Ödemiş, ‘mermer ocağına hayır’ dedi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Ödemiş, ‘mermer ocağına hayır’ dedi
Share 24 Eylül 2021

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Çamyalla mahallesinde yapılan ÇED toplantısı, çevreci örgütlerle demokratik kitle örgütü temsilcilerinin karşı çıkması sonucunda yapılamadı.

 

 

 

 

 

Bozdağlar’ın yüksek rakımlı yaylalarından biri olan Çamyayla Mahallesinde ‘mermer ocağı’ açmak isteyen firmaya tepki gösteren çevreciler, mahalle kahvesinde yapılmak istenen ÇED toplantısına izin vermediler.

 

 

Altıntaş 1 Madencilik isimli şirkete ait mermer ocağı işletme ruhsat başvurusuna yönelik ÇED süreci kapsamında saat 14.00’te yapılması planlanan halkın katılımı toplantısı bölge halkı ve çevreciler tarafından protesto edildi.

 

Bölge halkının katılmadığı toplantı için yetkililer toplantı yapılamamıştır tutanağı tutmak zorunda kaldılar.

 

Ödemiş’te faaliyet yürüten Küçükmenderes Havzası Koza Hareketi Derneği (KOZA-Der) öncülüğünde mahalleye gelen çevreciler, köy halkı ile birlikte toplantının yapılacağı kahveye girmediler.

 

 

Koza-Der başkanı Selahattin Bağlı, “Doğal güzellikleri, tarımsal ürünleri ve su kaynakları açısından mermer ocağı işletmeye uygun olmayan Çamyayla’da bölge halkı ile bir olup ‘Mermer ocağına hayır’ dedik şeklinde konuştu.

 

Bağlı şunları söyledi: “Ankaralı bir firma Çamyayla’da Mermer çıkarmak için ruhsat almış. Bize de ‘Boşuna uğraşmasınlar, Ankara’da işi bitirdik’ diye haber salmışlar. Biz hem o firmaya hem de izin verenlere Ödemiş’ten sesleniyoruz: Çamyayla’mızı gıydırmayız. Zira Çamyayla Başova’daki mevsimsel tarım ürünleri barbunya, çeviz, fasülye, domates kestane, çeviz, elma gibi ürünlerimiz tozdan dolayı çok etkilenecek. Daha çiçekken zarar görecekler. Ürün kalitesi de çok düşecek. Hem köylü, hem de ülkemiz büyük ekonomik değer kaybedecek. Mermer çıkarılırken çıkacak toz bulutlarından yayladaki otlar da etkileneceğinden özellikle küçükbaş üreticiliği bitecek ve bölgeden göç başlayacak. Bölgeye has Bozdağ Sivrisi, Bozdağ Sümbülü, Salep gibi endemik bitkiler de yok olacak. Açılması düşünülen sahada yaşayan ve Milli Parkları Koruma Kurulu tarafından doğaya bırakılan kınalı keklik, geyik, yaban hayattaki tilki, karabatak, şahin, boynuzlu yılan bölgeyi terk edecek.”

 

 

Ödemiş Kent Konseyi Başkan Mehmet Taşlı ve Kent Konseyi Tarım Hayvancılık Meclisi Başkanı Özgür Günlü ile çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri de basın açıklamasına destek verdiler.

 

 

 

 

Kaynak : Birgün

 


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org