DOĞADA SİLÜETE DOKUNMADAN… |
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
DOĞADA SİLÜETE DOKUNMADAN…
Share 1 Şubat 2021

Ncaved House

 

Tasarım: MOLD Architects

 

 

Serifos Adası’ndaki küçük tenha bir kayalık koyda, görünüşte deniz seviyesinin hemen üzerinde geziniyor. Silahsızlanma noktasında, ancak güçlü kuzey rüzgarlarına açık bir şekilde maruz kalan korumalı bir sığınak oluşturma ihtiyacı, bizi zemin seviyesinde bir dizi boşluk düzenlemek yerine eğimi delme kararına götürdü.

 

 

Yapının araziye yerleşimi

 

 

 

 

 

Konut alanlarını barındıran ve aynı zamanda izole eden üç boyutlu bir katı ve boşluk “satranç tahtası” oluşturmak için eğime dikdörtgen bir ızgara uyguladık. Bu katı geometri, yaşam alanına daha geniş bir görünüm sağlayan ızgaranın son ekseninin dönüşü ile sona erer. Eksenin kaydırılması, perspektif duygusunu önemli ölçüde yoğunlaştırır ve bu nedenle, ikametgahın izi yükselmenin kavramsal sonunda en aza indirilmiş görünür.

 

 

 

 

 

 

1.Kat Planı

 

 

 

 

 

 

 

Kuru taştan boylu boyuna duvarlar, iç ve dış mekanları korur. Ziyaretçinin bakışını ufuk çizgisine yönlendiren dikey sınırlardan oluşur. Sağlam taş duvarların aksine enine cepheler hafiftir, camdan yapılmıştır ve tüm uzunlukları boyunca açılabilir. Ön kısım doğu görüşüne tamamen açıkken, arka camlar iç bahçeleri çerçeveleyerek hava akışını artırıyor ve konuta ışık girmesini sağlıyor.

 

 

 

 

 

 

Ön ve arka açıklıklar, taş, ekilmiş düz çatı, uygun yalıtım ve ayrıca enerji tasarruflu cam paneller ile aydınlatma ve havalandırma, NCAVED’e mükemmel biyoklimatik özellikler ekler. Rezidans üç seviyeye ayrılmıştır: yatak odaları, oturma odaları ve misafir evi. Konuk evi bağımsızken ilk ikisi dahili olarak iletişim kurar. Bir oyuk merdiven, üç katı dışarıdan birbirine bağlar ve oturma odası çatı katında bulunan ana girişe götürür.

 

 

 

 

 

 

 

Aksonometrik Perspektif

 

 

 

 

 

 

Evin iç kısmına yapılan bu yumuşak iniş, evin başlangıçta gizli olan alanlarını yavaşça ortaya çıkarırken, iki taraflı bir görüntüyü çerçeveler: iniş sırasında denize bir görsel çıkış, çıkış sırasında gökyüzüne bir çıkış. Mağaralı alanlarda “negatif” boşluklar vardır.

 

 

 

 

 

 

Kayanın bir kısmının kesilmesi ve çıkarılmasından kaynaklanırlar. Bu kaba doğal boşluk hissi, malzeme ve renk palet seçimimizle yeniden yaratmayı hedeflediğimiz şeydi. Kaba iç kabuklar oluşturmak için taş, çıplak beton, ahşap ve metal hassas bir şekilde kullanılır.

 

 

 

 

 

Akşam olunca…

 

 

Cephelerde ve zeminde bulunan delikli filtreler gölge desenleri oluşturur. Büyük yansıtıcı ayna yüzeyleri ile eşleştirilmiş, konutun özel alanlarında ürkütücü bir atmosfer oluşturur. Son olarak, pergolalar, konutun peyzajla bütünleşen, ancak dinamik bir mevcudiyeti sürdüren fiziksel yönünü ifade ederek yüzeyden ayrı yüzüyor gibi görünüyor.

 

 

 

Fotoğraf: Panagiotis Voumvakis
Kaynak: Arch Daily

1 Yorum
  1. Bu denli doğaya saygı pek alışık olmadığımız bir yaklaşım. İyi örnek.

    Aysel Akdoğan | 8 Şubat 2021


Yorum yazmak için


  İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat, tarihi Divanhane Karakolu binasının yıkılmasına tepki gösterdi İstanbul’un önemli bir tarihi mirası, Koruma Kurulu onaylı yol genişletme çalışması nedeniyle yok oluyor. Kasımpaşa’da bulunan ve Sultan Abdulaziz dönemine ait yapı olan Divanhane Eski Karakolu’nun yıkım kararı tüm çabalara rağmen engellenemedi.   İstanbul Kasımpaşa’daki Sultan Abdulaziz’in yaptırdığı tarihi Divanhane Karakolu binasının […]

Copyright © 2021 All Rights Reserved | Mimdap.org