Talana karşı suç duyurusu - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Talana karşı suç duyurusu
Share 4 Mayıs 2021

İkizdereliler, tam kapanmayı fırsat bilip vadilerini talan edenlere karşı direnişini sürdürüyor. Dün iş makinelerinin girdiği vadide onlarca ağaç söküldü, dereler çamur akmaya başladı. Yurttaş doğa katliamına karşı suç duyurusunda bulundu.

 

 

 

 

 

Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan İşkencidere Vadisi’nde Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı direniş sürüyor. Yasağı fırsat bilen şirket tam kapanmanın üçüncü gününde de vadiye girdi. Onlarca ağaç yerinden sökülürken 25 yurttaş yapılan doğa katliamına karşı karakola giderek suç duyurusunda bulundu.

 

 

 

“Askerler Cengiz İnşaat’ın makinalarını biz ise doğayı koruyoruz” diyen bölge sakinlerinden Kemal Baş 1 Mayıs’ta darp edilerek gözaltına alındığını belirtti. Askerin sert müdahalesine maruz kaldıklarının altını çizen Baş, “Tomayla akrep araçlarıyla sanki terör suçu işlemişiz gibi ifademizi almaya götürdüler” dedi. Yaklaşık 25 kişi ile İkizdere İlçe Jandarma Komutanlığına giderek şikâyet dilekçesi verdiklerini vurgulayan Baş, herkesi şikâyete davet etti. Mücadeleye devam çağrısı yapan Baş sözlerine şöyle devam etti: “Doğamızı katediyorlar. Suyumuzu içemeyecek durumdayız. Balıklar ölüme terk edildi. Hayati Yazıcıoğlu, ‘Ne var? En iyi taş burada alacağız’ dedi, o zaman biz de direneceğiz dedik.”

 

 

 

Alana gelen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, doğayı tahrip edenler hakkında suç duyurusunda bulundu. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve yürürlükteki kanunlara atıf yapan Tanal’ın suç duyurusunda şu ifadeler yer aldı: “Çalışma alanında doğal kaynak olarak dereden içilebilir su dağdan aşağıya geçmekte. Suda, tatlı su balıkları yaşamakta. Su, civar köyler tarafından içme suyu olarak kullanılmakta, hayvanlara da verilmekte. Sahadaki kayaların, molozların dereye atılması nedeni ile çamur akmakta. İkizdere’nin doğal dengesi bu vadide toplanıyor. Bu vadi hoyratça yok edilirse doğal yaşam yok olacak. Burada yapılan çalışmalar taraf olduğumuz Rio, Bern, ve Stockholm sözleşmelerine aykırı.”

 

 

 

İkizdere Dernekler Federasyonu, bir açıklama yayımlayarak taş ocağı ile ilgili AKP’nin yaptığı çarpıtmaları tek tek ortaya koydu:

 

 

 

AKP’li Hayati Yazıcı, “97 hektarlık bir alanda ruhsat alınmış ama 13.45 hektarlık bir yerde çalışılacak. En fazla 3 yılda tamamlandıktan sonra buradan bir daha taş alınamayacak ve ocak kapatılarak eski haline getirilecek” dedi. Ancak Şimşirlik’te ocak 35 yıl, Cevizlik ve Gürdere’deki mermer ocağı 75 yıl, Cevizlik Bazalt Taş Ocağı ise 4 yıl boyunca devam edecek ve yıllık toplamda 16 milyon ton yeni başvuru alınmış.

 

 

 

Firma yetkilileri ‘Mümkün olduğunca çevreye toz bırakmamak için sürekli tankerlerle ıslatma yapacaklarını ve mağduriyete imkân vermeyeceklerini’ belirtti. Açık taş ocağı işletmeciliği, deprem etkisi yaratan patlatmalarla yeraltı sularını yok ederken, çıkardığı toz ile döllenmeyi önleyerek meyve ağaçlarını verimsizleşmesine, balıkların ölümüne neden oluyor.

 

 

 

 

Kaynak : Birgün


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org