|
17 Şubat 2021 |
Editör: Adriana Voegeli
Projeleri inşa etmek genellikle yıllar ve hatta bazen on yıllar aldığından, mimari sabırsızlar için bir kariyer değildir.

Mimarlar birçok çarpıcı projeyi tamamlasa bile, bazılarının çalışmalarıyla tanınması bir ömür sürer. Bununla birlikte, bu ödüllendirici kariyer yoluna olan ilgi artıyor. Nüfusun hızla artması ve kentleşme nedeniyle dünyanın milyonlarca daha fazla binaya ihtiyacı olacağı için, daha fazla mimara da ihtiyaç duyacak. Bu nedenle, genç mimarların istihdam beklentileri her zamankinden daha iyi görünüyor. Mimarlıktaki işler, tüm mesleklerin ortalamasından daha hızlı, yılda yüzde 17 oranında büyüyor.
Melike Altınışık (Türkiye)

TV ve Radyo Kulesi, İstanbul (Türkiye)
Melike Altınışık, 2003 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden birincilikle mezun olduktan sonra Londra’da Zaha Hadid için yedi yıl çalıştı. Şimdi memleketi İstanbul’da olan Altınışık, birçok ödül kazanan verimli bir kariyere sahipti.
Son dönemde en dikkat çeken eserlerinden biri İstanbul’un yeni TV ve Radyo Kulesi. Antik surların ve asırlık camilerin ortasında yükselen kule, Avrasya şehrinin dünyaca ünlü silüetine fütüristik bir dokunuş katıyor.
Şu anda, inşaatı robotlar tarafından kalıplanmakta, kaynaklanmakta, monte edilmekte ve cilalanmakta olan Seul Robot Bilimi Müzesi’ni inşa etmektedir.
Bjarke Ingels (Danimarka)

1974’te Kopenhag’da doğan Bjarke Ingels, mimarlık ikonu statüsünü pek çok kişinin kariyerine başladığı bir çağda kurdu. Tasarım dergisi ArchDaily, çalışmasını “aynı anda eğlenceli, pratik ve hemen erişilebilir olan ender bir iyimserlik” olarak tanımlıyor.
2014 yılında kurulan mimarlık firması Bjarke Ingels Group (BIG), Two World Trade Center, Google’ın California kampüsü ve LEGO House gibi on yılı tanımlayan projelerde zaten çalıştı.
Ingels, “Evet Daha Fazlasıdır” başlıklı manifestosunda tasarım yaklaşımını “hazcı sürdürülebilirlik” ve “ütopik pragmatizm” olarak tanımladı.
Hiroko Kusunoki ve Nicolas Moreau (Fransa)

İzlemek İçin Resme Tıklayınız…
Japon-Fransız çift ve mimarlık ortakları Hiroko Kusunoki ve Nicolas Moreau, tasarımlarının Helsinki’deki Guggenheim Müzesi yarışmasını kazandıktan sonra ilk kez uluslararası ilgi odağı haline geldi. Bu olduğunda ikisi de 35 yaşındaydı.
Genç ikili, çalışmalarını, geçmişlerini temsil etmek için “kültürel ikilik” sergileyen olarak tanımlıyor: Her ikisi de mimarlık öğrencisi iken bir değişim programı sırasında tanıştılar.
2011’de kendi muayenehanelerini kurduktan sonra, Beauvais Tiyatrosu ve Savoy Üniversitesi’nde bir mühendislik okulu gibi komisyonlara yol açan büyük ölçekli yarışmaları hızla kazanmaya başladılar.
Ma Yansong (Çin)

1975 yılında Çin’de doğan Ma Yansong, Pekin ve Los Angeles merkezli MAD Architects’in kurucusudur. Royal Institute of British Architects (RIBA) bursunu alan ilk Çinli mimardı ve bu da onu en çok aranan Asyalı mimarlardan biri haline getirmesine yardımcı oldu.
Çalışmaları, Çin’in yükselişini ve iyimserliğini özetler. Yangon’un tarzı, geleneksel Doğu Asya özelliklerini bazen gerçeküstücülüğü sınırlayan cesur ve fütüristik unsurlarla birleştirir. Binaları kendi deyimiyle “yapıyı, manzarayı, ışığı, bitkileri, suyu” birleştiriyor.
Ayrıca Zaha Hadid Architects’in bir mezunu olan önemli projeleri arasında ikonik Mutlak Kuleler, Ordos Müzesi, Harbin Opera Binası ve Çin Ahşap Heykel Müzesi yer aldı.

Harbin Opera Binası, Heilongjiang Eyaleti (Çin)
Genç Mimarlar, Olgun Vizyonlar
Dijital teknolojilerin yanı sıra farklı kültür ve fikirlere erken maruz kalma, 21. yüzyılın birçok genç mimarının 40 yaşına gelmeden sanatsal kimliklerini geliştirmeye ve geleceğin binalarını şekillendirmesine olanak tanıyacak.

Adriana Voegeli kimdir?
Adriana, dormakaba Blog’un Genel Yayın Yönetmeni. İçerik planından, iç ve dış yazarlarla olan ilişkiden ve blogun stratejik olarak daha da geliştirilmesinden sorumludur.
Kaynak : blog.dormakaba.com
Hakikaten bu nesil çok başarılı. Bizden de mimar var, kutluyorum.
Bravo Melike Altınışık’a, kutluyorum.