Tasarım: Polsheer Architecture

300 yıllık tarihi İran konutu mimarlık firmasına dönüştürüldü.

 

 

 

 

KONUTTAN MİMARİ FİRMAYA

 

 

 

İran’da yaşayan Polsheer Mimarlar, İran’ın Djolfa semtinde 300 yıl önce var olan bir kültürel mirası restore edip korudular.

 

 

 

 

 

Bu üç asırlık ev, temelde bir yapının konut parçasıydı. 1996 yılında (1375 ap), Polsheer mimarlık planlamacılar mühendisleri co’nun mevcut yönetim kurulu. bu evi zavalian’ın varislerinden satın aldı. yapının esaslı restorasyon ve rehabilitasyonunun ardından bu değerli yapının asıl işlevi konuttan mimarlık firmasına dönüştürülmüştür.

 

 

 

İran’ın süslü mimari geleneği

 

 

 

Mimarlık ofisi, avlusunun üç cephesinde yer alan üç İran tarihi-sanat döneminin mimari süslemesini miras almıştır. Güney kanadının mimarisi, evin en eski kısmı olarak kabul edilir ve 300 yıldan daha eski bir tarihe sahiptir. Kuzey kanadınınki 250 yıl önce Zand dönemine aittir; ve doğu kanadından 150 – 200 yıl önce Kaçar dönemine kadar uzar.

 

 

 

ESKİ VE YENİ

 

 

Uygun olmayan eklemelerin çoğu koruma projesi sırasında mimarlar tarafından ortadan kaldırıldı. Şimdiki yapı, güney kanadının dışında, iki katlı olarak düzenlenmiş dört tarafı bir dizi odayla çevrili küçük bir avludan oluşmaktadır. Batı tarafında 9’a 7 metre boyutlarında büyük bir haç biçiminde bir odada çarpıcı resimlerden oluşan bir koleksiyon yer almaktadır. odaların tümü zarif kapılara ve oymalı pencerelere sahiptir. batı odaları eskiden çok renkli haç biçimli pencerelere sahipti, bugün sadece bir tanesi kaldı.

 

 

 

 

Polsheer Evi 300 yaşında

 

 

 

Bu binanın mekansal ve yapısal bileşimi, ‘Safevi’ döneminin büyük saraylarında görülen aynı mimari, statik ve denge ilkelerini sergiler. tüm tasarımlar ve planlar tek tip, kırılmaz ve ilerleyici bir mekansal düzenleme göstermektedir. tavan, taşıyıcı tonozlardan ve hassas sıva işlerinden oluşur. Bu evin en son süslemesi, süslemelerinin önemli bir kısmı 19. yüzyılın ikinci yarısına (MS 12. yüzyıla) ait olsa da, ‘kacar’ dönemine kadar uzanmaktadır.

 

 

 

Simetri ve yansımalar

 

 

Bu eski evlerin yeni işlevlerle yenilenmesi, sadece tarihi yapılar için bir koruma çalışması değil, aynı zamanda dinamik, canlı alanların ortaya çıkmasıydı. bina İran’da 3 tarihi dönem dahil olmak üzere Jolfa komşusu tebrizi-ha semtinde minas kilisesinin yanında yer almakta olup birçok geleneksel mimari unsur ve özelliğin yanı sıra birçok muhteşem duvar resmine sahiptir.

 

 

 

Zarif ve simetrik

 

 

 

Ev restore edilip yenilenene kadar neredeyse harap oldu. bu kültürel mirası bu şekilde restore ederek ve koruyarak 2002 yılında UNESCO ödülüne layık görülmüştür.

 

 

 

Polsheer Evi süslü tavan görünümü

 

 

 

Polsheer Evi zarif kapı ve çok renkli pencereler ışığın alanı delmesine izin verir

 

 

 

 

İçerden görünüm

 

 

 

Çok renkli pencereler

 

 

 

Eskinin ve yeni kullanımı…

 

 

 

 

Polsheer Evi eski ve yeni

 

 

 

 

 

Proje Bilgisi:

 

 

 

İsim: Polsheer Evi

Tasarımcılar: Polsheer Mimarlık

 

Takım: Mohamadreza Ghaneei, Ali Sheikholeslam, Maziar Momeni, Farzad Khorvash, A.Mohseni, F.Tamadon

 

Düzenleyen: Yasmina Karam

 

 

Kaynak: Designboom

2 Comments

  1. Şu detaylara bakar mısınız, tam bir İran kültür geleneği. Çok iyi bir dönüşüm olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir