YELDEĞİRMENİ’NDE PANDELLİ’NİN İNTİHARI / Arif ATILGAN - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
YELDEĞİRMENİ’NDE PANDELLİ’NİN İNTİHARI / Arif ATILGAN
Share 13 Eylül 2021

 

1955 yılındaki 6-7 Eylül olayları İstanbul’un tarihinde kötü bir anı alarak kalmıştır. Önce, ‘Selanik’te Atatürk’ün evi bombalandı’ haberiyle halk galeyana getirilerek sokaklara çıkarılmıştı. Ardından, gayrimüslimlere ait işyerleri yağmalanmıştı.

Yeldeğirmeni’nde, semt sakinleri gayrimüslim esnafların dükkanlarını korumuşlardı. Sadece semtin çarşısından biraz uzakta kaldığı için gözden kaçan Pandelli’nin bakkal dükkanı yağmacılardan kurtarılamamıştı.
Dükkanının yağmalanması Pandelli’nin ağırına gitmişti. Bu duygusu müşterileri tarafından da hissediliyordu.
Bir süre sonra Pandelli ortadan kaybolmuştu. Bulunamıyordu.
İbrahimağa Sahası Yeldeğirmenli gençler için çok kullanılan bir alandı. Burada futbol oynayan gençlerin içinde Pandellinin torunu Taki de bulunmaktaydı.

Yine top oynadıkları bir gündü. Hızlı bir şutla top şimdiki AVM nin bulunduğu yerdeki bostan kuyusuna kaçmıştı. Top oynayanlardan Sabahattin, kardeşi Yavuz ve Taki topu almaya giderler. Bir de bakarlar ki kuyunun içinde bir insan yatmaktadır. Şaşkınlıkla topu unutup kuyudaki ölmüş insana dikkatlerini verirler. Birden Taki, ‘Dedem’ diye haykırır. Bir süredir kayıp olan Pandelli’nin ölüsü acı bir tesadüfle torunu ve arkadaşları tarafından bostan kuyusunda bulunmuştu.

 

İbrahimağada Şimdiki AVM nin Bulunduğu Yerdeki Bostan Kuyusu

Niye intihar ettiği tam anlaşılamamıştı. Ailevi sebepler diyen de vardı, dükkanının yağmalanmasına üzüldü diyen de.
Taki hayatta değil. O günü yaşayanlardan Yavuz Çakarcan olayı anlatırken arkadaşı Taki’nin o andaki halini anımsamış ve acıyla yüzünü buruşturmuştu farkında olmadan. Belli ki olaydan kötü etkilenmiş.
Bu olay da semtte yaşanan binlerce acı tatlı anı içerisine girmiş, semtin hafızasında yerini almıştır. Semtlerin hafızası semtlerin köklerini oluşturur.

Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org