Tuhaf binalardan alçakgönüllü binalara: Jishou Sanat Müzesi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Tuhaf binalardan alçakgönüllü binalara: Jishou Sanat Müzesi
Share 25 Eylül 2020

Tasarım: Atelier FCJZ

Editör: Ian Volner

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in önemli bir 2014 konuşmasında kınadığı sözde “tuhaf” binalardan uzaklaşmayı örnekleyen Pekin merkezli Atelier FCJZ’den Jishou Sanat Müzesi, alçakgönüllülük ve özgünlük modelidir – yerel bir havaya sahip çağdaş bir bina.

 

 

 

 

 

 

Xiangxi Tujia ve Miao Özerk Bölgesinin başkenti Jishou şehri, güneydoğu Çin’de yer almaktadır; Ülkenin hızlı sanayileşmesinin ortasında bile, şehir ve çevresi, Han olmayan azınlıklardan oluşan geniş nüfusla – özellikle Tujia ve Miao halkıyla – bağlantılı bir tarih duygusu ve benzersiz bir kültürel kimlik sürdürmüştür.

 

 

Atelier FCJZ, müze bölümü için bir başlangıç noktası olarak dolambaçlı nehirler ve kayalık vadilerle dolu bölgesel peyzajı kullandı: Şehrin kalbindeki Wanrong Nehri üzerinde yükselen bina, yapısal olarak farklı iki yığılmış köprü tarafından desteklenen üç seviyeden oluşuyor. Üstte, sığ bir kemer, kalıcı resim koleksiyonu için bir galeriyi destekler. Aşağıdaki açıklık, yukarıda Kunsthalle benzeri bir geçici sergi salonu ile, kafes kirişlerinin derinliği içinde bir açık hava yaya geçidini destekler. Destekleyici işlevler (personel alanları ve bir kafe dahil) her iki taraftaki demirleme binalarında yer almaktadır. Müzenin misyonunu yansıtan, tamamı yerel sanatçıların ve zanaatkârların çalışmalarına adanmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

İçeride olduğu gibi şehre göre uyarlanan bina, gerçek bir köprü görevi görüyor: Ziyaretçiler, komşu binalara uyması için griye boyanmış ve amaca yönelik olarak inşa edilen çelik kafesin açık perdesinin arkasındaki alt kat boyunca yürüyebilirler. sel eğilimli Wanrong ile başa çıkın.

 

Çin’deki diğer çağdaş kültür kurumlarının aksine, Xiangxi’nin bölgesel başkentindeki Jishou Sanat Müzesi, topluluğun merkezindedir. Müze, bu projeye ayrı, bağımsız bir anıt gibi davranmayarak, Jishou sakinleri için sanatı daha erişilebilir hale getiriyor ve iş ve okula giderken sanatla karşılaşma olasılığını daha da artırıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şehrin kentsel dokusuna sıkı sıkıya sarılmış olan yeni müze, Wanrong Nehri’nin üzerinde yer alır ve bir yaya köprüsü gibi işlev görür. Çin’in bu dağlık bölgesinde rüzgar ve yağmur köprüsü anlamına gelen fengyu qiao adı verilen kapalı köprüler yaygındır ve tasarım, geleneksel bina tipinin çağdaş bir yorumudur. Sanatın bir program öğesi olarak tanıtılması, geleneksel köprünün biçimsel dilini modern bir bağlama dönüştürmeye yardımcı olur.

 

 

Müze, biri diğerinin üzerinde olmak üzere iki köprüden oluşuyor. Alt seviyedeki yaya köprüsü, Wanrong’un su basması için hazırlanmış, çatılı bir yürüyüş yolunu anımsatan, açık bir çelik kafes yapıdır. Üst kat, içinde resim galerisi içeren, yerinde dökülmüş beton bir kemerdir. Her iki köprü arasında, camlı duvarlar ve kiremitli bir gölgeleme sistemi, müzenin geçici sergilere ev sahipliği yapan ana salonunu çevreliyor. Bir dükkan, kır kahvesi ve idari ofisler dahil olmak üzere tamamlayıcı alanlar, her iki uçtaki köprü başlarında bulunur.

 

 

Sel, sitenin en büyük endişesiydi ve yerel sel önleme gereksinimlerini karşılamak için müzenin en alçak noktası 50 yıllık sel gibi yukarıda yer alıyor. Yaya seviyesindeki çelik kafesler, açıklıkları en üst düzeye çıkarmak ve sel suyunun taşıdığı ağaç dallarını kesmek için tasarlandı.

 

 

Bölgenin yerlisi olan ünlü sanatçı Huang Yongyu, önce şehirde bir sanat müzesi fikrini önerdi, onu büyük bir bağışçı olarak destekledi ve programlamasını ve tasarımını bilgilendirdi. Jishou Sanat Müzesi, Xiangxi’nin sanat ve kültürünü tanıtmak amacıyla sanat toplamak yerine yerel sanatçıların çalışmalarını toplulukla birlikte sergiliyor. Halka ücretsiz olarak açık, Jishou’nun merkezindeki konumu ve köprü işlevi müzenin misyonunu yaratıcı bir şekilde yerine getirmesine yardımcı oluyor.

 

 

 

 

 

Kaynak: www.architectmagazine.com

1 Yorum
  1. saçma ve ürkünç zorlama şekillerden kurtulursak iyi olur tabi. az çoktur…

    Nuri Serezli | 26 Eylül 2020


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org