinden keyif almalarını engellediğini belirledi.

 

 

 

Karar, hem 2019’da yüksek mahkemeyi hem de temyiz mahkemesinin 2022’de Neo Bankside sakinlerinin uzatmanın mahremiyetlerini ihlal ettiği iddialarını reddetmesini bozuyor.

 

 

 

“Sürekli gözlem ve fotoğraf”

 

 

 

Bu görevden almalar, davanın Birleşik Krallık’ın en yüksek mahkemesi olan ve bugün bölge sakinlerinin lehine karar veren yüksek mahkeme tarafından ele alınmasına yol açtı.

 

 

 

Yüksek mahkeme yargıcı Lord Leggat’a göre, müze ziyaretçileri tarafından lüks dairelerin “sürekli gözlemlenmesi ve fotoğraflanması” nedeniyle bu “basit bir rahatsızlık” durumudur.

 

 

 

“Bu tür koşullarda yaşamanın sıradan bir insan için ne kadar baskıcı olduğunu hayal etmek zor değil – tıpkı bir hayvanat bahçesinde sergilenmek gibi” diye devam etti.

 

 

 

“Tate’in binasından gerçekleştirilen görüntüleme ve fotoğraflamanın, davacıların mülklerinin olağan kullanımı ve keyfine önemli bir müdahaleye neden olduğu şüphe götürmez” diye ekledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Neo Bankside sakinleri (yukarıda), Tate Modern ile verdikleri mahremiyet savaşını kazandı. Fotoğraf Edmund Sumner’a aittir.

 

 

 

 

 

 

Tate Modern galerisinin bir uzantısı olan Herzog & de Meuron’s Switch House, Neo Bankside’ın 2012’de tamamlanmasından dört yıl sonra 2016’da açıldı.

 

 

 

Ziyaretçilere Londra manzarası sağlamak için tasarlanmış, ancak aynı zamanda dairelere de bakan, halka açık açık hava balkonu, uzantının onuncu katının dışı boyunca uzanmaktadır.

 

 

 

2017’de başlayan mahremiyet savaşı, bakış açısından sadece 34 metre uzaklıktaki Neo Bankside projesinde dört dairenin beş sahibini kapsıyor.

 

 

 

Çözümü Yargıtay belirleyecek

 

 

 

Sakinlerin bugünkü galibiyeti, Tate Modern’in yanıt vermesini gerektirecek, ancak karar bir çözüm belirtmiyor. Şimdi dava, tazminat veya ihtiyati tedbir dahil olabilecek bir çözüm belirlemek için yüksek mahkemeye iade edilecek.

 

 

 

Anlaşmazlık, 2016 yılında, davacıların Tate Modern ziyaretçilerini casusluk yapmakla suçlamasıyla, galerinin platformun bazı kısımlarını kordon altına almasını veya gizlilik taraması yapmasını gerektiren bir ihtiyati tedbir talebinde bulunmasıyla başladı.

 

 

 

Yargıtay’daki hakimler, daire sahiplerinin aleyhine karar vererek, konut sakinlerinin özel hayatın gizliliğini korumak için kendi önlemlerini almaları gerektiğini belirterek, davanın Yargıtay’a taşınmasına yol açtı.

 

 

 

Tate Modern’in 2000 yılında lansmanını ve sonraki 260 milyon sterlinlik uzantısını denetleyen Tate Modern’in eski galeri direktörü Nicholas Serota, önceki kararlarla aynı fikirdeydi.

 

 

 

O sırada Serota, Guardian’ın bildirdiğine göre, “bu insanlar, birçok yerde yaygın olduğu gibi, bir güneşlik veya ağ perdesi veya başka bir şey koymaya karar verirlerse mahremiyetin artırılabileceğini” söyledi.

 

 

 

Önceki davalar hakkında yorum yapan Leggat, kararda, bu görevden almanın “birkaç varlıklı mülk sahibinin özel haklarının, halkın Londra’yı sınırsız bir şekilde görmesini engellemesi gerektiğine karar verme konusundaki isteksizliğinden ve büyük bir ulusal müzenin böyle bir manzaraya halkın erişimini sağlaması”.

 

 

 

2018’de sanatçı Max Siedentopf, anlaşmazlığa yanıt olarak Tate Modern’e dürbün yerleştirdi ve bu, sanat galerisine gelen ziyaretçilerin doğrudan Neo Bankside gelişimine bakmasına olanak sağladı.

 

 

 

Ana fotoğraf Jim Stephenson’a ait.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org