Uzmanlar tarafından dikkat çekilen beklenen büyük İstanbul depremi konusunda olası senaryolar ortaya çıkmaya devam ediyor. Megakentin büyük depreme hazırlıklı olmadığı ve alınan önlemlerin yetersiz olduğu sıkça dile getirilirken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, yeni bir açıklama yayımladı.

 

 

 

 

 

 

Açıklamada, İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda İstanbul Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD ve diğer kamu kurumları tarafından hazırlanan ‘Deprem Eylem Planı’nda İstanbulluların, belirlenen noktalarda bekleyen gemilere taşınacağı yer aldığı hatırlatıldı: “Deprem sonrası kara yoluyla altı tahliye noktasına ulaşacak İstanbullular, buralardan deniz araçları vasıtasıyla açıkta bekleyen gemilere taşınacak. Aynı şekilde demiryolu ve hava yoluyla da tahliye için kullanılacak.”

 

 

 

 

İMO tarafından yapılan açıklamada planın İstanbul için uygulanabilir olmadığının altı çizildi. Olası büyük bir depremde nüfusun büyük bir bölümünün doğrudan etkileneceği vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 

 

“İstanbul 20 milyonluk bir kent. Mevcut yapı stokunun yarısından fazlası deprem güvenliğinden yoksun. Bunun anlamı ise açık. Nüfusun büyük bir bölümü depremden doğrudan etkilenecek. İstanbul’da kent içi ulaşım sorunlu. Altyapı sorunları günlük hayatı olumsuz etkileyecek derecede. Deprem toplanma alanları ya yok ya yetersiz. Küçük bir kent için hayata geçirilebilecek deniz, demir ve hava yolları ile tahliyenin, 20 milyonluk bir kent için uygulanabilir olmadığını vurgulamak bile gerekmemekte.”

 

 

İhtiyacımız gerçekçi plan

 

Binaların depreme güvenlikli hale getirilmesinin en doğru yol olduğuna dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti:

 

 

“İstanbul’un temel sorunu binalarının deprem güvenlikli hale getirilmesi. Bu başarıldığı oranda, vatandaşlarımız depremden daha az etkilenecek, tahliye de dahil diğer afet eylemleri gerçekleşme şansı bulacak. Ne yazık ki 10 milyonluk bir nüfusun ağır bir sonuçla karşı karşıya kalması pek çok planın hayata geçmemesi, kâğıt üzerinde kalması sonucunu doğuracak. Depreme hazırlığın ulusal bir seferberlikle ele alınması zorunludur. İstanbul’un bütünlüklü, gerçekçi ve uygulanabilir afet eylem planlamasına ihtiyacı bulunmakta.” Haber Merkezi

 

 

 

 

Kaynak : Birgün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir