‘KADIKÖY MEYDANI KENTSEL TASARIM YARIŞMASI’ HALK OYLAMASINI 26 No’lu ‘İN SİTU’ İSİMLİ PROJE KAZANDI /Arif Atılgan - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
‘KADIKÖY MEYDANI KENTSEL TASARIM YARIŞMASI’ HALK OYLAMASINI 26 No’lu ‘İN SİTU’ İSİMLİ PROJE KAZANDI /Arif Atılgan
Share 31 Aralık 2020

Yarışmaya 59 proje katıldı. Finale kalan 3 projenin halk oylaması sonucu sıralaması şöyle oldu:

 

 

 

1-26 Numaralı proje,

2-53 numaralı proje,

3-15 numaralı proje.

 

 

 

Projelerde emeği geçen tüm meslek insanlarına teşekkür ederim. Finale kalanların sahiplerine ise ayrıca teşekkür ederim. Onlar emekçilerdir ve emek kutsaldır.

 

 

 

Kadıköy Meydanı

 

 

26 numaranın sahipleri bana projelerini anlatmak istemişlerdi. Kendilerini dinlemiştim. Toplantıda haber değeri gören Kadıköy Life dergisi bunu haber yapmıştı.

 

 

Projeyi okuyucularıma anlattım ve beğendiğimi açıkladım. Diğer iki projeyi de dinlemeyi istediğimi duyurdum. Onlar gelmediler. 3 projenin de hazırlayıcılarını tanımıyordum.

 

 

Halk oylaması başladığında duyurusunu yaptım. Altına tek satırla 26 numarayı beğendiğimi yazdım. Ancak birden bu projeye karalama kampanyası yapılmaya başlandı.. Bilgili insanlar beğendiğinin iyi taraflarını anlatarak kampanya yapar. Yetersizlerse karşısındakini karalayarak.. Sonuçta beni kampanya içerisine sokmuş oldular.

 

 

Yeldeğirmeni Sahili

 

 

26 numaralı İn Situ isimli projede beğendiğim tarafları yazmak istiyorum.

 

 

1-Haydarpaşa’yı alan içine almışlar.. Şartnamede önemli bir eksiklik olan Haydarpaşa’nın yarışma alanı dışında tutulmasını kabul etmemişler.

 

 

2-Yeldeğirmeni sahilindeki otobüs duraklarını kaldırmışlar.. Alana tek hat sokup, çıkarmışlar. Sefer sayısını zamanla azaltıp, sonunda tamamen bitirmeyi önermişler.

 

 

3-Hal Binasını olduğu haliyle korumuşlar.. Ortasına yapılmış olan Haldun Taner Tiyatrosunu tarihi bina gibi kabul edip Hal Binası’nı ona katmamışlar.

 

 

4-Otopark yapmamışlar.. Özel araçla gelişlere zorluk çıkarmışlar. Alanın iki ucundaki otoparklar sadece özürlüler için.

 

 

5-Mühürdar tarafındaki İSKİ alanını spor faaliyetlerine açmışlar.. Burası planda cami yeri olarak görünüyor. Projede bunu kabul etmemişler.

 

 

6-Kadıköy’e müdahale etmek yerine uyum sağlayarak çözüm aramışlar.. Eskiyi arayıp ona uyulduğunda sistemin kendiliğinden oluşacağını düşünmüşler.

 

 

Yanlış anlamaları göze alarak yarışma alanında olmayan Haydarpaşa’yı göze sokup ‘Bunsuz olmaz’ demek ilkeli davranıştır. Otobüs duraklarını kaldırmak, tarihi Hal Binasını korumak, İSKİ alanına spor etkinliği koymak kişilikli tavırlardır. Kadıköy’e otopark koymayarak arabayla gelenlere zorluk çıkarmak ise cesaretle doğrudan yana taraf olmaktır. Bütün bu kararların kaynağı da 6. Maddede saklıdır. Kadim kimliği yok etmek yerine ondan ilham almak..

 

 

Kadıköy Parkı

 

 

Halkımız doğru projeyi seçmiştir. Üstelik ağır bir çoğunlukla.. Oyların %55’i 26 numaralı projeye, geriye kalan %45’i diğer iki projeye verilmiş.

 

 

İnsanlardan bazı detay noktalar için öneriler duyuyorum. Benim de var.. Uygulama sırasında küçük dokunmaların olabileceğini düşünüyorum. Ancak ana kararlar doğrudur.

 

 

Uygulamayla ilgili iki noktaya değinmek istiyorum.. Birincisi.. Kadıköy’de yıllarca şantiye görüntüsü olmamalıdır. Önceden yapılan planlamayla en kısa sürede inşaat bitirilmelidir.. İkincisi.. Düzenleme bittikten sonra bu tesisler Kadıköy’e eski entelektüel kimliğini geri getirecek şekilde kullanılmalıdır. Bu konuda yerel ve merkezi yönetimlere önemli görevler düşmektedir.

 

 

İBB Başkanı yılbaşından sonra Taksim, Kadıköy, Salacak, Bakırköy meydanları ile ilgili yarışmaların sonuçlarını açıklayacakmış. Başka detayların da açıklanacağını duyuyorum.

 

 

Son olarak 26 numaralı projenin sahiplerini kutluyorum.

 

 

Not: Haydarpaşa, şartname dışı olduğu için daha sonra proje dışına çıkarılmıştır.

 

 

Arif Atılgan

Kaynak : arifatilgan.wixsite.com

1 Yorum
  1. Arif hocam, jüriden sonra siz projeyi gören ve ilk dinleyenlerdendiniz. Projeye güvenmiştiniz, halkoyunda da dediğiniz gibi oldu. Öngörünüz doğru çıktı. Ben de yarışma sonucunda eşdeğer ödül almış bu ekibin halkoyundan da üstün çıkmasını tebrik ederim.

    Hasan Kıvırcık | 1 Ocak 2021


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org